Рефлукс

Какво е Рефлукс?
Макар че думата Рефлукс звучи доста сложно, обяснението е доста просто. На входа на стомаха има клапан, който представлява пръстовиден мускул, наречен долен езофагеален сфинктер. Обикновено той затваря веднага след като храната преминава през него. Ако обаче не се затваря докрай или ако се отваря поради някаква причина твърде често, киселината, образувана във вашия стомах започва да се придвижва нагоре в хранопровода. Това може да предизвика някой симптоми като най–честит е пареща болка в гърдите, това състояние се нарича киселини. Ако симптомите на киселинен рефлукс се случват често, например повече от два пъти в седмицата, най–вероятно имате заболяване, известно като гастроезофагеална рефлуксна болест.

рефлукс

Причини за рефлукс?
Това са част от общите рискови фактори за възникването на рефлукс:
– Ядене на големи количества храна или заемане на легнало положение веднага след хранене.
– Наднормено тегло или затлъстяване.
– Хранене непосредствено преди сън.
– Ядене на определени храни, като например домати, цитрусови плодове, шоколад, мента, мазни храни, лук, чесън или пикантни и люти храни.
– Пиене някои напитки, като например алкохол, газирани напитки, кафе или чай
– Пушите повече от 10 цигари на ден
– Бременност, Диабет и Астма
– Приемът на аспирин или на нестероидният ибупрофен и някои други лекарствени препарати

Какви са симптомите на Рефлукса?
Най–честите симптоми са:
– Киселини: дискомфорт и пареща болка, която може да се движи от стомаха към корема, нагоре към гръдния кош, или дори към гърлото на човек
– Кисел или горчив вкус в гърлото и устата, което се нарича Регургитация
– Подуване на корема
– Черни или кървави изпражнения или кърваво повръщане
– Често оригване
– Стесняване на хранопровода – Дисфагия, което създава усещането, че храната е заседнала в гърлото
– Хълцане
– Гадене
– Загуба на тегло без никаква известна причина за вас
– Суха кашлица, придружена от хрипове, дрезгавост или хронични болки в гърлото

Как се диагностицира Рефликс?
Трябва да посетите вашия лекар, ако имате киселини два или повече пъти в седмицата или ако лекарствата не ви носят трайно облекчение. Киселините са от ключово значение за диагностициране на рефлукс.
Ако имате по–тежки симптоми, вашият лекар може да направи тестове за да потвърди диагнозата или ако е необходимо да провери за други проблеми.

Повлиява ли се Рефлукса от диета и промени в начина на живот?
Хората които имат рефлукс, могат сами да си помогнат. Най–ефективния начини за самолечеине на рефлукс е да ограничите приема на храни и напитки, които предизвикват симптомите. Тук можем да посочим и други стъпки, които можете да предприемете:
– Яжте по няколко пъти на ден и на по–малки хранения. Може да направите 5 хранения през деня например, вместо стандартните в забързания начин на живот 2 или 3.
– Откажете цигарите.
– Не яжте късно вечер, най–малко 2 часа преди да си легнете да спите. Добре е тежки храни да не се приемат след 18–19 часа.
– Може да разгледате вашият гардероб и да направите така че да избегнете да използвате прилепнали дрехи.
– Вашето тегло е изключително важно да е в стандарт за вашите години и височина. Ако разбира сте попадате в групата на хората с наднормено тегло или имате вече развито затлъстяване, предприемете незабавни стъпки за да отслабнете. Най–здравословно с упражнения и диети.
– Също така попитайте вашия практикуващ лекар дали може да се въздейства с някакви лекарства за облекчаване на симптомите и ги поддържайте налични в себе си..

Как се лекува Рефлуксът?
Лечението на рефлукс, може да е бързо и ефективно за повечето хора. В много случаи, ако направите нужните промени в начина на живо и ги съчетаете с медикаментозно лечение, може да контролирате симптомите на Рефлукса. В нашата аптечна мрежа се предлагат много лекарства, които се продават напълно свободно т.е без нужна от рецепта и могат да облекчат киселини в стомаха. Те се наричат най–общо антиациди и могат да неутрализират киселинността в стомаха ви. Но те могат да причинят и запек или диария, особено ако прекалявате с тях, затова е най–добре да се консултирате със специалист за насоки за действие. Ако не ви помогнат антиациди, вашият лекар може да опита други лекарства, даже да ви предложи да опитате комбинация от няколко медикамента. Не трябва да комбинирайте повече от 1 тип антиациди или други медикаменти без указания от вашия лекар.
Ако лекарствата не успеят напълно да овладеят симптомите на Рефлукса и тези симптоми силно пречат на живота ви, вашият лекар може да ви препоръча операция. Има два вида хирургично лечение, използвани за облекчаване на симптомите на рефлукс, ако ежедневната употреба на медикаменти не е ефективна. Предимно използваният метод е създаването на изкуствена клапа в горната част на стомаха за предотвратяване на киселинния отлив и лечение на хиатална херния, ако има такава.
Тези процедура се извършва само като последно средство за лечение на Рефлукс, след като медикаментозното лечение се е оказало неефективно.
С течение на времето нелекуваният киселинен рефлукс може да причини стесняване на хранопровода, язва, предракови промени в хранопровода или най–общо ограничаване на дневната активност и продуктивност на болния. Затова е необходимо да си обърнете внимание, ако усетите някои от симптомите на Рефлукс, за да си гарантирате доброто здравословно състояние и безпроблемно ежедневие.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).