Бяло Течение преди Цикъл

Всяка жена има наблюдения по отношение на оцветеното в бяло течение, което се отделя от влагалището й в определени периоди от нейният живот. В повечето случаи тази секреция от влагалището е абсолютно нормална, особено когато е с млечно бял до прозрачен цвят, без сърбеж и без миризма. Жените имат бяло течение през време на целия си менструален цикъл, като то се променя по консистенция, цвят и количество точно преди менструация. В тази статия ще отговорим на някои въпроси свързани с така нареченото бяло течение преди цикъл.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какво е бяло течение?
Бялото течение е белезникав секрет от женските полови органи. Трябва са се следи неговото състояние, понеже понякога то може да индикира някакъв здравословен проблем и, ако не се лекува, да стане хронично. Видът на бялото течение като цветът и симптомите, които го спохождат, може да подскажат за някакъв проблем. Например, ако то е придружено от сърбеж, може да означава гъбична инфекция, ако е оцветено в жълто или зелено и има лоша миризма – вероятно е причинено от бактериална вагиноза. Нормалната слуз при бяло течение е ясна и без миризма. Кафеникавият оттенък от течението веднага след менструация пък е начинът на организма да почисти влагалището.

бяло течение преди цикъл

Защо се появява бяло течение преди цикъл?
Обикновено при всяка жена има бяло течение преди цикъл, но при една част то е в по–малко количество и не се усеща, тъй като не зацапва бельото. То е механизъм на организма да предпазва влагалището от всякакъв вид инфекции. Тази бяла секреция идва директно от жлезите на влагалището, както и от шийката на матката. Когато тази течност се излее от вагината, тя премахва всички стари клетки, които са по стените на влагалището, като го пазят по този начин чисто, здраво и свободно от батерии. Една от главните причини за появата на бяло течение преди менструацията ви да е започнала е, че това е овулацията ви. Когато една жена започне да овулира, което може да бъде по всяко време между 10 и 15 ден от нейния цикъл, в тялото започват да протичат множество хормонални промени. Нивата на естроген и прогестерон се покачват и спадат рязко в този период, причинявайки течение, което е разтегливо, слузесто и наподобява яйчен белтък – безцветно, прозрачно или бяло на цвят. През това време сперматозоидите могат да оцелеят във вътрешността на вагината за около 3–5  дни, така че това е идеалното време за зачеване.

Непосредствено преди да дойде менструацията ви, течението може да стане по–лепкаво. Неговото количество се увеличава. Когато кървенето е на път да започне, течението може да придобие кафеникав оттенък. Когато това кафеникаво течение стартира, това се приема за начало на вашето менструално кървене. Кафявото течение преди датата за месечния ви цикъл може да сигнализира имплантиране на яйцеклетка в матката и начало на бременност, така че се наблюдавайте за промени извън обичайните за вас норми.

Има ли случаи на нетипично бяло течение преди цикъл? Опасно ли е и кога можем да различим проблем?
Ако получите гъст бял секрет, подобен на извара, който е придружен от зачервяване, болезненост и дискомфорт в областта на вагината, това не е обичайно предменструално бяло течение. Често  то е индикация за гъбична инфекция. Ако имате течение с неприятна миризма, това също значи проблем. Ако забележите тези симптоми, незабавно трябва да се консултирате с лекар, които да ви назначи лечение, за да предотвратите евентуалното влошаване и хронизиране на състоянието. Също така, ако една жена забележи увеличено необичайно количество с цвят в сиво и жълто, особено след полов контакт, това може да е следствие от бактериална инфекция и отново се изисква незабавно лечение.

Бялото течение може да се появи преди цикъл или по всяко време от месечния цикъл на жената, особено след полов акт. Това е начинът на организма да овлажни влагалището и да го подготви за по–лесно проникване на сперматозоидите навътре към матката. Ако пиете противозачатъчни също може да забележите повишаване в количеството на бялото течение преди цикъла ви.

Когато няма сърбеж, болка, неприятна миризма, всичко е нормално. Въпреки това трябва да се наблюдавате внимателно и ако нещо ви разтревожи – да потърсите съвет и помощ от гинеколог.

Лечение на бяло течение преди цикъл
Много жени си задават въпроса „Как да предотвратя бялото течение преди цикъл?“ Ако наличието на бяло течение преди цикъла ви притеснява можете да потърсите консултация със специалист и да разберете как да се справите с дискомфорта от него. Има и много природни средства, с които да до намалите като например поставяне вечер във влагалището на тампони с мед, тампони с преварена солна вода, тампони с преварен бял равнец или тампони с чесън. За проблема помагат е ежедневни промивки с отвара от лайка или смрадлика, смесени със сода бикарбонат. Запомнете обаче, че не бива да се прибягва към тези средства самоволно, защото може да се пропусне наличието на сериозен здравословен проблем и да се влоши вашето състояние, затова задължително се консултирайте с вашият лекар!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.1 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).