Донорска Яйцеклетка

Какво е донорска яйцеклетка?
Донорството на яйцеклетка е форма на възпроизвеждане, при която една жена дарява яйцеклетките си за друг човек или двойка, които да получат възможността да имат бебе чрез ин витро оплождане. Първото бебе, което е роден от дарени яйца е през 1984 г и до днес е помогнало на хиляди бебета да се появят на бял свят.

Кой кандидатства за получаване на донорски яйцеклетки?
Донорската яйцеклетка се използва предимно от жени, които искат да имат дете, но не мога да забременея, използвайки собствените си яйца. В чужбина донорството се използва и от двойки, включително гей двойки мъже, които искат да използват сурогатна майка (виж също Сурогатно Майчинство), за да имат бебе.

донорска яйцеклетка

Може да кандидатствате за донорски яйцеклетки, ако сте:
– с увредени яйчници или имате овариална недостатъчност
– в менопауза
– не сте се повлияли добре от овариална стимулация
– имали лошо качество на яйцеклетките
– са имали лошо ембрионално качество в предишни опити за ин витро
– имате генетично заболяване и не искате да го прехвърлите на детето ви.
Възрастта не се счита като фактор за успеха на донорството на яйца.

Какво е трета страна на възпроизводство?
Трета страна на възпроизводство означава използване на сперма, яйца или ембриони, които са били дарени от трето лице, което да позволи на друг човек или двойка да станат родители. Донорите могат да бъдат известни на съответния получател или  могат да бъдат анонимни. Тук също така се включва използването на традиционните заместители, както и сурогати, които не са биологично свързани с детето.

Кой може да дари яйцеклетки?
Най–реномираните центрове за оплождане следват строго определени насоките за донорството на яйцеклетки, установени от българското и европейското медицинско общество за репродуктивна медицина. За да дари яйца, една жена трябва да:
– Бъде здрава и да води здравословен начин на живот.
– Бъде между 21–годишна възраст и 34години.
– Има „чиста“ семейна медицинска история, което означава добро здраве, без генетични или психични разстройства

Ще бъдат ли тествани донорски яйца?
Клиники изследват донорите за инфекциозни заболявания, генетични аномалии и психични проблеми. Някои правят по–подробна инспекция. Донорите също се оценяват, за да се определи дали те  могат да произвеждат достатъчно жизнеспособни яйца за един успешен ин витро цикъл.  В частност донорът се изследва за полово предавани болести, ХИВ, гонорея, хламидия и сифилис, Хепатит B, Хепатит C и кистозна фиброза. Други генетични тестове може да се основават на етническата и медицинската история на донора. Някои клиники правят хромозомен анализ и тест за генетични дефекти.

Как работи процесът на донорство на яйцеклетки?
Двойките често избират донори, които имат сходни характеристики на съответния получател. Агенциите и базите данни могат да помогнат при избора на анонимен донор или яйцеклетките може да идват от някой познат на получателите — дори роднина, макар и при определени ограничения.

Потенциални получатели ще бъдат подложени на психично здравни консултации, подобни на тези за ин витро:
– пълно физическа оценка
– гинекологичен преглед

Получателите над 45 години ще се проверяват за:
– сърдечни проблеми
– диабет
– индуцирана хипертония

Получателят ще бъде подложен на терапия (често естроген) за укрепване и развитие на маточната лигавица. Когато е време да се извлечете донорската яйцеклетка, получателят ще приеме прогестерон за подпомагане на имплантацията на оплодената яйцеклетка.

Яйцата се отстраняват от яйчниците на донора през влагалището, обикновено под лека упойка. След като яйцата са извлечени, те се оплождат от сперма от мъжки партньор или донорска сперма в лабораторията като при традиционните ин витро, и тогава ембриона се поставя в матката на получателя три до пет дни по–късно. Повече хормони се дават до теста за бременност, които потвърждава дали е настъпила бременност. Ако е така, хормоналната терапия продължава през първия триместър.

Ако не е настъпила бременност, получателят може да опита отново, веднага след като настъпи следващия цикъл с някое от донорските яйца или някои от ембрионите, които са замразени за по–нататъшна употреба.

Ако сте решили да дарите яйцеклетки, това е изключително благороден жест и шанс за нов живот и щастие на семейства, които имат репродуктивни проблеми. За да дарите яйцеклетки, се посъветвайте с вашия гинеколог и се обърнете към някоя клиника, специализирана в областта на репродуктивната медицина, за да ви насочат те към правилните стъпки за осъществяването на това добро дело.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).