Шанс за Забременяване

Какъв е средно статистическия шанс за забременяване?

От всички двойки, които се опитват да достигнат до така мечтаното забременяване:

  • 30% забременяват в първия менструален цикъл (около един месец).
  • 60% забременяват в рамките на три менструални цикъла (около три месеца).
  • 80% забременяват в рамките на шест менструални цикъла (около шест месеца).
  • 85% забременяват в рамките на 12 менструални цикъла (около една година).
  • 91% забременяват в рамките на 36 менструални цикъла (около три години)
  • 93 до 95% забременяват в рамките на 48 менструални цикъла (около четири години).

шанс за забременяване

Здравните служби съветват ако имате неуспешни опити за забременяване повече от 1 – 2 години, то непременно да потърсите лекарска помощ!

Знаете ли как да увеличите своя шанс за забременяване?

Ако искате да си имате бебе и искате това да стане по-скоро – ето как можете да увеличите своите шансовете за забременяване още през целия месец.

Фаза 1: Вашият менструален период

По същество менструацията е месечно изхвърляне неоплодената яйцеклетка и на ендометриума, което е вътрешната мембрана на матката. При повечето жени това продължава между 3 и 7 дни. От третия ден нивата на двата хормона прогестерон и естроген са във възход и започват да работят по възстановяването на ендометриума ви. Около четвъртия ден започва узряването на фоликула на яйчника. Това означава, че яйчниците на жената започват да подготвят яйцеклетка за освобождаване. Ако не сте с много ранна овулация, която обикновено е 14 дни преди започването на цикъла – има изключително малък шанс за забременяване, дори можем да кажем, че е почти нулев, защото спермата на партньора ви в действителност няма да срещне някаква яйцеклетка за оплождане. Не е опасно да имате полови сношения в тази фаза, а някои жени даже го виждам като добър момент да вземат кратка пауза от напрягащите опити за правене на бебе.

Фаза 2: Предовулационна фаза

Хубаво е да правите секс по-често – два до три пъти седмично, даже всеки ден, ако можете, малко след като спре менструацията ви, за да се гарантира, че в тялото на жената ще има достатъчно живи и способни сперматозоиди, които да оплодят зрялото яйце. Ето защо: около ден седем от вашия цикъл, ще забележите вагинално течение, което изглежда много лепкаво и разтегливо. В рамките на няколко дни, това течение ще се превърне в бяла кремообразна текстура, която показва, че овулацията ви наближава скоро. Това не означава, че яйцето е освободено, но е добър показател, че овулацията е скоро и че цервикалната слуз е приятелска среда за сперматозоидите. Не забравяйте, че сперматозоидите на мъжа могат да живеят до пет дни, ако са в плодородна цервикална слуз. Шансовете за зачеване са добри, но не отлични. Технически зряло яйце не е освободено по време на тази фаза, но е препоръчително да ускорите вашата сексуална ежедневна активност в случай, че овулацията ви настъпи по-рано от планираното.

Фаза 3: Овулацията

Добре дошли в най-подходящото време за зачеване! Без значение колко времетрае вашият менструален цикъл – 28 или 35 дни – овулацията обикновено започва около 14 дни преди да настъпи следващата планирана менструация. Когато това се случи, телесната температура се покачва с половин степен. Тук много полезни могат да ви бъдат комплектите за показване на овулаторен период, които се продават в аптеките. След като тестът се окаже положителен, задължително трябва да правите секс през следващите 24 до 36 часа. Друг добър признак на овулацията е промяната в последователността на цервикалната слуз. Вие ще забележите вагинално течение, което се увеличава по количество и има вид на белтък, което ви показва, че това е идеалният момент да имате полово сношение. Вашият шанс за забременяване през тази фаза са доста големи, ако имате полов контакт в рамките на 36 часа от началото на овулацията. Всички яйца, които са зрели и се освобождават от яйчника живеят не повече от 12 часа, така че е важно да започнете да правите много секс до два дни преди по време и след настъпването на овулацията.

Фаза 4: Следовулаторен период

Известен е също и като лутеалната фаза, тази последна част на вашия месечен цикъл трае обикновено минимум 12 дни и не повече от 16. Прогестеронът започва да се покачва и да сигнализира, че яйчниците не трябва да освобождават повече никакви яйца този месец. Цервикалната слуз ще изсъхне и ще създаде пречка, за да предотврати каквито и да е допълнителни сперматозоиди да навлязат вътре в матката. Отнема около шест дни на всяко оплодено яйца да отпътува до матката. Ако оплоденото яйце се имплантантира във вашия ендометриум, във вашия организъм ще започне да се повишава значително нивото  на човешки хорионгонадотропин (ЧХГ) –  хормонът, който се измерва лесно от домашните тестове за бременност в рамките на една седмица след закъснението на цикъла. Вашите шансове за забременяване в този период са изключително ниски. След като яйцеклетката е била освободена, до следващата овулация няма какво да бъде оплодено и ще трябва да чакате следващия най-плодотворен период. Със сигурност няма нищо лошо да правите секс и през тази фаза, ако сте в добро настроение или пък да си дадете време за почивка до настъпването на новата овулация!

Калкулатор за забременяване

Не на последно място, а дори може би на първо е да използвате калкулатор за забременяване под формата на календар. Той лесно ще изчисли вашата овулация спрямо менструлните дни и ще даде насоки кога да правите опити за забременяване.

Нека припомним, че средно статистически погледнато в повечето случай вашият шанс за забременяване в рамките на 12 месеца е около 85%. Успех!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).