Прегледана и обновена на 28-10-2020

Това реално е 13 ден от менструалния ви цикъл, но както казахме и преди лекарите броят бременността от първия ден на последния менструален цикъл и затова бременната жена се води, че е в 13 ден от бременността.

Какво се случва вътре във вас?

Сперматозоидът от спермата може да наблюдава вътре във фалопиевите тръби. Тъй като спермата може да остане активна и жива във вас за до 72 часа, е възможно да забременеете, дори ако не овулирате за два до три дни. Това е оптимално време да зачене, но се опитайте да не мислите дотолкова, кога може да сте овулация и просто се насладете на секса!

сперматозоид пътуващ във фалопиевата тръба

 

Използвайте времето около овулацията, за да поставите някои вълнение и спонтанност в сексуалния ви живот. С всички препоръки и ограничения, да не говорим за приказките на старите съпруги, които предполагаемо увеличават процента на зачеване, лесно е да се забрави, че сексът е предназначен да бъде приятен. Ако сте адски вглъбени в идеята да заченете на всяка цена, тогава забавлението може да бъде забравено. Може да искате да опитате различни позиции, времена или места за секс. Ако вие и вашият партньор обикновено не сте толкова авантюристично настроени, това е една добра възможност да опитате малко различни неща. Опитайте се да правите секс на всеки 24-48 часа. Ако вашият партньор еякулира редовно, това ще насърчи производството на качествена сперма. Ползите от въздържането бяха значително надценявани в миналото. Вярно е, че въздържанието от секс до седем дни може да увеличи броя на сперматозоидите, но изследванията сега показват, че въздържанието може да увреди мотилитета – плувателните способности, на сперматозоидите, особено ако те вече са гранични. Колкото по-дълъг е периодът на