Забременяване

Сурогатна Майка

Обновена: 06-08-2017

Все още има известни спорове за използването на сурогатна майка т.е. заместителка на майката, която да износи бебето вместо нея. Съдебното законодателство по темата също е сложено и подложено на много спорове, защото варира от държава до държава. В България това е забранено и няма как да го осъществите, така че не е опция за вас и вашия партньор, ако имате проблеми с плодовитостта, но все пак може да разберете какво представлява сурогатството и как работи то.

Какво е сурогатна майка?
Има два вида:
Традиционна сурогатна майка – това е сурогатство, при което се използва жена, в която се имплантират изкуствено оплодени със сперматозоидите на бащата ембриони. Традиционната сурогатна майка е биологичната майка на бебето. Това е така, защото нейните собствени яйцеклетки са оплодени от спермата на бащата. Също така може да се използва и донорска сперма.
Гестационна сурогатна майка – Техниката, наречена „ин витро оплождане“ сега прави този вид сурогатство възможно – при него се събират яйцеклетки от майката, оплождат се със сперматозоидите на бащата и ембрионът се поставя в матката на гестационата сурогатна майка. Тя носи бебето до раждането и няма някакви генетични връзки с детето, защото в случая тя не е биологичен родител. Гестационната сурогатна майка се нарича още „майка за раждане“

сурогатна майка Защо се използват услугите на сурогатна майка?
Ако сте жена, можете да помислите за сурогатство по няколко причини:
– Медицински проблеми с матката
– Претърпяли сте хистеректомия за отстраняване на матката ви
– Състояние, което прави бременността невъзможна или рискована за вас, като например тежко заболяване на сърцето
Може да искате да помислите за сурогатство, ако сте опитвали, но не сте могли да забременеете с различни техники за асистирана репродукция като ин витро или инсеменация. Сурогатството също е опция за хора, които може да не успеят да заченат  дете, заради тяхната възраст или семейно положение. Ако хомосексуална двойка мъже решат да използват традиционно сурогатство – единият от тях дава неговата сперма, за да се оплоди яйцеклетката на сурогатната майка чрез изкуствено осеменяване. Гей двойките може също така да изберат донорска яйцеклетка, която да се оплоди с тяхна сперма ида се постави в матката на гестационна сурогатна майка.

Как се намира сурогатна майка?
Има няколко начина, чрез които може да се намери сурогатна майка:
– Приятели или семейството. Понякога можете да помолите приятел или роднина да бъде сурогатна майка за вас.
– Агенция за сурогатство. В САЩ например има около 100 агенции, които вече действат  като посредници между бъдещите сурогатни майки и желаещите да прибягнат до техните услуги. Тази услуга обаче е скъпа, но възползващите се от нея може да са спокойни, защото агенцията поема цялата отговорност за споразумяване и осъществяване на сурогатството.

Как да си избера правилната сурогатна майка?
Няма единни критерии за това как точно трябва да се избира сурогатната майка, но все пак експертите в държавите, където това е разрешена практика, дефинират основните очертания. Една сурогатна майка трябва да е:
– най–малко 21 години
– вече родила поне едно здраво бебе, така тя разбира от първа ръка всички медицински рискове, които произхождат от бременността и раждането.
– преминала психологическа оценка от специалист по психично здраве, за евентуално откриване на някакви проблеми с отказването от бебето след раждането.
– подпише договор за нейната роля и отговорност по време на бременността, както и съгласие да даде бебето след раждането

Американското общество за репродуктивна медицина казва, че всяка сурогатна майка трябва да получи обстойни медицински прегледи, за да се потвърди, че тя е здрава и може да износи плода през целия период на бременността. Също така е задължително да се направят тестове, които да проверят за наличие на инфекциозни заболявания като сифилис, гонорея, хламидия, ХИВ, цитомегаловирус, хепатит B и хепатит C и т.н. Сурогатната майка трябва да направи тестове, за да се потвърди, че има имунитет срещу морбили, рубеола и варицела. Разходите за сурогатно майчинство в САЩ могат да варират от $80,000 до $120,000.

Какви са правните проблеми по отношение на използването на сурогатна майка?
При сурогатството – родителските права не са гарантирани. Законите в държавите, където то е разрешено, продължава да се променя, както и самите репродуктивни технологии и самото определение за „сурогатна майка“. В САЩ например няма федерален закон за сурогатното майчинство, а щатските закони се различават помежду си. След раждането в някои държави трябва да се премине през съд, за да се получи правно попечителство на детето. За да защитят правата си като родители много родители прибягват до наемането на адвокат, който специализира в репродуктивното право на съответната държава. Той може да напише договор, който ясно да посочва регламентацията на отношенията между сурогата и родителите. Договорът може да помогне, ако възникнат правни проблеми след раждането. Той също може да очертае споразумения за редица възможни сценарии с бременността като например какво се случва, ако избраната сурогатна майка роди близнаци или тризнаци.

Муковисцидоза

Предишна публикация

Анемия при Бременност

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.