Прегледана и обновена на 07-08-2016

какво е кардиограма

Какво е Кардиограма?
Кардиограмата е метод за диагностика на сърдечни заболявания, като тахикардия, сърдечна недостатъчност, исхемична болест и много други. Кардиограма се прави и на напълно здрави хора, с идеята да се избегнат бъдещи проблеми от сърдечно – съдов характер. Както знаете сърцето се задвижва от био токове и точно кардиограмата дава представа как протичат тези био токове и дали сърцето е здраво. Когато има двигателна активност по периферните мускули, то това може на наруши леко ЕКГ – то, затова е желателно когато се прави този тест, пациентът да е в легнало положение.

Съществуват състояния, при които при напълно здрав човек кардиограмата може да отчете лека аномалия, т.е. показателите да бъдат като при лек инфаркт. Това се получава при т.нар. синдром на ранна ре поляризация. Проблемът, който ги е отвел до кардиолог е например гръдна болка. При направената кардиограма излиза, че те са пред инфаркт и редовно отнасят едно стабилно кардиологично лечение, включващо бета блокери и други лекарства, а в всъщност се касае за невралгия в гръдната област. Затова се доверявайте на добри кардиолози, защото в кварталната поликлиника, биха могли да ви объркат диагнозата. Разбира се, когато имате подобни оплаквания няма да се разминете само с кардиограма. Ще ви направят и още много други изследвания като ехо кардиография, холтер, та дори и коронография. По този начин ще се даде реална представа дали вашите оплаквания са от сърдечен или от невралгичен характер. Има и един сигурен начин за доказване на оплаквания от сърдечно – съдов произход. Например имате гръдна болка, задух, умора. Първо се прави една кардиограма и след известно време, тя се повтаря. Ако резултатите и на двете кардиограми са еднакви, въпреки засилените ви оплаквания, то със сигурност проблемът ви не е от сърдечно – съдов характер.

Друг е въпросът, че има хора с вродени сърдечни заболявания, които са свързани с проводните пътища и биотоковете. За съжаление тези вродени заболявания могат да се открият само, ако се направи електрокардиограма. И то желателно е този вид изследване да се направи, още докато човек няма някакви конкретни оплаквания, за да се избегнат бъдещи сериозни проблеми. Затова е желателно дори и да сте здрави и да нямате никакви симптоми, да си направите кардиограма и ако някога се наложи да направите втора, поради някакви причини, да имате с какво да я сравните, в случаите, когато сте били напълно здрави. Както казах, ако две кардиограми са еднакви, то проблемите ви не са от сърдечно – съдов характер. Но, ако при втората има видими и осезаеми отклонения, то по–добрият вариант пациентът да бъде приет за лечение в специализирано болнично заведение.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Бяло Течение при Бременност

Previous article

Хранене по Време на Бременност

Next article

More in Речник