ЗдравеРечник

Прееклампсия

Обновена: 16-03-2019

Какво е прееклампсия?
Прееклампсията е състояние при бременност, при което кръвното налягане на бъдещата майка се покачва, има увеличено количество на белтъци в урината, отоци на лице, ръце и крака, главоболие, увеличаване на теглото. Най-често са налични признаци за увреждане на черния дроб и бъбреците. Според проучвания твърде често дори и жената да я имала нормално кръвно налягане, прееклампсията започва малко след 20 гестационна седмица от бременността. Бременната жената може да усеща тези симптоми, както докато е бременна, така и след като роди.

какво е прееклампсия и симптоми Кои жени имат склонност към прееклампсия през своята бременност?
Ако вашата майка, сестра, баба и т.н. са имали подобни оплаквания, нищо чудно те да се проявят и  при вас.
Ако бременността е първа. При всяка следваща, рискът за това неприятно състояние намалява. Но не се изключва възможността, ако сте имала прееклампсия по време на първата бременност, през втората отново да се повтори.
Ако сте бременна и сте над 40 годишна възраст.
Наличието на заболявания като диабет, хипертония, автоимунни и бъбречни болести, също могат да допринесат за развитие на прееклампсия по време на бременността.

Какви са симптомите при прееклампсия през бременността?
1. Все по–често кръвното ви се покачва и остава трайно високо. Нормалното кръвно налагане е около горна граница 120, а долна граница 80. При по–високи стойности е желателно да се консултирате с лекар.
2. Ако започнете рязко да надавате на килограми, това трябва също да е признак за тревога. Става въпрос за повече от един килограм на седмица. В някой случаи, след 8 месец от бременността може да започнете да вдигате по 3 – 4 килограма на седмица. В този случай се нуждаете от спешна консултация с акушер–гинеколог.
3.  Мъчи ви силно главоболие, което понякога има характер на мигрена.
4.  Ако страдате от безсъние.
5. Също така при налична прееклампсия краката, ръцете и дори лицето ви започват да се подуват и оттичат повече от нормално възприетото за бременността.
6.  Ако имате проблем със зрението – виждате замъглено и двойно, чувствителни сте към светлина. Може дори изцяло да загубите зрението си. Това може да се случи в рамките на няколко секунди или дори минути.
7.  Непрекъснато ви се повръща или гади. Но не си внушавайте, защото повечето бременни жени, имат такива оплаквания. В началото – повръщане и гадене, а след шестия месец, вече може да се включат и киселини, които ще изчезнат след раждането.
8.  Ако усещате корема в горната си част болезнен и чувствителен. Но пак този симптом, трябва да е в комплект с другите изброени по–горе. Той може да се появи самостоятелно и понякога тази болка, може да е на нервна почва.
9.  Станала сте прекалено бавна и флегматична – в общи линии наблюдавате коренна промяна в рефлексите си.
10.  При положение, че имате горните оплаквания, когато си направите изследвания, ще имате по–високо съдържание на белтък в урината. Възможно е да уринирате по–рядко или в урината ви да има кръв.

Важно!
При първите симптоми на прееклампсия, като високо кръвно, отекли крака или ръце, посетете лекар и спазвайте стриктно неговите предписания.

Може би, ще трябва повече да полежавате в къщи и да приемате медикаментите, които вашият акушер–гинеколог ви предписва, като аспирин, магнезиев сулфат и други. Като разбира се, лекарят ще ви прави изследвания на урина, толкова често, колкото сметне за необходимо.

Бъдете предпазлива и слушайте какво ви казва лекуващият ви лекар. Само по този начин можете да се предпазите от изключително неблагоприятните последици (включително кома и смърт и на майката и на плода), до които състоянието прееклампсия може да доведе.

Източници:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/preeclampsia/symptoms-causes/syc-20355745

Кръвен Тест за Бременност Цена

Предишна публикация

Спирала Против Забременяване

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве