Как се Забременява

Как се забременява – дългият път на яйцеклетката и сперматозоидите! Оргазмът и позата при секс също са от съществено значени при забременяването!

Знаете ли как се правят бебета? Разбира се имате основните представи – мъж и жена среща, правят секс и ако жената е забременяла, то девет месеца по–късно се ражда красиво бебе. Но има много повече от това. Ние ще ви спестим неловките приказки на родителите и учителите в средното училище и вместо това да ви даде само факти – очарователни биологични факти за това как се забременява.

В същината на въпросът за това как се забременява стои друг така интересен въпрос, а именно как се развива яйцеклетката при една жена?
За жените възможността за бременност започва в яйчниците, тези две бадемовидни жлези, прикрепен към двете страни на матката. Една жена се ражда с 1 до 2 милиона яйцеклетки. Яйцата започват да умират почти веднага и тя никога не произвежда повече. Общо една жена предлага около 400 яйца по време на репродуктивните си години, започвайки с първия си менструален период (нарича се менархе) и приключва с менопаузата. През средата на менструалния цикъл, най–вероятно между 12 и 16 дни, едно яйце достига зрялост в един от яйчниците и тогава е освободено да премине през фалопиевите тръби. Това се нарича овулация. Средно едно  яйце живее само около 24 часа, така че трябва да бъде оплодено скоро след освобождаването му за да се стигне до забременяване. Ако яйцеклетката срещне със здрави сперматозоиди по пътя си към матката, може да се свърже с един такъв и двамата да започнат процеса на създаване на нов живот. Ако това не стане, тя завършва своето пътуване в матката, където се разтваря или се абсорбира от тялото. Когато не настъпи бременност, яйчника в крайна сметка спира производството на естроген и прогестерон (хормони, които спомагат за поддържане на бременността), и неоплодената яйцеклетка се изхвърля по време на месечния цикъл.

Ето го и другия така важен въпрос свързан с това как се забременява, а именно как тялото на мъжа произвежда сперматозоиди?
Докато жените са заети със зреенето на едно яйце за един месец, мъжете почти постоянно работят за произвеждането на милиони микроскопични сперматозоиди, чиято единствена цел е да проникнат в яйцеклетката. Докато жените са снабдени с всички яйца, мъжете не се раждат с готови сперматозоиди. Средно сперматозоидите живеят само няколко седмици в тялото и около 250 милиона се освобождават с всяка еякулация. Сперматозоидите започват да се развиват в тестисите, две жлези в скроталната торбичка под пениса. Въпреки милионите сперматозоиди, произведени и изхвърлени през всяка еякулация, само един може да оплоди яйцеклетка – това може да е така дори за близнаци. Пола на получения ембрион зависи от това какъв тип сперматозоиди опложда яйцето първо. Сперматозоидите с Y хромозома направи момче и сперматозоиди с Х–хромозомата – момиче.

как се забременява

Може би вече малко по–малко ви се избистрят знанията за това как се забременява. И така продължаваме….

Дали оргазмът помага за забременяване?
При мъжете при оргазма се освобождават сперматозоиди във влагалището и срещу шийката на матката на жената, като им помага да достигнат до маточните тръби минути по–късно. Този процес на освобождаване на сперма е известен като еякулация. Оргазмът на една жена също може да помогне за зачеването. Някои проучвания показват, че вълнообразните контракциите при оргазъм на жената съкращават пътя на сперматозоидите.

Има ли поза, в която се забременява най–лесно.
На въпросът „Как се забременява“, обикновено хората отговарят „Лесно“, но за хората които са се интересували повече знаят, че и позата при полов акт е важна. Много двойки като цяло се чудят дали има сексуална позиция, която е най–добра за правене на бебе. Никой не знае със сигурност, но някои експерти смятат, че мисионерската или задна влизане са най–добрите, тъй като и двете позволяват дълбоко проникване.

Кои сперматозоиди достигат първо до яйцата?
Докато вие и вашият партньор са гушкане, голяма част от дейността се осъществява вътре в тялото ви. Тези милиони отделени сперматозоиди са започнали стремежа си да намерят яйцето, и това пътуване не е лесно.

Първото препятствие е нивото на киселинността в вагината, които могат да бъдат смъртоносни за спермата. Там има цервикална слуз, която може да бъде непроницаема мрежа с изключение на един или два дни, когато е  най–плодородният период. Тогава мрежата се разхлабва, така че някои от най–силните плувци могат да достигнат целта. Но това не е всичко – сперматозоиди, които оцелеят все още имат дълъг път напред. Те трябва да изпътуват около 7 см през шийката на матката, през матката към маточните тръби. Ако не намерят яйце в маточните тръби по време на полов акт, сперматозоидите могат да живеят в репродуктивната система на жената от 3 до 5 дни. Само няколко десетки сперматозоиди достигат до яйцето. Останалата част се загубват из грешна фалопиева тръба – или умират по пътя.

За щастливците, които са близо до яйцето състезанието не е приключило. Те трябва да работят трескаво, за да пробият външната обвивка на яйцето и са влязат вътре преди останалите. От този миг започва истинско чудо. Яйцето ще бъде оплодено в рамките на 24 часа, тъй като генетчният материал в сперматозоидите се съчетава с генетичния материал в яйцеклетката и се създава нова клетка, която започва да се дели бързо. Ако сте забременели –  този пакет от нови клетки, известни като ембрион, пътуват през маточните тръби и се прикрепят към стената на матката. Въпреки това можете да имате извънматочна бременност, ако ембрионът се имплантира някъде на място, различно от матката, например в маточните тръби. Окончателният етап на пътуването може да отнеме още три дни.

Ако сте пропуснали менструацията или забележите друг знак на бременността, можете да използвате тест за бременност от аптеката или защо не и така забавния домашен тест за бременност със сода, за да разберете със сигурност дали сте бременна.

Е вече научихте как се забременява. Видяхте, че пътят до достигане на така желаното зачеване е доста дълъг. Екипът на Bremennost.bg желае успех в опитите за забременяване.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).