Диета след Раждане

За дългосрочен успех в отслабването чрез стриктна диета след раждане и за да се чувствате добре по пътя на възвръщането в предишната ви форма, приемете от нас съветите в тази статия!

Не започвайте твърде скоро след раждането диетата !
Казват, че времето лекува, а точно сега вашето тяло се нуждае от време, за да се възстанови от раждането. Дайте си поне шест седмици след раждането, преди да започнете да гледате калорийния си прием и активните опити за отслабне. Здравословната диета след раждане е полезна, но ако кърмите, експертите препоръчват да изчакате, докато бебето стане най-малко на 2 месеца преди да се опитате да редуцирате теглото си чрез диета.

Започването веднага на диета след раждането може да забави възстановяването ви и да ви направи по-уморени и неспособни да се приспособите към живота с вашето новородено. Освен това ако кърмите, диетата може да засегне млякото. Ако сте търпеливи и дадете шанс на тялото си да работи в свой ритъм, може да се изненадате колко тегло ще редуцирате по естествен път, особено ако кърмите.

Бъдете реалисти за загубата на тегло!
Не забравяйте, че може да не успеете да възстановите теглото си от преди забременяването. За много жени бременността след себе си води до постоянни промени като по-мек корем и леко разширени бедра и талия.

Движете се повече след раждане на бебе!
Здравословната диета след раждане, съчетана с редовни физически упражнения, е най-добрият начин да се върнете във форма. След като сте готови да започнете отслабването, започнете с ядене на по-малко храна и по-активно движение – дори като просто ходите бързо около блока с количката и вашето бебе.

диета след раждане

Отслабвайте бавно чрез правилната диета след раждане!
Не трябва да започвате строга рестриктивна диета. Жените трябва да поемат най-малко 1200 калории на ден, за да бъдат здрави, като повечето жени имат нужда от повече – между 1500 и 2200 калории на ден, за да поддържат енергията и  настроението си. Ако кърмите ви трябват минимум 1800 калории на ден (повечето кърмещи майки трябва да поемат от 2,000 до 2,700 калории, за да подхранват себе си и бебето. Ако кърмите също трябва да знаете, че прекалено бързото отслабване чрез диета след раждане, може да доведе до намаляване на млякото. Твърде бързото отслабване също може а доведе до отделянето на токсини, които се съхраняват в тялото и те да отидат през кръвта в млякото. (Токсини могат да включват екологични замърсители, като тежки метали, олово и живак, устойчивите органични замърсители като диоксини и разтворители.)

Загубата на около килограм и половина седмично е безопасна и няма да засегне кърмата ви. За да постигнете това, намалете 500 калории на ден от сегашната си диета  или увеличете нивото на активността си.

Яжте умерено и регулярно!
С новото бебе и график може да бъде доста трудно да се намери време и да спазвате диета след раждане и може да пропуснете едно хранене. Но пропускането на хранене може да понижи енергията ви и това няма да ви помогне да загубите тегло. Добре е да имате по 5 или 6 малки хранения всеки ден. Не пропускайте хранене в опит да намалите вашите килограми и да отслабнете, но това няма да помогне, а само ще ви накара да се почувствате уморени и кисели.

Бъдете придирчиви към храните и напитките, които приемате във вашата диета след раждането!
Изследванията показват, че консумирането на различни млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и изборът на пълнозърнести продукти, например като пълнозърнест хляб може да ви помогне да отслабнете. Другите добри възможности включват ниско съдържание на мазнини, богати на фибри храни като плодове ( ябълки, портокали и ягоди) и сурови зеленчуци (моркови и червен пипер) за здравословна закуска.

Други начини да консумирате повече зеленчуци и плодове шейковете и така популярните в последно време смутита. Мазнините ви носят два пъти повече калории от въглехидратите или протеините, така че премахването на допълнителните мазнини от вашата диета може би е най-лесният начин за намаляване на калориите. Потърсете в магазините млечни продукти с ниско съдържание на мазнини или без съдържани на мазнини (не е нужно да пиете пълномаслено мляко, за да направите качеството на кърмата по добро!) Изберете пушени или печени, вместо пържени храни, и ограничете приема на бонбони и сладкиши, които имат допълнителни калории от захари и мазнини.

Имайте предвид обаче, че мазнините са важен хранителен елемент, така че вашата цел не е да го отстраните напълно от вашата диета. В действителност включването на някои мазнини на всяко хранене ще ви помогне да се предпазите от преяждане с въглехидрати. (Твърде много калории от всеки източник – мазнини, белтъчини и въглехидрати – може да доведе до наддаване на тегло).

Номерът е да изберете „добри“ мазнини, а не „лошите“ мазнини. Най-добрите мазнини са моно – и полиненаситени мазнини, като тези в рапичното масло, зехтина, авокадото, маслините, ядките и семената, и мазните риби като сьомгата. Наситените мазнини се откриват в места и млечните продукти, а вредните ненаситени мазнини обикновено са намират в много пържени храни и тестени изделия. Етикетите на храните посочват кои видове мазнини се съдържат в продуктите, така по лесно ще определите храните за вашата диета след раждане.

И накрая въпреки че трябва да се пие около 8 или 9 чаши течности всеки ден, гледайте какво пиете-изненадващо голям брой калории могат да бъдат скрити в соковете, содата и кафеените напитки.

Направете си ежедневен хранителен план за здравословна диета след раждането!
Планът за дневното ви хранене трябва  да включва по 2200 калории на ден за майките кърмачки, а за тези жени, които не кърмят той трябва да бъде с по 1800 калории. Имайте предвид, че калориите трябва да варират в зависимост от вашето тегло, метаболизъм и ниво на активност, а също трябва да се съобразите и с това дали все още кърмите кърмите! Може да разгледате така нашумялата 90 дневна диета, която някои лекари препоръчват дори и по време на кърмене, като денят които трябва да е на вода, го правите да е на плодове. Това е от нас и нашите съвети за една здравословна диета след раждане.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).