ЗдравеРечник

Прееклампсия

Обновена: 08-02-2016

Какво е прееклампсия?
Прееклампсията е състояние при бременност, при което кръвното налягане на бъдещата майка се покачва, има увеличено количество на белтъци в урината, отоци на лице, ръце и крака, главоболие, увеличаване на теглото. Бременната жената може да усеща тези симптоми, както докато е бременна, така и след като роди.

какво е прееклампсия и симптомиКои жени имат склонност към прееклампсия през своята бременност?
Ако вашата майка, сестра, баба и т.н. са имали подобни оплаквания, нищо чудно те да се проявят и  при вас.
Ако бременността е първа. При всяка следваща, рискът за това неприятно състояние намалява. Но не се изключва възможността, ако сте имала прееклампсия по време на първата бременност, през втората отново да се повтори.
Ако сте бременна и сте над 40 годишна възраст.
Наличието на заболявания като диабет, хипертония, автоимунни и бъбречни болести, също могат да допринесат за развитие на прееклампсия по време на бременността.

Какви са симптомите при прееклампсия през бременността?
1. Все по–често кръвното ви се покачва и остава трайно високо. Нормалното кръвно налагане е най–много 130/ 90. При по–високи стойности е желателно да се консултирате с лекар.
2. Ако теглото ви започне рязко да се покачва, също е признак за тревога. Става въпрос за повече от килограм на седмица. В някой случаи, след осмия месец може да започнете да вдигате по 3 – 4 килограма на седмица. В този случай се нуждаете от спешна консултация с акушер–гинеколог.
3.  Мъчи ви силно главоболие, което понякога има характер на мигрена.
4.  Ако страдате от безсъние.
5. Също така при прееклампсия ръцете, краката и лицето ви започват да оттичат повече от нормално възприетото по време на бременност.
6.  Ако имате проблем със зрението – виждате замъглено и двойно, чувствителни сте към светлина. Може в някои случаи изцяло да загубите зрението си в рамките на няколко секунди или минути.
7.  Непрекъснато ви се повръща или гади. Но не си внушавайте, защото повечето бременни жени, имат такива оплаквания. В началото – повръщане и гадене, а след шестия месец, вече може да се включат и киселини, които ще изчезнат след раждането.
8.  Ако усещате корема в горната си част болезнен и чувствителен. Но пак този симптом, трябва да е в комплект с другите изброени по–горе. Той може да се появи самостоятелно и понякога тази болка, може да е на нервна почва.
9.  Станала сте прекалено бавна и флегматична – в общи линии наблюдавате коренна промяна в рефлексите си.
10.  При положение, че имате горните оплаквания, когато си направите изследвания, ще имате по–високо съдържание на белтък в урината. Възможно е да уринирате по–рядко или в урината ви да има кръв.

Важно!
При първите симптоми на прееклампсия, като високо кръвно, отекли крака или ръце, посетете лекар и спазвайте стриктно неговите предписания.

Може би, ще трябва повече да полежавате в къщи и да приемате медикаментите, които вашият акушер–гинеколог ви предписва, като аспирин, магнезиев сулфат и други. Като разбира се, лекарят ще ви прави изследвания на урина, толкова често, колкото сметне за необходимо.
Бъдете предпазлива и слушайте какво ви казва лекуващият ви лекар. Само по този начин можете да се предпазите от изключително неблагоприятните последици/ включително кома и смърт и на майката и на плода/, до които състоянието прееклампсия може да доведе.

Кръвен Тест за Бременност Цена

Предишна публикация

Спирала Против Забременяване

Следваща публикация

Коментари

Оставете коментар

Още от Здраве

шарка

Шарка

Какво е шарка? Шарката с всичките нейни разновидности днес се възприемат като обичайни ,,детски болести”, но реално ...
Здраве
киста на тестиса

Киста на тестиса

Какво е киста на тестиса? Кистата на тестиса или семенната киста е пълен с течност сак, който ...
Здраве
отпадналост

Отпадналост

Какво означава отпадналост? Почти всеки се е чувствал преуморен или има чувството, че се е преработил от ...
Здраве