Знаете ли какво не трябва да ядат бременните жени?
Добре балансираното всекидневно хранене е много важно за всеки организъм, но е още по–важно за бременните жени. Дори и вие да можете без основни витамини и минерали да изкарате с дни, то вашето бебе се нуждае от тях и е важно да му набавяте всичко необходимо. Повечето храни по време на бременност са безопасни, но има и такива които не трябва да ядат бременните жени и да ги избягват.
Сега ще ви предложим един синтезиран списък за това, какво не трябва да ядат бременните жени през своята бременност:
2. Суши и определени видове риба: В рибата се съдържат различни количества живак и тези видове риба с високи нива на така токсичния живак трябва да се избягват. Консумирани при бременност, те могат да доведат до изоставане в развитието и мозъчни увреждания. Такива видове риба включва: акула,риба тон, риба меч, кралска скумрия и др. Също така бременните жени не трябва да ядат пресованите сушени водорасли (нори листове), защото са противопоказни при бременност, дори на опаковката им има информация за това.
3. Пушени морски дарове – пушените морски дарове като например пушена сьомга – трябва да се избягват, защото те може да са заразени с листерия, за която вече споменахме по–горе.
4. Риба, изложена на индустриален замърсители: Не яжте риба от замърсени езера и реки, които могат да бъдат изложени на високи нива на полихлорирани бифенили. Това е основно за тези, които извършват риболов в местните езера и потоци. Такива риби са лефер, костур, щука, пъстърва и т.н.
5. Сурови яйца: Суровите яйца или всички храни, които съдържат сурови яйца трябва да се избягва, поради възможната опасност за заразяване със салмонела.
6. Меки сирена: Вносните меки сирена може да съдържат бактерията листерия. Вие ще трябва да избягвате меките сирена като Бри, Камембер, рокфор, сирене фета, горгонзола, освен ако на тях не е категорично и ясно посочено, че те са направени от пастьоризирано мляко. Всички меки сирена, които не са направени с пастьоризирано мляко са безопасни за приемане при бременност.
7. Непастьоризирано мляко: Това мляко може да съдържа листерия. Уверете се, че всяко мляко, което пиете е пастьоризирано.
8. Пастет: пастетът се прави от месо, което също може да е заразено с опасни бактерии за майката и бебето така че е добре да го отстраните от менюто си в този период.
9. Кофеин: Има проучвания, че приемът на умерени количества кофеин е допустим, а други твърдят че може да бъде свързани с опасността от аборт. За по сигурно избягвайте кофеин по време на първия триместър, за да сте спокойни и намалите вероятността от спонтанен аборт. Кофеинът е диуретик, което означава, че той помага за елиминирането на течностите от тялото и може да ви дехидратира. Това може да доведе до загуба на вода и калций. Така че е важно да пиете достатъчно вода, сок и мляко вместо кофеинови напитки. Някои проучвания показват, че високите количества кофеин са свързани със спонтанен аборт, преждевременно раждане, ниско тегло на бебето при раждането. Най–сигурното нещо е да се въздържате като цяло от консумирането на кофеинови напитки при бременност.
10. Алкохол: Няма установено количество алкохол, за което е известно да е безопасно по време на бременността и следователно задължително трябва да се избягва употребата на алкохол по време на бременност. Пренаталното излагане на плода на алкохолно влияние може да повлияе негативно върху нормалното развитие на бебето. В зависимост от размера, времето и вида на употребявания алкохол по време на бременността, може да се развие алкохолен синдром или други нарушения на развитието на плода. Ако сте консумирали алкохол, преди да разберете, че сте бременна спрете веднага щом научите. Трябва да не приемате алкохол и по време на кърменето. Прочетете Алкохол и Бременност.
11. Не измити зеленчуци и плодове: Зеленчуците и плодовете доставят важни витамини иминерали за нашият организъм и са необходима част от една добре балансирана и здравословна диета. Въпреки това е важно да се уверите, че те са старателно измити, за да се избегне потенциалната експозиция на токсоплазмоза. Токсоплазмозата могат да е замърсила почвата, където са били отглеждани зеленчуци, а тя е потенциално опасна за майката и плода.
12. Всички храни към които сте алергични: Може би това са фъстъци или други ядки, ягоди и други горски плодове, гъби и всички други алергични храни.
Не са много нещата които не трябва да ядат бременните жени през тяхната бременност. Много е важно да сте сигурни в произхода на храната, която консумирате както по принцип, така и в периода на бременността. Така ще бъдете здрави и ще родите едно здраво и красиво бебе.