Забременяване

Забременяване с Една Маточна Тръба

Обновена: 16-02-2018

Възможно ли е забременяване с една маточна тръба?
Ако по някаква причина сте останали с една функционираща маточна тръба и искате да си имате бебе – не се тревожете, напълно е възможно да постигнете успешно забременяване с една маточна тръба. Има обаче някои важни факти, с които ще трябва да се запознаете, когато се стремите към зачеване с една фалопиева тръба. Бременността със сигурност може да бъде постигната, но може да отнеме повече време, отколкото при нормални условия при наличие на две маточни тръби, така че се въоръжете с търпение.

Първа бременност с една маточна тръба?
Нормалното състояние е всяка жена да се роди с два яйчника и двете фалопиевите тръби, но има някои дами, при които може в последствие да се е наложило хирургично отстраняване на единия от двата яйчника или една от фалопиевите тръби, поради откриване на киста на яйчниците, ендометриоза, хидросалпингс или нарушения в съединителната тъкан. Има много жени с два яйчника и отстранена маточна тръба, които успяват да забременеят дори няколко пъти.

забременяване с една маточна тръба Какъв е реалният шанс за постигане на забременяване с една маточна тръба?
Ако имате една маточна тръба и два здрави яйчника –  то тогава шансът за забременяване с една маточна тръба е много голям и не би трябвало да има някакви проблеми по едно,  но процесът като цяло може да ви отнеме повече време, отколкото при жените с две тръби. Когато настъпи овулацията, която е фактическото освобождаване на зряла яйцеклетка от яйчника, които е останал без тръба – тогава шансовете ви да заченете този месец са малки. Когато освободите зряло яйце от яйчниците, при който маточната тръба е здрава, тогава шансовете ви да постигнете бременност този месец са много по–реални. Овулацията може да произтича ту от единия, ту от другия яйчник в редуващ се ред, но това не винаги е строга закономерност, понеже понякога може да освобождавате яйцеклетка от един и същи яйчник за няколко месеца по ред. Като цяло повечето от пациентките с нормални условия забременяват в рамките на 12 месеца от започването на опитите. Ако имате една тръба и два яйчника тогава шансът за бременност трябва да е горе долу същият, но  може и да ви отнеме два пъти по–дълго време да забременеете.

Най–добрата ситуация за зачеване е, когато имате една маточна тръба и яйчник в овулация от същата страна като останалата тръба. Помнете обаче, че е много важно да сте отстранили напълно причините, заради които са махнали едната ви тръба – всяко медицинско усложнение, би утежнило процеса на постигане на бременност. Ако имате някакви притеснения, е добре да се обърнете към лекар, който има опит в областта на репродуктивната медицина. Ако си направите всички необходими изследвания и се уверите, че здравословно сте добре, тогава ще сте по–спокойни и ще можете по–лесно и бързо да заченете. Ако все пак опитите ви не дадат резултати в рамките на една година, е препоръчително да не губите врем, а да потърсите лекарска помощ. Много често жени, които имат една или две отстранени тръби, прибягват до методите на асистирана репродукция, по–специално към метода на инсеминация или в по–редки случаи ин витро оплождане. За тях вече сме говорили, така че можете да прочетете допълнително информация.

С няколко думи да обобщим: Може успешно да постигнете забременяване с една маточна тръба. Успех!

Какво НЕ Трябва Да Ядат Бременните

Предишна публикация

Безсъние по Време на Бременност

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.