Прегледана и обновена на 28-10-2020

Това реално е ден 12 от менструалния ви цикъл, но ако вече сте бременна, както вече знаете лекарите го приемат за 12 ден от бременността.

Какво се случва вътре във вас?

Овулиращият яйчник има фоликули на яйчника, които представляват кухини, пълни с течност. На този етап, точно преди овулацията, един фоликул е станал много по-голям от другите и този фоликул ще се разкъса, за да се освободи зрялото яйце. Тъй като нивото на половите хормони се вдига около този етап от цикъла ви, може либидото ви да се повиши и да имате силен сексуален нагон.

зрял фоликул на яйчника на 12-ия ден от менструалния цикъл

Нивата на естроген се повишават до своя връх в деня на овулацията, базирани на 28 дневен менструален цикъл. Естрогенът при нарастване от фоликулите е това, което стимула освобождаването на LH хормон, който се увеличава около 24 часа преди овулацията. FSH от хипофизната жлеза започва да се покачва по-късно тази седмица. Нивата на прогестерон са ниски. Няма нужда от този хормон, докато не се сгъсти лигавицата на матката. Всъщност високите нива биха направили шийката на матката враждебна към сперматозоидите, така че те биха имали проблеми с преминаването към матката и фалопиевите тръби, за да оплодят яйцеклетката. Жените също произвеждат мъжкия хормон тестостерон и той достига връх около овулацията. Този хормон е отговорен за либидото при двата пола, така че се надяваме вие и вашият партньор  да имате еднакво добро настроение за правене на бебета в този момент.

Попитайте лекаря си

Безопасно ли е да се пробвате за заченете друго бебе веднага, след като сте претърпели спонтанен аборт? Няма точен съвет за това кога трябва да започнете да опитвате да забременеете отново след аборт. Като общо ръководство, се препоръчва да изчакате, докато направите един менструален цикъл. Това ще помогне да се датира бременността, ако заченете бързо. Въпреки това, вашият лекар може да ви посъветва друго, особено ако спонтанният аборт е свързан с инфекция. Ако чакате тестове и резултати от изследвания, защото сте абортирали, има смисъл да чакате анализа на специалист. Вие и вашият партньор може да скърбите за загубената бременност, така че е неразумно да се втурнете в опити да зачене отново непосредствено след случилото се. Бъдете сигурни, че по-голямата част от жените, които са имали един аборт, ще имат бебе.

Фактите говорят…

Да сте стресирани може да повлияе на способността ви да заченете. Може би не е изненада, че природата прави по-трудно да се зачене в стресови обстоятелства. Причина може да бъде, че тя намалява отговора на яйчниците на хормоналния пик в средата на цикъла. Има и връзка между стреса и неуспеха на лечение на фертилитет. Въпреки че точната причина за това не е известна. Добре е да поговорите и да се справите заедно с мъката си, преди да забременеете отново. Спонтанният аборт може да бъде изключително труден и може да постави напрежение върху връзката ви.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

11 ден от бременността

Previous article

13 ден от бременността

Next article