Речник

Кардиограма

Обновена: 07-08-2016

какво е кардиограма Какво е Кардиограма?
Кардиограмата е метод за диагностика на сърдечни заболявания, като тахикардия, сърдечна недостатъчност, исхемична болест и много други. Кардиограма се прави и на напълно здрави хора, с идеята да се избегнат бъдещи проблеми от сърдечно – съдов характер. Както знаете сърцето се задвижва от био токове и точно кардиограмата дава представа как протичат тези био токове и дали сърцето е здраво. Когато има двигателна активност по периферните мускули, то това може на наруши леко ЕКГ – то, затова е желателно когато се прави този тест, пациентът да е в легнало положение.

Съществуват състояния, при които при напълно здрав човек кардиограмата може да отчете лека аномалия, т.е. показателите да бъдат като при лек инфаркт. Това се получава при т.нар. синдром на ранна ре поляризация. Проблемът, който ги е отвел до кардиолог е например гръдна болка. При направената кардиограма излиза, че те са пред инфаркт и редовно отнасят едно стабилно кардиологично лечение, включващо бета блокери и други лекарства, а в всъщност се касае за невралгия в гръдната област. Затова се доверявайте на добри кардиолози, защото в кварталната поликлиника, биха могли да ви объркат диагнозата. Разбира се, когато имате подобни оплаквания няма да се разминете само с кардиограма. Ще ви направят и още много други изследвания като ехо кардиография, холтер, та дори и коронография. По този начин ще се даде реална представа дали вашите оплаквания са от сърдечен или от невралгичен характер. Има и един сигурен начин за доказване на оплаквания от сърдечно – съдов произход. Например имате гръдна болка, задух, умора. Първо се прави една кардиограма и след известно време, тя се повтаря. Ако резултатите и на двете кардиограми са еднакви, въпреки засилените ви оплаквания, то със сигурност проблемът ви не е от сърдечно – съдов характер.

Друг е въпросът, че има хора с вродени сърдечни заболявания, които са свързани с проводните пътища и биотоковете. За съжаление тези вродени заболявания могат да се открият само, ако се направи електрокардиограма. И то желателно е този вид изследване да се направи, още докато човек няма някакви конкретни оплаквания, за да се избегнат бъдещи сериозни проблеми. Затова е желателно дори и да сте здрави и да нямате никакви симптоми, да си направите кардиограма и ако някога се наложи да направите втора, поради някакви причини, да имате с какво да я сравните, в случаите, когато сте били напълно здрави. Както казах, ако две кардиограми са еднакви, то проблемите ви не са от сърдечно – съдов характер. Но, ако при втората има видими и осезаеми отклонения, то по–добрият вариант пациентът да бъде приет за лечение в специализирано болнично заведение.

Бяло Течение при Бременност

Предишна публикация

Хранене по Време на Бременност

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник