Бяло Течение

Какво е Бяло Течение?
Бяло течение или Левкорея е медицински термин,  които определя вагинално течение което е бяло или с жълта секреция. Вероятно знаете, че кожата е съставена от клетки, разположени на пластове, и че през целия живот клетките по повърхността на кожата остаряват, умират и се лющят, след което се заменят от млади клетки. Това непрестанно явление, наречено лющене на кожата, не се забелязва с просто око (с изключение например след слънчево изгаряне). Трябва да се знае, че така нареченото бяло течение е различно през различните периоди, през които преминава една жена. Например: увеличава се в дните преди месечния цикъл или по време на бременност. Обикновено с напредване на годините, бялото течение намалява до степен на пълно изчезване.

Видовете бяло течение може да се разделят според:

1. Физиологично бяло течение – Това е състояние което може да бъде естествен защитен механизъм на организма. Вагината го използва за поддържане на своя химичен баланс в норма, както и за запазване на гъвкавостта на вагиналната тъкан.
– В повечето случай този термин се използва когато имаме бяло течение, което се дължи на естрогенна стимулация.
– Физиологичното бяло течение също се появява и по време на бременност. Това се дължи на повишено кръвообращение във влагалището поради повишен естроген.
– Също интересен факт е, че след раждане момиченцата, също могат да имат течение.
– След сексуална стимулация

2. Бяло течение на основата на възпаление – може също да е резултат от възпаление или нараняване на вагиналната лигавица. В случаите, когато е жълтеникаво или има някаква странна миризма, трябва да се консултира с доктор, тъй като това може да е признак за някакви болестни процеси, включително органична бактериална инфекция или болест предавана по полов път. След раждането бялото течение, придружена от болки в гърба и неприятно миришещи лохии, следродилни вагинални секрети, съдържащи кръв, слуз и тъкан от плацентата, може да предполага инфекция. За диагностициране на състоянието се предлагат редица изследвания като влажна намазка , оцветяване по Грам , култура, цитонамазка и биопсия.

3. Паразитно бяло течение – То се причинява и от трихомонади, група от паразитни протозойни. Симптомите на това заболяване са усещане за парене, нетърпящ сърбеж и отделяне на пяна, удебелена, бяла или жълта лигавица.

бяло течение - левкорея

Още некласифицирани видове в Bremennost.bg:
Бяло течение с миризма
Бяло течение на парцали
Бяло течение при бременност
Бяло течени преди цикъл

Последствия при бяло течение и вредно или полезно е то за жената?
Понякога при жените в детеродна възраст се наблюдава обилен вагинален секрет. Т.нар. бяло течение в повечето случай е нещо нормално и не води до лоши последици, тъй като жените в репродуктивна възраст отделят повече секрети, което от своя страна предпазва от възпаление на половите органи. Поради по-високата киселинност, микроорганизмите не успяват да оживеят.

Причини за Бяло Течение
Има много причини за бяло течение, обикновено естрогенен дисбаланс. Също така размерът на бялото течение може да се увеличи поради вагинална инфекция или болести предавани по полов път, но също така може да изчезне да се появява от време на време в продължение на години ако не се лекува. Понякога се случва при млади момичета около първата менструация и се смята за признак на пубертета.
Лигавицата на влагалището има същия строеж като кожата. И от нея непрекъснато се лющят клетки, които се изхвърлят. По време на бременността, под влияние на голямото количество хормони, отделяни от яйчниците и плацентата, лющенето на клетката става много по-обилно. Те образуват белезникаво гъсто течение, което е съвсем нормално и следователно не бива да ви безпокои.
Това бяло течение наречено левкомерея не бива да се бърка с друго, много по-обилно течение, често оцветено (жълтеникаво или зеленикаво) и придружено със сърбежи или парене. То е признак на инфекция — възпаление на влагалището и на външните полови органи.

Диагноза и Лечение на Бяло Течение
Диагнозата на тази инфекции трябва да се постави от лекар, който може да вземе проба за изследване. Обикновено при изследването се открива една гъбичка (кандида албиканс) или един паразит (трихомонас). Лечението е локално, с гинекологични перли или таблетки. Рядко е необходимо общо лечение при поява на бяло течение. Тези възпаления по време на бременността са упорити и оплакванията се подновяват. В други случай както казахме бялото течение може да бъде причинено от полово предавани болести, а от там и следователно самото лечението на полово предадената болест ще помогне за лечение на бялото течение. Лечението може да включва антибиотици, като метронидазол. Други антибиотици, обичайни за лечението на полово предавани болести, включват клиндамицин или тринидазол.

Още относно лечението с народни методи може да прочетете в отделна статия в Bremennost.bg, а именно Лечение на Бяло Течение.

Източници:
1. https://en.wikipedia.org/wiki/Leukorrhea
2. https://www.britannica.com/science/leukorrhea

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).