Еклампсия

Какво е еклампсия?
Еклампсията е много рядко, но се категоризира като сериозно състояние, което причинява гърчове при бременност. Еклампсията е тежко усложнение на прееклампсията. Тя засяга около 1 на всеки 200 жени с прееклампсия (виж какво е прееклампсия).

Какви са причините за еклампсията?
Еклампсията често следва прееклампсия, която се характеризира с повишено кръвно налягане след 20 гестационна седмица на бременността. Ако прееклампсията при вас се влошава и засяга мозъка, причинява гърчове или кома, тогава вие сте развили еклампсия. Лекарите не знаят какво причинява прееклампсия. По–долу ще се опитаме да обясним как симптоми на прееклампсия може да доведат до еклампсия.
Високото кръвно налягане:
Прееклампсията може да доведе до това – кръвното ви налягане да стане толкова високо, че да увреди артериите и другите ви кръвоносни съдове. Увреждането на артериите може да ограничи притока на кръв и да доведе до подуване на кръвоносните съдове на мозъка. Ако този оток попречи на способността на мозъка да функционира, може да се появят припадъци.
Протеинурията:
Прееклампсията често засяга функцията на бъбреците. Протеинът в урината, известен също като протеинурия е ключов признак на това състояние. Бъбреците са филтър за всички отпадъци от кръвта, но запазват полезните хранителни вещества като протеини в кръвта и ги преразпределят из тялото. Ако бъбречната филтрация претърпи щети, протеините може да се отделят направо в урината.