Високо Кръвно

Какво е Високо Кръвно?
Може да чуете от лекарите думата хипертония, точно под нея имат в предвид високо кръвно налягане, което е едно от често срещаните сърдечно съдови заболявания. Кръвното налягане се отнася до силата на изпълването на кръвта срещу в стените на артериите на тялото. Някъде го бяха описали като въздуха в гумите или водата в един маркуч – кръвта изпълва артериите в тялото с определен капацитет. Точно, както твърде голямо количество въздух под налягане може да повреди гумата или твърде много вода през градинския маркуч може да го увреди, високото кръвно налягане може да застраши здравите артерии и да доведе до живото застрашаващи моменти като сърдечни заболявания и до често споменавания в наши дни инсулт.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

високо кръвно

Високото кръвно е водеща причина за инсулт и основна причина за инфаркт. У нас около 30 % от възрастните хора имат високо кръвно, което си е доста голям процент в сравнение със западна Европа. Ако и вие имате високо кръвно, вероятно ще разберете за това по време на рутинен преглед при личния ви лекар или може би ще забележите проблема, докато мерите във вкъщи своето кръвното налягане (вече продават в аптеките апарати за кръвно налягане, които може да са ви от полза). Не забравяйте да отидете при личния си лекар за да определи вашата диагноза и да се възползвате от възможността да научите какво можете да предприемете, за да държите кръвното си налягане под контрол.

Как се измерва артериалното налягане?
Лекарите са приели да изразяват кръвното налягане като две числа. Първото и по–високо от двете е мярка за систолично налягане, или това е налягането в артериите, когато сърцето бие и ги изпълва с кръв. Второто число показва диастолното налягане, или налягането в артериите, когато сърцето почива между два негови удара. Нормално кръвно налягане се повишава постоянно от около 90/60 при раждането и достига до около 120/80 при здраво развитите възрастни хора. Ако някой е трябвало да измери кръвното си налягане веднага след като е имал презентация пред публика или след джогинг 5 км, то несъмнено ще изглежда доста високо. Това не е непременно причина за тревога, естествено е за кръвното налягане да има възходи и падение с промени в дейността или емоционално състояние. Също така е нормално за кръвното налягане да варира от един човек до друг човек. Разбира се вие трябва да говорите с лекар, ако вашето кръвно остава постоянно, за да ви бъде назначено лечение. Постоянното високо кръвно кара вашето сърце да работи далеч отвъд своя капацитет. Заедно с увреждането на кръвоносните съдове хипертонията може да увреди вашия мозък, очи или бъбреците.

За хората с показания на кръвното 140/90 или по–високи, измерени най–малко два пъти през деня, се казва, че имат високо кръвно. За тези над 60–годишна възраст показания над 150/90 или по–високи показват високо кръвно. Ако налягането остава високо, вашият лекар трябва да започне веднага лечение. Хората с показания на кръвно налягане около 180/120 или по–високи имат нужда от лечение веднага. Изследвания са установили, че при хора с кръвно налягане малко по–високо от 120/80 има висок риск за развитие на хипертония. Това състояние се нарича предхипертония и засяга много голям процент от населението. Предхипертонията увеличава вероятността от увреждане на артериите и сърцето, мозъка и бъбреците – много лекари препоръчват по–ранно лечение, въпреки че няма доказателства, че това помага в дългосрочен план.

Дори и така много хора, които са с високо кръвно не осъзнават, че имат това състояние. В действителност хипертонията често се нарича „тих убиец“, защото тя рядко причинява ярко изразени симптоми, дори когато нанася сериозни щети на тялото. Нелекувано високото кръвно в повечето случай води до проблеми с зрението, сърдечен удар, инсулт, бъбречна недостатъчност или други фатални заболявания. Критично болни пациенти, които имат много високо кръвно се казва, че имат злокачествена хипертония, с диастоличното налягане обикновено над 120 и систолично налягане над 180. Злокачествената хипертония е много опасно състояние, което може да се развива бързо и да причини увреждане на органите. Тя изисква незабавна медицинска помощ.

Кой може да има високо кръвно – хипертония?
Високото кръвно налягане е по–вероятно за хора, които:
– имат така наречената фамилна история за високо кръвно налягане, сърдечни заболявания или диабет
– са афро – американци
– са на възраст над 55 години
– са с наднормено тегло
– не са физически активни
– пият прекомерно
– пушат
– ядат храни с високо съдържание на сол
– използват някои лекарства като ибупрофен, аспирин или незаконни наркотици като кокаин

Причини за високото кръвно налягане
Есенциална хипертония
При над 95% от отчетените случаи с високо кръвно не може веднага да се определи основната причина. Този вид високо кръвно се нарича есенциална хипертония. Въпреки че есенциалната хипертония остава донякъде загадъчна, тя е свързана с определени рискови фактори. Тенденцията за развитие на високо кръвно е то по–вероятно да засегне мъжете, отколкото жените. Възрастта и расата също играят роля. Есенциалната хипертония също е силно повлияна от диетата и начина на живот. Други фактори, които са свързани с есенциална хипертония включват затлъстяване, диабет, стрес, недостатъчен прием на калий, калций и магнезий, липса на достатъчна физическа активност и хронична консумация на алкохол.

Вторична хипертония
Когато пряката причина за високо кръвно може да бъде идентифицирана, условието е описано като вторична хипертония. Сред някои известни причини за вторична хипертония се нареждат бъбречните заболявания. Хипертонията може да бъде предизвикана от тумори или други аномалии, които карат надбъбречните жлези да отделят излишните количества от хормони, които повишават кръвното налягане. Противозачатъчните хапчета – специално тези, съдържащи естроген и бременността може повлияят и доведат до високо кръвно при жените.

Лечение на Високо Кръвно Налягане!
За щастие високото кръвно налягане може да се контролира ефективно. Първата стъпка е да има редовна т.е всекидневна проверка на кръвното си. Контролинга е изключително важен за вашето здраве. Ако установите, че имате високо кръвно, то незабавно трябва се обърнете към специалист, който трябва да направи всички възможни изследвания и ще назначи терапия. Вие ще трябва да промените също така и начина си на живот, така че да имате напълно добро здраве. Нелекуваното високо кръвно може да има живото застрашаващи последици, то не е за подценяване!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).