Прегледана и обновена на 28-10-2020

Това реално е 13 ден от менструалния ви цикъл, но както казахме и преди лекарите броят бременността от първия ден на последния менструален цикъл и затова бременната жена се води, че е в 13 ден от бременността.

Какво се случва вътре във вас?

Сперматозоидът от спермата може да наблюдава вътре във фалопиевите тръби. Тъй като спермата може да остане активна и жива във вас за до 72 часа, е възможно да забременеете, дори ако не овулирате за два до три дни. Това е оптимално време да зачене, но се опитайте да не мислите дотолкова, кога може да сте овулация и просто се насладете на секса!

сперматозоид пътуващ във фалопиевата тръба

 

Използвайте времето около овулацията, за да поставите някои вълнение и спонтанност в сексуалния ви живот. С всички препоръки и ограничения, да не говорим за приказките на старите съпруги, които предполагаемо увеличават процента на зачеване, лесно е да се забрави, че сексът е предназначен да бъде приятен. Ако сте адски вглъбени в идеята да заченете на всяка цена, тогава забавлението може да бъде забравено. Може да искате да опитате различни позиции, времена или места за секс. Ако вие и вашият партньор обикновено не сте толкова авантюристично настроени, това е една добра възможност да опитате малко различни неща. Опитайте се да правите секс на всеки 24-48 часа. Ако вашият партньор еякулира редовно, това ще насърчи производството на качествена сперма. Ползите от въздържането бяха значително надценявани в миналото. Вярно е, че въздържанието от секс до седем дни може да увеличи броя на сперматозоидите, но изследванията сега показват, че въздържанието може да увреди мотилитета – плувателните способности, на сперматозоидите, особено ако те вече са гранични. Колкото по-дълъг е периодът на въздържание, толкова по-забележим ще бъде ефектът. Така че се забавлявайте и ако зачене бързо, това вече е бонус!

Сексуални пози

Изглежда, че това как правите секс може да помогне за зачеването. Позиции, които максимизират проникването като задна, може да работи най-добре, тъй като спермата се депозира възможно най-близо до шийката на матката —  твърде дългото излагане на вагиналните секрети може да доведе до ранна смърт на спермата. Ако мъжът е на от горе, жената може да се опита да постави възглавница под задните си части, за да се повдигне таза и да помогне на движението на сперматозоидите към шийката на матката. Позиция, при която жена е от горе може да доведе до изтичане на спермата. Избягвайте използването на смазочни материали, защото те могат да повлияят неблагоприятно на сперматозоидите. Може да се подобрят шансовете ви за зачеване, ако лежите в продължение на 15–20 минути след като правите секс. Да лежите с крака вдигнати във въздуха ще помогне на гравитацията още повече. Научете повече в Начини за забременяване.

жена си вдига краката на стената след секс

Фактите говорят…

Всъщност това да имате оргазъм може да увеличи шансовете ви за зачеване. Има една теория, че женският оргазъм е еволюционно устройство, предназначено да пренасяне на сперма в шийката на матката, когато матката се свива. Ако жената свърши до минута преди партньора си или не преживее оргазъм, тя ще запази по-малко сперма, отколкото ако финишира  по едно и също време с него или след него.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

12 ден от бременността

Previous article

14 ден от бременността

Next article