Опити за Забременяване

Няма човек, които да каже точно колко време ще ви отнемат вашите опити за забременяване, защото всеки организъм е различен. При някои ще се случи от първия път при други след 1 година например. Тук ние ще се опитаме да ви очертаем приблизителния времеви обхват, през който обикновено двойките успяват да постигнат успешно забременяване и с кои мерки могат евентуално да ускорят нещата.

Колко време ще ви отнеме да достигнете желаното забременяване?
След като сте започнали да правите опити за забременяване, то знайте, че повечето двойки постигат зачеване в рамките на 3 месеца след като сериозно се захванат с красивата мисия. Вашата собствена времева линия може да бъде по-дълга, ако сте по-възрастни или имат определени неблагоприятни навици за фертилността като тютюнопушене например.

опити за забременяване

От всички двойки, които правят опити за забременяване:
– 30% успяват да забременеят в рамките на първия цикъл (за около 1 месец).
– 60% успяват да забременеят в рамките на три цикъла (за около 3 месеца).
– 80% успяват да забременеят в рамките на шест цикъла (за около 6 месеца).
– 85% успяват да забременеят в рамките на 12 цикъла (за около 1 година).
– 91% успяват да забременеят в рамките на 36 цикъла (за около 3 години).

Ако се опитате в рамките на една година без успех, е добре да търсите помощ от специалист. Може да заченете от само себе си, ако продължавате да опитвате, но е добре да разберете по-отрано, ако имате основни проблеми с плодовитостта, така че да не губите ценно време. Ако сте на 35 години или по-големи, се препоръчва са си уговорите среща със специалист, ако не сте постигнали бременност в рамките на шест месеца. Понякога това е срамна тема за говорене дори и пред лекарите, но е важно да сложите картите на масата и да видите с какво разполагате. В днешно време около 80 до 90% от всички двойки заченат по естествен път. Ако имате неуспешни опити за забременяване може би попадате в 10-те процента от хората, които в крайна сметка са диагностицирани с безплодие, не че не сме чували за хора, на които са им казали че са 100 %безплодни, а в последствие имат деца, затова се казва понякога и Божа работа. В повечето случай диагнозата „Безплодие“ просто означава, че сте прекарали 2 година в безуспешни опити да забременеете. След като двойки с диагноза безплодие получат адекватна медицинска помощ, много от тях в крайна сметка успяват да забременеят. Останалите 5 – 10% от двойките в крайна сметка прибягват до някои от другите опции като донорство на яйцеклетки и сперма, ин витро или осиновяване.

Как възрастта може да повлияе на процентите за постигане на бременност?
Освен това да започнете да правите опити за забременяване има и други фактори които играят съществена роля. С напредване на възрастта яйцеклетките намаляват по качество. Жените се раждат с целия си яйчников запас. Интересното е, че мъжките нива на плодовитост не започват да намаляват до около 50 годишна възраст.

Статистиката показва, че след 1 година от започването на опитите за зачеване, около 86% от здравите плодовити жени в началото на 20-те си години – ще забременеят успешно. Процентът за същия период от една година е около 63% сред здравите плодовити жени в началото на 30-те си години от своя живот и 36% сред здрави и  плодовити жени в началото на 40-те години.

Може ли да се забременее по-бързо?
Категорично – ДА! За всеобщо щастие има няколко основни и последователни стъпки, които трябва всяка двойка да предприеме, за да ускорите нещата. Първо и много важно е да разберете, когато сте в овулация. Прочетете статия – Как да разбера кога съм в овулация?. Можете да забременеете единствено когато овулацията – освобождаването на яйцеклетката от един и двата яйчника отделят зряло яйце или яйца. Има различни варианти за да разберете кога сте в овулация – комплект с тестове, сутрешно измерване на вашата базална температура и т.н. Следваща важна стъпка е да правите много секс по време и около дните на овулацията. Проучванията показват, че двойките, които правят опити за забременяване и те съвпаднат с овулацията – ще забременеят по-бързо със сигурност. Най-добрият или дори важен момент е да не пропускате дните, а да правите опити два дни преди овулацията и в деня, в който сте в овулация.

Освен така важните опити за забременяване от ваша страна в точния момент от вашия живот, междувременно и не на последно място е важно да приготвите тялото си за бременността. Вашето общо и репродуктивно здраве са основни фактори за вашата плодовитост, така че е добре да си насрочите контролен преглед преди зачеването при вашия личен лекар. Откажете се от тютюнопушенето, наркотиците, прекомерната консумация на алкохол и приемът на големи количества кофеин. Започнете да приемате допълнително фолиева киселина под формата на хранителни добавки. Научете от кои хранителни вещества тялото ви се нуждае за една пълноценна бременност и какви запаси можете да си набавите направо от храните в менюто ви. Също така вижте как можете да се справите с наднорменото или поднорменото си тегло, защото усложненията от такова естество може да намали шансовете ви за зачеване и износване на здраво бебе. Успех от Bremennost.bg с вашите опити за забременяване.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).