Прегледана и обновена на 07-08-2016

бяло течение по време на бременност

Бяло течение при бременност е много често срещано състояние, с което повечето жени са се сблъсквали. Обикновено бялото течение се получава по време на пубертета, понякога по време на репродуктивните години на жената. Преди всичко обаче бялото течение става много  активно по време на бременност.  Въпреки че много жени са го получавали преди да забременеят, когато получат бяло течение при бременност, те изпитват чувства на тревога от това. Истината обаче е, че това вагинално течение по време на бременността е много обичайно и почти всички бременни жени го получават. Все пак има някои факти които трябва да се знаят, за да може да се различава нормалното бяло течение и това което е провокирано от инфекция например.

Какво причинява бяло течение по време на бременност?
Бяло течение може да забележите в различни моменти по време на репродуктивните години. Цервикалната слуз изпълнява различни функции в репродуктивната система на жената. По време на бременността, масата на цервикален мукус се формира при устието на шийката на матката, за да се предпази матката и плода срещу инфекции. Обилно бяло течение по време на първия триместър от бременността е много често, поради промени в консистенцията на цервикалната слуз. Вече то не е ясно и воднисто, но има съгласуваност на лосион. Въпреки, че не е налична неприятна миризма, може да го намерите различно от обичайното. Понякога може да са розово или дори кафяво. Обилното бяло течение по време на ранната бременност се дължи на повишените нива на естроген и повишаване на притока на кръв към областта на вагината. Препоръчваме новата статия Храни за Здравословна Вагина.

Трябва да се знае че наличието на бяло течение при бременност се засилва, променя своята миризма и цвят. Но това е съвсем нормално явление през бременността. За съжаление от увеличеното количество на бялото течение, е възможно да се получат усложнения като гъбични инфекции и възпаления на пикочно–половата система. Сигурен признак, че сте си отгледала някое от гореизброените е промяната на цвета бялото течение – от безцветно става жълтеникаво, зеленикаво или кафеникаво. Появява се силна и остра миризма, парене, сърбеж в областта на гениталиите. В този случай най–добре е да посетите личния си гинеколог, за да ви изпише адекватно лечение. Така няма опасност да навредите на собственото си здраве или на това на бебето. Обикновено гинекологът взима секрет от влагалището, за да може да се види каква е степента на възпаление и какво лечение да ви приложи.

За да се чувствате комфортно, независимо от увеличеното количество на бялото течение през бременността, използвайте всекидневни превръзки, желателно е те да са памучни. Но, все пак се консултирайте и с акушер–гинеколог, защото едно нелекувано бяло течение по време на бременността може да доведе до редица усложнения при бебето. Най–малкото може да се роди с конюнктивит. Нашият съвет е да се доверите на своя акушер–гинеколог, независимо дали бялото течението при бременност е обилно или не. Имайте предвид, че прекалено силното бяло течение може да доведе аборт. Защото през този период бременната жена е изключително податлива на различни болести и едно възпаление на влагалището, може да доведе до лоши последици.

Кога да потърсите лекарска помощ?
Освен много засиленото бяло течение, наблюдавайте и за други симптоми като сърбеж, зачервяване, парене при уриниране, остра миризма, промяна в цвета на бялото течение. Пак казвам, че всякакво самолечение е изключително опасно. Веднага се консултирайте с лекар! Бременните жени не могат да пият всякакви лекарства, затова е желателно вашият акушер–гинеколог, след направени изследвания да ви предпише лечение, съобразено с нуждите на организма ви. В повечето случай се изписват препарати за локална употреба, а не за прием през устата.

Ако в предишната бременност сте имала гъбична инфекция или възпаление на пикочно–половата система, предизвикани от бяло течение при бременност, то напълно възможно е да имате същите проблеми и при втората бременност. Това означава, че вашият организъм е податлив на подобни заболявания, а не че предишното ви състояние не е излекувано. Ако можете избягвайте прием на антибиотици по време на бременността, защото те допринасят за развитието на гъбички и друга микрофлора. Противозачатъчните в някои случай също могат да ви направят проблеми, особено ако сте над 30 годишна възраст. Ако все пак се налага да приемате някакви лекарства, по–добре ги приключете преди да родите, защото после всичко отива в кърмата и това не е добре за бебето.

За да нямате проблеми, свързани с бяло течение при бременност, трябва да поддържате отлична лична хигиена по време на бременността, а и след това. Избягването на сладкиши също оказва благоприятно влияние върху бялото течение. Също така не прекалявайте с ежедневните дамски превръзки или тампони, защото благодарение на тях във влагалището могат да навлязат микроорганизми и в последствие да се развие инфекция.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Рагади

Previous article

Кардиограма

Next article