Прегледана и обновена на 28-10-2020

Това е ден 14 от менструалния ви цикъл или при нормален 28 дневен цикъл това е денят на вашата овулация и шансът за забременяване, ако сте заченали вече то този ден се брой като 14 ден от бременността или това е поседния ден на 2 гестационна седмица от бременността.

Какво се случва вътре във вас?

По това време на менструалния ви цикъл фоликулът на повърхността на яйчника освобождава зряло яйце, което се помества по тръбата с ясно видими пръстови проекции, наречени фимбрии. Много вероятно е да овулирате днес, ако вече не сте, и ако яйцето среща спермата, може скоро да сте бременна.

яйчник в края на фалопиевата тръба, готов за освобождаване на яйцеклетка

Обикновено овулацията се появява около ден 14, но може да се случи по-рано или по-късно. Овулацията е, когато яйцето се отделя от яйчниците ви (понякога се отделят две яйца) (12 ден от бременността). LH се повишава благодарение на естрогена, подтикнат от нарастващите фоликули и това покачване предизвиква събитията, които сега се случват в фоликула. LH прави яйцето вътре в фоликула да стане напълно зряло, готово за освобождаване и оплождане. Това е моментът, в който яйцето намалява броя на хромозомите от 46 на 23 (Момче или Момиче). Фоликулът е богат на течност. Точно преди овулацията, той е около 2 см или повече в диаметър. Той се намира точно под повърхността на яйчника. Ако можеше да видиш фоликула, ще забележите че той изглежда като мехур, който ще се спука. След това фоликулът започне да произвежда ензими, външният му слой изтънява, освобождавайки яйце на