Прегледана и обновена на 17-11-2016

Трябва ли да променя хранителната си диета по по–различен от обичайния начин, когато съм бременна?
Когато очаквате бебе, е важно да се храните редовно и здравословно. Трябва да сте уверени, че приемате всички важни хранителни вещества, които могат да осигурят правилното развитие на вас и бебето във вас. Вашето ежедневно меню трябва да включва разнообразни храни от четирите основни хранителни групи, изброени по–долу:
Плодове и зеленчуци. Можете да ги консумирате така както пресни, замразени, консервирани или изсушени, но всички диетолози препоръчват пресни плодове и зеленчуци. Включете ги в няколко пъти във вашата диета за бременни всеки ден.
Нишестени храни. Те включват ориз, хляб, макаронени изделия, картофи и др. Колкото и да са вкусни, особено при бременност, не трябва да прекалявате с тях.
Храни, богати на протеин. Те включват нетлъсти меса, пилешко, риба, яйца и бобови растения (като боб и леща). Опитайте се да добавите във вашата диета за бременни поне 2 порции риба всяка гестационна седмица.
Млечни храни. Те включват мляко, сирене и кисело мляко, които съдържат калций. Млечни продукти, както и морската риба и морската сол са добри източници на йод. Вашето тяло се нуждае от йод в диетата си, за да помогнете за правилното развитието на вашето бебе.

диета за бременни

Трябва ли да ям повече, докато съм бременна?
Тялото ви се активизира, когато сте бременна и усвоява много по–добре храната, за да използва оптимално енергията, която получавате от нея. Това означава, че вие всъщност не трябва да приемате никакви допълнителни калории през първите 6 месеца на бременността. След това трябва да набавяте само около 200 допълнителни калории на ден за последните 3 месеца. 200 калории във вашата нова диета за бременни може да ги получите от една:
– филийка препечен пълнозърнест хляб с една малка консерва печен боб
– филийка препечен хляб с малко масло и сирене
– купичка мюсли с нискомаслено мляко
Апетитът ви е вашият най–добрият пътеводител за това колко храната  трябва да ядете и как да сформирате правилната за вас диета за бременни. Разбира се апетитът ви може да се променя през цялата бременност. В първите няколко седмици той може да намалее драстично, особено ако имате гадене и повръщате. По средата на бременността апетитът ви може да бъде непроменен или леко повишен. Към края на бременността вероятно ще се увеличи. Ако страдате от стомашни киселини можете да се храните на  малки и чести порции през целия ден. Най–доброто правило е, че трябва да се яде, когато сте гладни.

Трябва ли да добавя в моята диета за бременни някакви добавки с витамини?
Желателно и дори препоръчително е да приемате две важни добавки по време на бременността:
– фолиева киселина 400 мкг на ден за първите 12 седмици
– 10мкг витамин D на ден през цялата си бременност
По–късно през бременността може да се изисква от вас да взимате добавка на желязо. Нивата на желязо ще се проверяват по време на цялата бременност и лекарят трябва да ви посъветва какво да правите според вашите конкретни нужди.
Заедно с вашият нов начин на хранене, бихте могли да взимате специални мултивитамини за бременни, които съдържат фолиева киселина, витамин D, желязо и калций, също витамин C, B витамини като В6 и В12, калий, цинк, йод и витамин Е.

Говорете с вашия лекар за специални добавки, ако сте:
– строг вегетарианец
– имате диабет
– имате прееклампсия
– имате анемия
– сте раждали преди бебе с ниско тегло

Има ли някакви храни, които не трябва да добавя в моята диета за бременни?
Има някои видове храни, които ще трябва да намалите или дори спрете окончателно по време на бременността, защото в някои случай те могат да бъдат опасни за вашето бебе:
Сини сирена като Бри и Рокфор. Всички тези сирена могат да съдържат листерия – бактерия, която може да навреди на бебето.
Пастет и сурови или недостатъчно обработени меса и яйца. Всички те са възможни източници на различни бактериите. Когато готвите месо и яйца, се уверете, че те са приготвени правилно.
Сурови морски дарове като стриди или суши, трябва да бъдат премахнати от вашата диета за бременни
Не яжте черен дроб или продукти от черен дроб като пастет или наденица, защото те могат да съдържат големи количества ретинол – животинската форма на витамин А. Твърде голямо количество от него може да бъде вредно за вашето развиващото се бебе.
Задължително трябва да спрете пиенето на алкохол при бременност. Алкохолът води до по–висок риска от дългосрочни здравни проблеми при нероденото бебе. През първото тримесечие алкохолът може също да увеличи риска от спонтанен аборт.
Не пиете повече от 200 мг кофеин на ден. Това са 2 чаши нес кафе, 4 чаши чай или 5 кутийки кола на ден.

Може ли да пазите строга диета при бременност?
Строгата диетата по време на бременността е опасна и  може да навреди на вас и на нероденото бебе. Някои диети могат да ви причинят дефицит на желязо, фолиева киселина и други важни витамини и минерали. Не забравяйте, че наддаването на тегло е един от най–положителни признаци, че имате правилно напредваща бременност. Ако сте с наднормено тегло, можете да подобрите вашата диета за бременни като изключите храните с високо съдържание на захари, мазнини и правите някои леки физически упражнения.

Какво е здравословното наддаване на тегло по време на бременността?
Добре е да наддавате тегло постепенно. Вероятно ще качите между 10 кг и 12,5 кг по време на бременността.
Имайте предвид, че теглото варира според конкретната жена, и колко тегло ще се наддаде по време на бременността зависи от много фактори. Концентрирайте се върху здравословна диета за бременни с изобилие от въглехидрати, плодове и зеленчуци, протеини и мляко и млечни храни и само малко мазнини и захари.

Колко храна трябва да ям при бременност?
Дори, ако не сте гладни, се опитайте да се храните редовно. Целете се към 3 ястия с 2 –3 здравословни закуски между тях. И ако имате сутрешно гадене, киселини или нарушено храносмилане, яжте по–малко и на често. Можете да откриете, че пет или шест малки хранения във вашата диета за бременни са по–благотворни за тялото ви.

Не е нужно да се откажете от любимите си храни, просто защото сте бременна. Но храни и закуски с високо съдържание на мазнини, сол и захар не трябва да бъдат основната част от вашата диета. Така че се опитайте да ядете банан, вместо пакетче чипс или плодов сок вместо сладолед. Но не се чувствайте виновни, ако понякога хапвате не до там здравословни неща, само не прекалявайте. Наслаждавайте се на всяка хапка от вашата здравословна диета за бременни!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

4D Ехограф

Previous article

Обрив по Лицето

Next article