Прегледана и обновена на 28-10-2020

Вие сте във втора гестационна седмица от бременността и един ден или накратко 15 ден от бременността (както казахме бременността започва да се отброява от първия ден на последната ви менструация). Това е седмицата, в която се случва чудо – вашето бебе е заченато.

Какво се случва вътре във вас?

Тук яйцето е  заобиколено от сперматозоиди. Въпреки че само един ще оплоди яйцеклетката, се смята, че няколко стотици са необходими, за да се съборят защитните му слоеве и да се даде възможност сливането да се осъществи.

яйцеклетка и сперматозоид

Зрялото яйце ще оцелеят само 24 часа, но се надяваме, че в това време то ще се срещне със спермата и ще бъде оплодено. Вероятно сте овулирали и неоплоденото ви яйце сега започва своето пътуване. След като е освободено от яйчника, яйцето се настанява в една от вашите фалопиеви тръби, и движейки се в посока към матката, застава да си почине в най-широката част на тръбата, чакайки оплождане. Около 300 сперматозоида достигат до фалопиевата тръба, но само един ще оплоди яйцеклетката. След като спермата е проникнала, тя предизвиква реакция, която прави повърхността непробиваема. Всеки сперматозоид и яйцеклетка съдържа 23 хромозоми, половината от общия генетичен материал, които е необходим. Яйцето винаги ще съдържа X хромозома, но спермата ще носи или X или Y хромозома и следователно така се определя пола на ембриона. Сперматозоидните и яйцевидните хромозоми съчетават образуването на “зигота” и оплождането е завършено.

Няколкостотин сперматозоиди оцеляват  в пътуването и се сблъскват с яйцеклетката във фалопиевите тръби, но само един е този, който всъщност я опложда.

Фокус върху… татковците

Тук татковците трябва да се фокусират върху няколко неща: Ако искате да станете баща, има много причини, поради които трябва да сте сигурни, че сте в добра форма, не на последно място, да подкрепите партньорката си, докато се подготвя за бременност. Въпреки че лежането на  дивана и ленив начин на живот не е желателен за мъжете, които искат да забременеят жена си, изглежда, че спокойствието е много важно в този период. Изследвания върху група от годни млади мъже, са установили, че след  интензивно трениране четири пъти седмично в продължение на две седмици – прави спермата им с по-малко съдържание на сперматозоиди и по-ниски нива на хормоните, които са от съществено значение за зачеването. Тези хормонални промени са временни и се връщат към почти нормалното в рамките на няколко дни от въздържането от прекомерна активност. Проблемът е, че възстановяването може да не е толкова бързо сред възрастните мъже, или в тези, които имат бедни сперматозоиди и/или ниски нива на половите хормони. Така че, останете във форма, но не прекалявайте.

Фактите говорят…

Всъщност хормоните, отговорни за производството на сперматозоидите, се освобождават на всеки 60 до 90 минути. Така че мъжът непрекъснато произвежда сперматозоиди. На теория това означава, че мъжът е винаги плодороден, но отнема 72-дневен период на спермата, за да се развие напълно. Така че воденето на нездравословен начин на живот през това време ще се намеси върху качеството й. Поради тази причина, ако се опитвате да зачене, вашият партньор трябва да се впуснат в един здравословен начин на живот в продължение на три месеца, за да произвеждат добра сперма.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

14 ден от бременността

Previous article

16 ден от бременността

Next article