Прегледана и обновена на 09-09-2017

Какво е еклампсия?
Еклампсията е много рядко, но се категоризира като сериозно състояние, което причинява гърчове при бременност. Еклампсията е тежко усложнение на прееклампсията. Тя засяга около 1 на всеки 200 жени с прееклампсия (виж какво е прееклампсия).

Какви са причините за еклампсията?
Еклампсията често следва прееклампсия, която се характеризира с повишено кръвно налягане след 20 гестационна седмица на бременността. Ако прееклампсията при вас се влошава и засяга мозъка, причинява гърчове или кома, тогава вие сте развили еклампсия. Лекарите не знаят какво причинява прееклампсия. По–долу ще се опитаме да обясним как симптоми на прееклампсия може да доведат до еклампсия.
Високото кръвно налягане:
Прееклампсията може да доведе до това – кръвното ви налягане да стане толкова високо, че да увреди артериите и другите ви кръвоносни съдове. Увреждането на артериите може да ограничи притока на кръв и да доведе до подуване на кръвоносните съдове на мозъка. Ако този оток попречи на способността на мозъка да функционира, може да се появят припадъци.
Протеинурията:
Прееклампсията често засяга функцията на бъбреците. Протеинът в урината, известен също като протеинурия е ключов признак на това състояние. Бъбреците са филтър за всички отпадъци от кръвта, но запазват полезните хранителни вещества като протеини в кръвта и ги преразпределят из тялото. Ако бъбречната филтрация претърпи щети, протеините може да се отделят направо в урината.

еклампсия

Хора изложени на риск от появата на еклампсия?
Ако имате или сте имали тежка прееклампсия, сте с повишен риск от еклампсия. Другите рискови фактори за гърчове по време на бременността включват:
– хипертония (високо кръвно налягане)
– главоболие
– бременната е над 35–годишна възраст
– бременната е под 20–годишна възраст
– бременност с близнаци
– първа бременност
– история на неправилно хранене или недохранване
– диабет или друго състояние, което засяга кръвоносните съдове

Какви са основните видове симптоми на еклампсия?
Както разбрахте прееклампсията може да доведе до еклампсия, може да има идентични симптомите при двете заболявания. Неприятното е, че някои от симптомите може да се дължи и на други основни заболяване като проблем с бъбреците или диабет. Важно е да кажете на вашия лекар за всяко заболяване, от което страдате, така че той да може да изключи всички други възможни причини.

Общите симптоми на прееклампсията са следните:
– подуване на лицето или ръцете
– главоболие
– прекомерно покачване на теглото
– гадене и повръщане
– проблеми със зрението
– проблеми уриниране

По–долу са общите симптоми на еклампсията:
– гърчове
– загуба на съзнание
– възбуда
– главоболие или болки в мускулите

Какво е отношението между еклампсия и бебето?
Прееклампсията и еклампсията засягат плацентата, която е орган, който доставя кислород, кръв и хранителни вещества към плода. При високото кръвно налягане намалява притока на кръв и плацентата не успява да функционира правилно. Това може да доведе до раждане на бебе с много ниско тегло или с други здравословни проблеми. Проблемите с плацентата често изискват преждевременно раждане за заради безопасността на бебето. В редки случаи тези усложнения предизвикват раждане на мъртво дете.

Как се диагностицира еклампсията?
Ако вече имате прееклампсия или имате медицинска история на това усложнения, вашият лекар ще назначи тестове, за да определите дали вашата прееклампсия се влошава. Ако не сте с прееклампсия, лекарят ви ще назначи още тестовете, за да се определи защо имате гърчове. Вашият лекар може да назначи няколко вида кръвни изследвания, за да оцени състоянието ви. Тези тестове включват хематокрит, който измерва колко червени кръвни клетки има в кръвта ви, както и изследване на  тромбоцитите, за да се види колко е добро съсирването на кръвта ви. Вероятно ще ви направят и креатининен тест – креатининът е отпадъчен продукт, създаден от мускулите. Бъбреците трябва да филтрират повечето от креатинин от вашата кръв, но ако гломерулите не работят правилно, в кръвта ви ще остане излишно количество креатинин. Твърде голямото количество креатинин в кръвта може да покаже дали имате прееклампсия. Вашият лекар може да назначи и изследване на урината ви за проверка за наличието на протеините в кръвта ви.

Лечение на еклампсия
Раждането на вашето бебе е единственият начин за лечение на прееклампсия и еклампсия. Ако вашият лекар ви диагнози с прееклампсия, той може да следят състоянието ви и да ви лекува с лекарства за предотвратяване на еклампсията. Ако обаче развиете еклампсия, лекарят може да изроди вашето бебе по–рано в зависимост от това какво е положението с вашата бременност. Преждевременното раждане може да възникне между 32 и 36 гестационна седмици на бременността, ако не възникнат преди това някакви животозастрашаващи симптоми или ако лечението не проработи. Може да се наложи да пиете лекарствата за предотвратяване на гърчовето, наречени антиконвулсанти. Също така може да се наложи и прием на лекарства за намаляване на кръвното налягане, ако имате високо такова. Както всичките предписани лекарства трябва да бъдат приемани по стриктна схема – трябва да получавате достатъчно пълноценна почивка и да наблюдавате всички промени във вашето състояние, защото те понякога са критични за обуздаването на прееклампсията и еклампсията.

Каква е дългосрочната перспектива, ако имате еклампсия?
Симптомите на прееклампсията и еклампсията трябва да изчезнат след като родите бебето. Получаването на подходящи медицински грижи за прееклампсията може да попречи на развитието на еклампсия.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Ембрион

Previous article

Фалопиеви Тръби

Next article