Забременяване

Забременяване с Една Маточна Тръба

Обновена: 16-02-2018

Възможно ли е забременяване с една маточна тръба?
Ако по някаква причина сте останали с една функционираща маточна тръба и искате да си имате бебе – не се тревожете, напълно е възможно да постигнете успешно забременяване с една маточна тръба. Има обаче някои важни факти, с които ще трябва да се запознаете, когато се стремите към зачеване с една фалопиева тръба. Бременността със сигурност може да бъде постигната, но може да отнеме повече време, отколкото при нормални условия при наличие на две маточни тръби, така че се въоръжете с търпение.

Първа бременност с една маточна тръба?
Нормалното състояние е всяка жена да се роди с два яйчника и двете фалопиевите тръби, но има някои дами, при които може в последствие да се е наложило хирургично отстраняване на единия от двата яйчника или една от фалопиевите тръби, поради откриване на киста на яйчниците, ендометриоза, хидросалпингс или нарушения в съединителната тъкан. Има много жени с два яйчника и отстранена маточна тръба, които успяват да забременеят дори няколко пъти.

забременяване с една маточна тръбаКакъв е реалният шанс за постигане на забременяване с една маточна тръба?
Ако имате една маточна тръба и два здрави яйчника –  то тогава шансът за забременяване с една маточна тръба е много голям и не би трябвало да има някакви проблеми по едно,  но процесът като цяло може да ви отнеме повече време, отколкото при жените с две тръби. Когато настъпи овулацията, която е фактическото освобождаване на зряла яйцеклетка от яйчника, които е останал без тръба – тогава шансовете ви да заченете този месец са малки. Когато освободите зряло яйце от яйчниците, при който маточната тръба е здрава, тогава шансовете ви да постигнете бременност този месец са много по–реални. Овулацията може да произтича ту от единия, ту от другия яйчник в редуващ се ред, но това не винаги е строга закономерност, понеже понякога може да освобождавате яйцеклетка от един и същи яйчник за няколко месеца по ред. Като цяло повечето от пациентките с нормални условия забременяват в рамките на 12 месеца от започването на опитите. Ако имате една тръба и два яйчника тогава шансът за бременност трябва да е горе долу същият, но  може и да ви отнеме два пъти по–дълго време да забременеете.

Най–добрата ситуация за зачеване е, когато имате една маточна тръба и яйчник в овулация от същата страна като останалата тръба. Помнете обаче, че е много важно да сте отстранили напълно причините, заради които са махнали едната ви тръба – всяко медицинско усложнение, би утежнило процеса на постигане на бременност. Ако имате някакви притеснения, е добре да се обърнете към лекар, който има опит в областта на репродуктивната медицина. Ако си направите всички необходими изследвания и се уверите, че здравословно сте добре, тогава ще сте по–спокойни и ще можете по–лесно и бързо да заченете. Ако все пак опитите ви не дадат резултати в рамките на една година, е препоръчително да не губите врем, а да потърсите лекарска помощ. Много често жени, които имат една или две отстранени тръби, прибягват до методите на асистирана репродукция, по–специално към метода на инсеминация или в по–редки случаи ин витро оплождане. За тях вече сме говорили, така че можете да прочетете допълнително информация.

С няколко думи да обобщим: Може успешно да постигнете забременяване с една маточна тръба. Успех!

Какво НЕ Трябва Да Ядат Бременните

Предишна публикация

Безсъние по Време на Бременност

Следваща публикация

Коментари

Оставете коментар

първа менструация

Първа менструация

Моята първа менструация, какво трябва да знам? Вашият менструален период е естествена част от израстването и се ...
Забременяване