Как се Прави Бебе

Наскоро едно момиче на електронната ни поща попита – „Как се прави бебе?“ и ние решихме да напишем една статия по този повод.

Знаете ли как се правят бебетата?
Разбира се, вие имате основите знания – мъж и жена се срещат, правят полов акт (секс) и 9 месеца по–късно се ражда красиво бебе. Но всъщност има много повече от това. Ние ще се опитаме да ви запознаем с очарователните биологични факти за забременяването.

Как се развива една яйцеклетка при жената?
За жените възможността за забременяване и бременност започва още в яйчниците. Това са две жлези с бадемовидна форма, прикрепени към двете страни на матката. Яйчниците са напълно заредени с зачатъци на яйцеклетките. Още с развитието на плода майката природа е заложила жената да се роди с 1 до 2 милиона яйца, това се нарича яйчников резерв. Точно тези заложени яйца в организма на жената започват да умират почти веднага след нейното раждане и тя никога не започва да произвежда повече.  Всяка жена вероятно ще произведе около 400 зрели яйцеклетки в течение на репродуктивните си години, започвайки с първата менструация и приключвайки с менопаузата (обикновено възраст между 45 и 55 години). В средата на всеки менструален цикъл най–вероятно някъде между 12 и 16 – тия ден, едно яйце достига зрялост в един от двата яйчника и тогава бива освободено и бързо засмукано от фалопиевите тръби. Този момент се нарича овулация. Средно яйцеклетката живее само около 24 часа, така че трябва да бъде оплодена от сперматозоидите скоро, за да се случи зачеването. Ако яйцеклетката се срещне със здрави сперматозоиди по пътя си към матката, двамата (яйцеклетката и сперматозоида) могат да се слеят и така да започне дългия и бурен процеса за създаване на нов живот. Ако това не се случи, яйцеклетката завършва своето кратко пътуване в матката, където се разтваря и се абсорбира от тялото. Когато бременността не настъпи, яйчникът в крайна сметка спира усвояването на естроген и прогестерон (половите хормони, които спомагат за поддържане на бременността), и удебелената лигавица на матката се изхвърля по време на менструацията.

как се прави бебе

Как тялото на мъжа произвежда сперматозоиди?
Продължаваме да нищим въпроса – Как се прави бебе, като разясним малко повече за това как действат сперматозоидите. Докато при жените зреенето на едно яйце се осъществява в рамките на около месец, мъжете почти постоянно произвеждат милиони микроскопични сперматозоиди, чиято единствена цел е да проникнат в едно зряло яйце и да го оплодят. Докато жените се раждат със запас от всички яйца, мъжете не се раждат с готови сперматозоиди. Те трябва да ги произвеждат по регулярен процес, който отнема от 64 до 72 дни. Средно спермата живее само няколко седмици в тялото на човека и около 250 милиона сперматозоиди се освобождават с всяка еякулация. Това означава, че новите сперматозоиди винаги са в производство. Сперматозоидите започват развитието си в тестисите, две жлези в скроталната торбичка под пениса. Тестисите висят извън тялото на човека, защото те са много чувствителни на температурата. За да се произвеждат здрави сперматозоиди, те трябва да стоят на около четири градуса по–хладно от нормалната телесна температура. Сперматозоидите се съхраняват в една част на тестиса, наречена епидидима. Въпреки милионите сперматозоиди, произведени и отделени при всяка еякулация, само един може да оплоди яйцеклетката. Полът на получения ембрион зависи от това кой вид сперматозоид е проникнал в яйцеклетка пръв. Сперматозоидите с Y хромозома правят момче, а тези с Х хромозома – момиче (вижте статията Момче или Момиче).

Кои сперматозоиди достигат първо до зрялото яйце?
Няма как да отговорим на въпроса – Как се прави бебе?, ако не разнищим цели път на сперматозоидите до яйцеклетката. Някои експерти казват, че за зачеването помага, ако жената остане по гръб с възглавница под таза и вдигнати нагоре крака за 20–30 минути след секс и така да помогне на сперматозоидите до стигнат по лесно и бързо до яйцето. Пътуването на тези милиони сперматозоиди за намирането на яйцето никак не е лесно. Първото препятствие е нивото на киселинност във вагината, което може да бъде смъртоносно за спермата. Там е вашата цервикална слуз, която може да бъде непроницаема мрежа с изключение на един или два дни, когато сте най–плодовити.  Но това не е всичко – сперматозоидите, които оцелеят все още имат дълъг път напред. Те трябва да пътуват от шийката на матката към самата матка през маточните тръби. Ако сперматозоидите не намерят яйце в маточните тръби по време на полов акт, те могат да живеят в организма на жената от три до пет дни. Само няколко десетки сперматозоиди стигат до яйцето.  За малцината щастливци, които получават близо с яйцето състезанието не е приключило. Те трябва да работят трескаво, за да проникнат през външната обвивка на яйцето и да се настанят вътре преди другите. След това започва истинското чудо. Яйцето ще бъде оплодено в рамките на около 24 часа, като се създаде нова клетка, която започва да се дели изключително бързо. Не сте действително бременна, докато този пакет от нови клетки, известни като ембрион, не се прикрепи към стената на матката. Въпреки това можете да развиете извънматочна бременност, ако ембрион се имплантира някъде извън матката например в маточните тръби. Извънматочна бременност не е жизнеспособна и трябва да се прекрати.

Дали оргазмът помага за зачеването на бебе?
Когато правите секс,  във вашите тела се изгражда страхотно сексуално и емоционално напрежение, което в повечето случай ще кулминира в оргазъм, който е освен прекрасен и приятен, също има и много важна биологична функция. При мъжете оргазмът води до изхвърлянето на сперматозоидите във влагалището срещу шийката на матката. Този процес, известен като еякулация, дава на сперматозоидите преднина по пътя им към зрялото яйце. Оргазмът при жената също помага за оплождането. Има проучвания които показват, че вълнообразните контракциите, получени при женския оргазъм помагат на сперматозоидите да достигнат по – бързо и по–далеч в шийката на матката, но все още няма 100% доказателства за това. Много двойки се чудят дали сексуалната поза помага за зачеването на бебе. Някои експерти припомнят, че според тях мисионерската поза е най–добрата за това, тъй като позволява най–дълбоко проникване. Най–важното за успешен полов акт е може би и двамата партньори да сте в добро настроение и да го правите достатъчно често, така че да има живи сперматозоиди в репродуктивната система на жената по време на овулацията. Това означава, че трябва да се стремите да правите секс най–малко един път всеки ден през средата на вашия цикъл или това е около 14 ден от първия ден на цикъла.

Дано сме внесли яснота по въпроса как се прави бебе и да припомним, че ако сте пропуснали менструация или забележите друг знак за бременност, можете да използвате домашен тест за бременност, за да разберете със сигурност че сте бременна и да се срещнете след това с гинеколога си.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии