Речник

Бяло Течение

Обновена: 02-04-2018

Какво е Бяло Течение?бяло течение - левкорея
Бяло течение или Левкорея е медицински термин,  които определя вагинално течение което е бяло или с жълта секреция. Вероятно знаете, че кожата е съставена от клетки, разположени на пластове, и че през целия живот клетките по повърхността на кожата остаряват, умират и се лющят, след което се заменят от млади клетки. Това непрестанно явление, наречено лющене на кожата, не се забелязва с просто око (с изключение например след слънчево обгаряне). Трябва да се знае че така нареченото бяло течение е различно през различните периоди, през които преминава една жена. Например  – увеличава се в дните преди месечния цикъл или по време на бременност. Обикновено с напредване на годините, бялото течение намалява до степен на пълно изчезване.

Видове:
Бяло течение с миризма
Бяло течение на парцали
Бяло течение при бременност
Бяло течени преди цикъл

Последствия при бяло течение и вредно или полезно е то за жената?
Понякога при жените в детеродна възраст се наблюдава обилен вагинален секрет. Т.нар. бяло течение в повечето случай е нещо нормално и не води до лоши последици, тъй като жените в репродуктивна възраст отделят повече секрети, което от своя страна предпазва от възпаление на половите органи. Поради по-високата киселинност, микроорганизмите не успяват да оживеят.

Причини за Бяло Течение
Има много причини за бяло течение, обикновено естрогенен дисбаланс.  Също така размерът на бялото течение може да се увеличи поради вагинална инфекция или болести предавани по полов път, но също така може да изчезне да се появява от време на време в продължение на години ако не се лекува. Понякога се случва при млади момичета около първата менструация и се смята за признак на пубертета.
Лигавицата на влагалището има същия строеж като кожата. И от нея непрекъснато се лющят клетки, които се изхвърлят. По време на бременността, под влияние на голямото количество хормони, отделяни от яйчниците и плацентата, лющенето на клетката става много по-обилно. Те образуват белезникаво гъсто течение, което е съвсем нормално и следователно не бива да ви безпокои.
Това бяло течение наречено левкомерея не бива да се бърка с друго, много по-обилно течение, често оцветено (жълтеникаво или зеленикаво) и придружено със сърбежи или парене. То е признак на инфекция — възпаление на влагалището и на външните полови органи.

Диагноза и Лечение на Бяло Течение
Диагнозата на тази инфекции трябва да се постави от лекар, който може да вземе проба за изследване. Обикновено при изследването се открива една гъбичка (кандида албиканс) или един паразит (трихомонас). Лечението е локално, с гинекологични перли или таблетки. Рядко е необходимо общо лече­ние при поява на бяло течение. Тези възпаления по време на бременността са упорити и оплаква­нията се подновяват.

Още относно лечението може да прочетете в отделна статия в Bremennost.bg, а именно Лечение на Бяло Течение.

Двуяйчни Близнаци

Предишна публикация

Стрии при Бременност

Следваща публикация

Коментари

Оставете коментар

Още от Речник

конюнктивит

Конюнктивит

Какво е конюнктивит? Конюнктивит е възпаление на част от тялото на човек наречена конюнктиват. Конюнктивата е тънка ...
Речник
лапаротомия

Лапаротомия

Какво е лапаротомия? Лапаротомията е хирургически разрез в коремната кухина. Тази операция се извършва за изследване на ...
Речник
кръвната захар

Кръвната Захар

Какво представлява кръвната захар? Кръвна захар е определение, което отразява концентрацията на глюкозата, която се движи в ...
Речник
фиброаденом

Фиброаденом

Какво е фиброаденом? Фиброаденомите са твърди, неракови бучки на гърдата. Жените са по податливи на такива образувания ...
Речник