Прегледана и обновена на 02-10-2016

Какво е кафяво течение при бременност?
Кафявото течение или зацапване е често срещано при бременните жени. Кафявото зацапване може да е признак на спонтанен аборт или дори може да е симптом  състояние, което не е свързано с бременността. Препоръчително е да се потърси консултация лекар за всяко кафяво течение, което може да предотврати по–сериозни последици. Кафявото течение по време на бременността, което е свързано със симптоми като коремна болка и спазми изисква незабавна спешна медицинска помощ. Всяко кафяво зацапване, което е споходено със спазми, болки в корема, световъртеж, припадъци и треска изискват бърза реакция, защото те показват сериозен здравословен проблем. Процедирането спрямо кафявото течение при бременността зависи от причината и продължителността му.

кафяво течение при бременност

Ако сте бременна и имате кафяво течение повече от вероятно е, че това не значи, че нещо не е наред с вас или вашето бебе. В повечето случаи то е напълно безвредно. Най–честата причина за него е дразнене върху маточната шийка. Както знаете – през бременността получавате прилив на хормони, който увелича притока на кръв към шийката на матката и може да я направи свръхчувствителна. Също така понякога полов акт  или вагинален преглед  може да също да раздразни шийката на матката, което да доведе до кафяво течение или дори до леко зацапване.

Причини за кафяво течение при бременност?
Най–честите причини за кафяво зацапване по време на бременност са:

– Кафяво течение поради имплантиране на ембриона в матката:
Кървенето при имплантиране може да бъде различнипо  количества при всяка бременна, а често и да липсва изобщо. Понякога то може да бъде доста обилно, да имитира менструация, докато в други случаи то просто може да се прояви като кафяво зацапване на бельото. Кървенето заради мплантиране мооже да възникне около две седмици след зачеването. То е нормално явление и не е причина за безпокойство. Не е необходимо лечение за това кафяво течение при бременност.

– Кафяво течение след полов контакт:
Една от най–честитете причини за кафявото течение при бременност е сексуален контакт. Поради различните физиологични промени по време на бременност –  шийката на матката става по–податлива на нараняване и кървене. Шийката на матката може да бъде наранена по време на полов акт, което може да доведе до кафяво зацапване на бельо.

– Кафяво течение при спонтанен аборт:
Спонтанен аборт може да доведе до кафяво течение. Често спонтанният аборт е свързан с други симптоми, но кафявото зацапване може да бъде първият. Наличието на други симптоми като спазми, болки и преминаване на съсиреци през влагалището предполага спонтанен аборт. При съмнения, незабавно трябва да потърсите помощ.

– Кафяво течение при извънматочна бременност:
Извънматочната бременност е рядка причина за кафяво течение. При нея ембрионът се имплантира и се развива в маточната тръба, вместо в матката. Други свързани с него симптоми включват болки и спазми в корема. Ако има тежки вътрешни кръвоизливи, следва замайване или дори припадъци. Извънматочната бременност е потенциално животозастрашаващо състояние. Когато бъде диагностицирана такава бременност, то трябва да бъде прекратена. Важно е при всякакви притеснения и съмнения от ваша страна включително и кафяво течение при бременност да потърсите лекарски съвет!

– Кафяво течение поради плацентни аномалии:
Кафявото течение може да се появи вследствие на плацентна аномалии като например отделяне на плацентата от матката. Аномалиите в плацентата са сериозни състояния, които изискват спешна медицинска помощ.

– Кафяво течение при моларна бременност:
Моларната бременност е бременност, която се характеризира с наличието на оплодена яйцеклетка в матката, в която обаче няма ембрион. Оплодената яйцеклетка се разбива, но без бебе, понеже в нея липсва генетична информация и дори понякога може да се развие във злокачествено заболяване. Моларната бременност може да се представи с различни симптоми, включително кафяво течение при бременност. Лечението зависи от конкретните специфики на моларната бременност.

– Кафяво течение поради раждане:
Началото на раждането също е свързано с леко вагинално кървене, което може да се прояви като кафяво зацапване или по–обилно кървене. То се дължи на изтичането на слузта, която зашитава входа на матката през цялата бременност. Ако жената не е достигнала седмия месец, това начало на раждането се нарича преждевременно. Това вагинално кафяво течение в края на бременността може да възникне няколко дни или дори седмица преди началото на другите симптоми на раждане като болки, спазми, контракции на матката и др.

– Кафяво течение поради други условия, които не са свързани с бременността:
Освен гореспоменатите причини, които са свързани с бременността, може да има и други гинекологични причината за кафявото течение. Често срещани причини за кафяво зацапване са цервицит и вагинит, причинени от полово предавани болести и други инфекции, нараняване или травма на вагината или шийката на матката, маточната ектропия – ерозии на маточната шийка, рак на шийката на матката или цервикални полипи. Различни бъбречни усложнения също могат да доведат до кафяво зацапване по бельо.

Какво да предприемете, ако получите кафяво течение при бременност?
Често няма строга причина за кафявото течение по време на бременността, а бременната жена и плода се определят като абсолютно здрави при внимателен  медицински преглед и оценка. Такова необяснимo кафяво зацапване по време на бременност е много често срещано явление. Така че, скъпи бъдещи майки, не се тревожете прекомерно, а потърсете съвет от вашия наблюдаващ гинеколог, който ще вземе необходимите мерки и ще оцени професионално вашето състояние. Той ще направи ултразвук или вагинален преглед, за да се увери, че всичко е наред и бебето се развива нормално и няма признаци на инфекция. Ако той намери някакви признаци на проблем, или ако има нещо нередно с бебето, той ще предприеме стъпки за лечение с антибиотик или други медикаменти, за да изчистите проблема, ще препоръча почивка на легло, предизвикване на раждане (ако случаят е спешен). При наличието на кафяво течение при бременност се посъветвайте с вашият лекар и бъдете сигурни, че лекарят ви ще направи най–доброто за вас и за бебето ви!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Хепатит Б

Previous article

Рефлукс

Next article