Прегледана и обновена на 28-10-2020

Вие сте във втора гестационна седмица от бременността и един ден или накратко 15 ден от бременността (както казахме бременността започва да се отброява от първия ден на последната ви менструация). Това е седмицата, в която се случва чудо – вашето бебе е заченато.

Какво се случва вътре във вас?

Тук яйцето е  заобиколено от сперматозоиди. Въпреки че само един ще оплоди яйцеклетката, се смята, че няколко стотици са необходими, за да се съборят защитните му слоеве и да се даде възможност сливането да се осъществи.

яйцеклетка и сперматозоид

Зрялото яйце ще оцелеят само 24 часа, но се надяваме, че в това време то ще се срещне със спермата и ще бъде оплодено. Вероятно сте овулирали и неоплоденото ви яйце сега започва своето пътуване. След като е освободено от яйчника, яйцето се настанява в една от вашите фалопиеви тръби, и движейки се в посока към матката, застава да си почине в най-широката част на тръбата, чакайки оплождане. Около 300 сперматозоида достигат до фалопиевата тръба, но само един ще оплоди яйцеклетката. След като спермата е проникнала, тя предизвиква реакция, която прави повърхността непробиваема. Всеки сперматозоид и яйцеклетка съдържа 23 хромозоми, половината от общия генетичен материал, които е необходим. Яйцето винаги ще съдържа X хромозома, но спермата ще носи или X или Y хромозома и следователно така се определя пола на ембриона. Сперматозоидните и яйцевидните хромозоми съчетават образуването на “зигота” и оплождането е завършено.

Няколкостотин сперматозоиди оцеляват  в пътуването и се сблъскват с яйцеклетката във фалопиев