Болки при Менструация

Болезнените менструални периоди са онези ужасни периоди, в които една жена изпитва остри болки при менструация ниско в корема и яйчниците или евентуално болки в гърба. Въпреки че наличието на някакви болки при менструация е нормално, прекомерната и мъчителна болка – не е. Медицинският термин за болки при менструация е дисменорея.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Много жени имат болезнена менструация. Понякога болката по време на менструация прави трудно нашето ежедневие като грижата за семейството, работата или училището.

Какви са причините за появата на болки при менструация?
Болезнените менструални цикли се разделят на 2 основни групи, в зависимост от различните причини за възникване на болката:
– Първични болки при менструация (първична дисменорея)
– Вторични болки при менструация (вторична дисменорея)

болки при менструация

Първични болки при менструация се случват около времето, през което менструален цикъл започна при иначе здрави млади жени. Обикновено тази болка не е свързана с конкретен проблем с матката или другите тазовите органи. Повишената активност на хормона простагландин, който се синтезира в матката, се смята, че играе главната роля за това състояние.

Вторични болки при менструация се развива по–късно при жените, които са имали нормални менструални периоди и често е свързана с проблеми на матката или други тазови органи, като например: Ендометриоза, Миома, Вътрематочна спирала, Тазова възпалителна болест, Предменструален синдром, Полово предавани инфекции, стрес и тревожност

Какво може да направя за намаляване на различните болки при менструация в домашни условия?
Следните стъпки може да ви помогнат да избегне пиенето на обезболяващи лекарства по време на менструален цикъл:
– Прилагайте затоплени кърпи или шишета в долната част на корема, точно под пъпа.
– Правете лек масаж с пръсти в долната част на корема чрез кръгови движения т.н кръгов масаж.
– Пийте топли напитки.
– По – често яжте, но задължително лека храна, която да не ви подува стомаха
– Следвайте диета богата на сложни въглехидрати която включва пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, но избягвайте храни с високо съдържание на захар, сол,  алкохол и кофеин.
– Може да опитате да облекчите появилите се болки при менструация като в легнало положение си повдигнете краката или лежете на една страна с присвити колене.
– Практикувайте различни техники за релаксация като медитация или йога при появата на болки при цикъл.
– Опитайте леки обезболяващи лекарства като ибупрофен. Започнете да ги приемате в деня преди който се очаква да настъпи менструацията и продължете редовния прием през първите 1 до 3 дни на менструацията.
– Опитайте да намалите появилите се болки при менструация чрез различни хранителни добавки с витамин В6, калций и магнезий, особено ако болката е от Предменструален синдром (ПМС).
– Опитайте чрез топла вана или топъл душ.
– Ходете пеша или правете различни видове упражнения в домашни условия.
– Ако имате наднормено тегло спрямо вашия индекс на телесна маса ще е добре да отслабнете

Ако тези мерки за появилите се болки при менструация не работят, вашият лекар може да предпише лекарства като: Антибиотици, Антидепресанти, Противозачатъчни хапчета, Противовъзпалителни лекарства, Предписани болкоуспокояващи.

Потърсете вашия лекар веднага, ако имате:
– Повишено или миришещо вагинално течение
– Висока температура и болка в таза
– Внезапни или силни болки при менструация, особено в случаите ако менструацията ви е закъсняла повече от една седмица, а вие сте били сексуално активни.

Също така, потърсете вашия лекар, ако:
– Лечението не облекчи менструалните болки след 3 месечни цикъла.
– Имате течение с кръвни съсиреци или имате други симптоми с болката.
– Болката се появява понякога освен при менструация, започва повече от 5 дни преди менструацията или продължава след приключването й.

Какво да очаквате от посещение при лекаря в следствие на болезнена менструация?
– Вашият лекар ще ви ще ви зададе различни въпроси за вашата медицинска история и симптоми и след това ще ви прегледа. Ето и най–често задаваните въпроси при появата на болки при менструация:
– Колко години бяхте, когато започна менструацията ви?
– Винаги ли сте имали болки при менструация? Ако не, кога е започнала болката?
– Болката е остра, тъпа, периодична, постоянна, или със спазми?
– Имате ли сексуална активност?
– Използвате ли противозачатъчни? Какъв тип?
– Кога беше последния ви менструален период?
– Вашите периоди са склонни да бъдат тежки или продължително (продължителност повече от 5 дни)?
– Имахте ли кръвни съсиреци?
– Вашите периоди обикновено са регулярни и предсказуеми?
– Използвате ли тампони?
– Имате ли някакви други симптоми?

Тестовете и процедурите могат да се включват: Пълна кръвна картина, Микробиология, Лапароскопия, Ултразвук.

Лечението на различните болки при менструация зависи от това какво причинява самата болката.
Вашият лекар може да ви изпише рецепта с противозачатъчни хапчета за облекчаване на появилите се болки при менструация. Ако нямате нужда от тях за контрол на раждаемостта, можете да спрете използването на хапчета след 6 до 12 месеца. Много жени продължават да имат облекчаване на симптомите и след спирането на лечението.

Също така при силни болки при менструация вашият лекар може да предпише болкоуспокояващи рецепта. Той може да препоръча да:
– Чакате 1 година след като болките за започнали. Болезнените периоди си отиват при  много жени за такъв период.
– Премахване спиралата си и да използвате други средства за контрол на раждаемостта.
– Промяна към друг тип спирала, която съдържа прогестерон, което обикновено прави периодите по–леки и по–малко болезнени.
– Хирургия

Към хирургията може да се пристъпи, за да се премахнат ендометриоза, кисти, миома, съединителна тъкан или матката (хистеректомия). Хирургията може да бъде необходима, ако другите методи за лечение не облекчават силните болки при менструация.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).