Прегледана и обновена на 28-10-2020

Това е ден 14 от менструалния ви цикъл или при нормален 28 дневен цикъл това е денят на вашата овулация и шансът за забременяване, ако сте заченали вече то този ден се брой като 14 ден от бременността или това е поседния ден на 2 гестационна седмица от бременността.

Какво се случва вътре във вас?

По това време на менструалния ви цикъл фоликулът на повърхността на яйчника освобождава зряло яйце, което се помества по тръбата с ясно видими пръстови проекции, наречени фимбрии. Много вероятно е да овулирате днес, ако вече не сте, и ако яйцето среща спермата, може скоро да сте бременна.

яйчник в края на фалопиевата тръба, готов за освобождаване на яйцеклетка

Обикновено овулацията се появява около ден 14, но може да се случи по-рано или по-късно. Овулацията е, когато яйцето се отделя от яйчниците ви (понякога се отделят две яйца) (12 ден от бременността). LH се повишава благодарение на естрогена, подтикнат от нарастващите фоликули и това покачване предизвиква събитията, които сега се случват в фоликула. LH прави яйцето вътре в фоликула да стане напълно зряло, готово за освобождаване и оплождане. Това е моментът, в който яйцето намалява броя на хромозомите от 46 на 23 (Момче или Момиче). Фоликулът е богат на течност. Точно преди овулацията, той е около 2 см или повече в диаметър. Той се намира точно под повърхността на яйчника. Ако можеше да видиш фоликула, ще забележите че той изглежда като мехур, който ще се спука. След това фоликулът започне да произвежда ензими, външният му слой изтънява, освобождавайки яйце на повърхността на яйчника. След като яйцето се освободи от основата, скоро ще се потопи в най-близката тръба, където ще се надяваме да бъде оплодено.

При овулацията фоликулът се разкъсва и яйцето се пробива през повърхността на яйчника. Понякога два фоликули узряват до този момент, като и освобождават две яйца.

Фактите говорят…

Всъщност ако вече сте имали близнаци, имате шанс отново да имате такива. Разнояйчните близнаци се появяват, когато повече от един фоликул узрява напълно и двете яйца, освободени при овулация, се оплождат. Увеличеният шанс за друг набор от близнаци е, защото повечето жени, които зачеват разнояйчни близнаци без да са на лечение за проблеми с плодовитостта показват модел на освобождаване на повече от едно яйце през време на един менструален цикъл. Шансът ви да имате втори път близнаци е около 1 от 3000.

Фокусирай се върху отношенията

Натискът да заченете, ако се опитвате, може да  доведе до прекалена фиксация в ума ви и това може да постави натиск върху връзката си. С оглед на целта за забременяване, е лесно да се превърне в задължение и досада. В този момент вие и вашият партньор може да се отнасяте един до друг не толкова като влюбени, колкото като сексуални предмети. Удоволствието може да се изгуби толкова лесно.

Разбираемо – може да откриете, че вашият партньор става муден, ако се чувства притиснат да осигури сперматозоиди. Напрежението може да има неблагоприятен ефект върху желанието на мъжа и дори способността му да прави секс. Ако това се случи, това може да доведе до низходяща спирала, която естествено да направи зачеването по-малко вероятно и може да причини раздори във връзката.

Положете усилие да се обичате и работите заедно, а не да сте един срещу друг. Помислете за почивка; двойки често зачеват, когато са на почивка и са по-спокойни. Уверете се, че се наслаждавате на секса без стрес и пришпорване.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

13 ден от бременността

Previous article

15 ден от бременността

Next article