Хепатит Б

Какво е Хепатит Б?
Хепатит Б е вирусна инфекция, която може да доведе до остри и хронични заболявания на черния дроб. Вирусът се предава чрез контакт с кръв, която съдържа вируса на хепатит Б или други телесни течности на заразен човек. Над 780 000 души умират всяка година от Хепатит Б. Хепатит Б е предотвратим с наличната в момента ефективна ваксина.
Хепатит Б е живото застрашаваща чернодробна инфекция, причинена от вируса на хепатит B. Той може да доведе до хронично чернодробно заболяване и хронична инфекция и поставя болните във висок риск от смърт от цироза на черния дроб или рак.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Ваксината срещу Хепатит Б е достъпна от 1982 година насам. Тя е 95 % ефективна за предотвратяване на инфекция и хронични последици.

Какви са основните симптоми на Хепатит Б?
Вирусът на Хепатит Б може да оцелее извън тялото до най–малко 7 дни. През това време вирусът все още може да предизвика инфекция, ако той влезе в тялото на човек, който не е защитен от ваксината. Вируса на Хепатит Б не се разпространява чрез заразена храна или вода и не може да се разпространи небрежно на работното място.

Инкубационният период на вируса на Хепатит Б е средно 75 дни, но може да варира от 30 до 180 дни. Вирусът може да бъде открит 30 до 60 дни след инфекцията и да продължи за различни периоди от време.

Повечето хора не изпитват никакви симптоми по време на фазата на остра инфекция. Въпреки това някои хора имат остро заболяване със симптоми, които продължават няколко седмици, включително пожълтяване на кожата и очите (жълтеница), тъмна урина, умора, гадене, повръщане и болки в коремната болка.

При някои хора Хепатит Б вирус също може да бъде причинен от хронична чернодробна инфекция, която по–късно може да се развие в цироза на черния дроб или чернодробен рак. Повече от 90 % от здравите възрастни, които са заразени с вируса на Хепатит Б се възстановяват напълно от вируса в рамките на 6 месеца.

хепатит б

Кой е изложен на риск от хроничен Хепатит Б?
Вероятността  инфекцията с Хепатит Б да стане хронична зависи от възрастта, при която човек се инфектира. Деца под 6–годишна възраст, които се заразяват, е най–вероятно да развият хронични инфекции. 80–90 % от децата, инфектирани през първата година от живота, развиват хронична инфекция, а 30–50 % от децата, заразени преди 6 годишна възраст, също развиват хронична инфекция. По–малко от 5 % от здравите възрастни, които са заразени, развива хронична инфекция, а 15–25 % от тези, които са се заразили по време на детството умират рак на черния дроб или цироза.

Как се диагностицира Хепатит Б?
Диагнозата за Хепатит Б се получава в лабораторни условия, чрез откриването на един антиген – HБsAg.

Как се лекува Хепатит Б?
Няма специфично лечение за остър Хепатит Б. Основната грижа е насочена към поддържане на адекватен хранителен баланс, включително прием на много течности, които се губят опри повръщането и диарията.

Хората с хроничен Хепатит Б, при които се изисква лечение, приемат лекарства, включително устни антивирусни агенти и инжекции. Самото лечение на хепатит Б може да забави прогресията на цирозата или да подобри шансовете за оцеляване.

Ракът на черния дроб е почти винаги фатален. В развиващите се страни повечето хора с рак на черния дроб умират в рамките на месеца на диагноза. В страни с високи доходи, развити хирургични практики и химиотерапия може да се удължи живота на болния до няколко години.

Хората с цироза понякога са подлагани на чернодробни трансплантации, но те са с променлив успех.

Как можем да предотвратим Хепатит Б?
Ваксината за Хепатит Б е в основата на превенцията му. Световната здравна организация препоръчва всички бебета да се ваксинират срещу хепатит Б възможно най–скоро след раждането, за предпочитане в рамките на 24 часа.
Серията на пълна ваксинация повишава нивата на защитни антитела при повече от 95 % от бебета, деца и млади хора. Защита продължава най–малко 20 години. Всички деца и юноши, по–млади от 18 години, които не са били ваксинирани, трябва да бъдат ваксинирани, ако живеят в страни, където има висока или средна ендемичност.

Рисковите групи, които може да се заразят с инфекцията и също трябва да бъдат ваксинирани са:
– хората, които често получават кръв, пациенти на диализа, получателите на органна трансплантация;
– хора, интернирани в затвор;
– употребяващите наркотици чрез инжектиране;
– хора със сексуални контакти с болни от хроничен Хепатит B;
– хора с множество сексуални партньори, както и здравните работници:
– пътуващите за ендемични райони.

Ваксината е с отлична безопасност и ефективност. От 1982 г. над един милиард дози от ваксината за Хепатит Б са били използвани в целия свят. От 2012 г. 183 държави–ваксинират бебета против хепатит Б като част от своите схеми за ваксинация.

Освен това прилагането на стратегии за безопасност на кръвта, включително висококачествен скрининг на всичката дарената кръв и кръвните съставки при кръвопреливане, могат да предотвратят предаването на инфекцията на Хепатит B. Безопасното инжектиране също може да бъде защита срещу предаване на вируса. Освен това практикуването на по–безопасен секс, включително намаляване на броя на партньорите и използването на предпазни мерки (презервативи), може да бъде отлична защита срещу предаването на Хепатит Б.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация