Липса на Цикъл

Какво е Липса на Цикъл?
Липса на цикъл или така наречената аменорея се наблюдава, когато имате една или повече пропуснати менструални цикли. Жени, които са пропуснали поне 3 менструални цикъла по ред са с аменорея, както и младите момичетата, които не са получили менструация до своята 15 годишна възраст т.е с навлизането в пубертета.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Причини за липса на цикъл
Една от честите причини за липса на цикъл, разбира се е наличието на бременност. Други причини за липса на менструален цикъл включват проблеми с репродуктивните органи или с жлезите, които помагат за регулирането на хормоните. Лечение на основното заболяване често решава този проблем..

липса на цикъл

Какви са различните симптоми при липса на цикъл?
В зависимост от причината за липсата на цикъл, може да имате други симптоми като например:
– Секрет от зърната на гърдите
– Косопад
– Главоболие
– Промени в зрението
– Повишено окосмяване
– Болка в таза
– Акне

Кога да отидете на доктор ако нямате цикъл?
Трябва да се допитате до специалист, ако сте пропуснали най–малко 3 менструални цикъла по ред, или ако никога не сте имали менструация, а сте на възраст над 15 години.

Какви са причините за липса на цикъл?
Липсата на цикъл може да възникне по редица причини. Някои са нормални по време на живота на жената, докато други може да са страничен ефект от лекарства или знак на медицински проблем.
Естествена липса на цикъл – по време на обичайния ход на живота си можете да наблюдавате липса на цикъл по естествени причини като например: Бременност, Кърмене, Менопауза.
Контрацептиви – някои жени, които взимат противозачатъчни не може да имат цикъл. Дори и след спиране на оралните контрацептиви, може да отнеме известно време, преди възстановяването на редовната овулацията и менструация.
Лекарства – някои лекарства могат да предизвикат липса на цикъл, включително и някои видове: Антипсихотици, Лекарствата при химиотерапия, Антидепресанти, Лекарства за кръвно налягане, Лекарствата за алергия
Начина на живот. Понякога лайфстайл фактори допринасят за липсата на цикъл като например: Ниско телесно тегло, Прекомерно физическо натоварване и стрес.
Хормонален дисбаланс. Много видове медицински проблеми може да предизвикат хормонален дисбаланс, включително: Поликистоза на яйчниците, Нарушения във функциите на щитовидната жлеза, Тумор на хипофизата, Преждевременна менопауза.
Структурните проблеми. Проблеми с половите органи също може да предизвикат липса на цикъл. Примерите включват: Белези по матката, възникнали след дилатация и кюртаж, цезарово сечение или лечение на маточни фиброми; Липсата на репродуктивните органи; Структурни аномалии на влагалището.

Рискови фактори при липса на цикъл?
Фактори, които могат да увеличат риска от аменорея, могат да включват:
– Семейната история. Ако други жени във вашето семейство са имали липса на менструален цикъл, може да сте наследили предразположение към проблема.
– Хранителни разстройства. Ако имате хранителни нарушения като анорексия или булимия вие сте с по–висок риск от развитие на аменорея.
– Атлетическо обучение. Строгите тренировки може да увеличат риска от липса на менструация.

Какви може да са усложнения при липсата на цикъл?
Усложненията от липсата на цикъл могат да включват:
Безплодие. Ако нямате овулация и менструален цикъл, вие не може да забременеете.
– Остеопороза. Ако вашата липса на цикъл е причинена от ниски нива на естроген, може също да сте изложени на риск от остеопороза – отслабване на костите ви.

Какви са изследванията за диагностициране на липсата на цикъл?
По време на вашата среща с лекаря специалист, той ще извърши преглед, за да проверим за евентуални проблеми с вашите репродуктивни органи. Ако никога не сте имали менструация, лекарят може да разгледа гърдите и гениталиите ви, за да види дали сте претърпели нормалните промени на пубертета. Липсата на цикъл може да бъде признак на една сложна система от хормонални проблеми. Намирането на основната причина може да отнеме време и може да изисква повече от един вид специалисти.

Лабораторни тестове
Могат да бъдат необходими разнообразни кръвни изследвания, включително:
Тест за бременност. Това вероятно ще бъде първият тест, който ще бъде направен от лекарят, за да се изключи или потвърди възможна бременност.
Изследвания на щитовидната жлеза. Чрез наличното количество на стимулиращия тироиден хормон (TSH) в кръвта може да се определи дали щитовидната жлеза работи правилно.
Изследване на яйчниковите функции. Измерване на количеството на фоликуло–стимулиращ хормон (FSH) в кръвта може да определи дали яйчниците работят правилно.
Изследвания на нивата на пролактина. Ниските нива на хормона пролактин може да са признак на тумор на хипофизата.
Изследвания на мъжките хормони. Ако имате повишено окосмяване и понижаване на гласа, вашият лекар може да поиска да провери нивото на мъжките хормони в кръвта.
Обременяване с естроген – За този тест се взимат хормонални лекарства за 7 до 10 дни, за да се задейства менструалното кървене. Резултатите от този тест може да покажат на вашия лекар дали периодите ви са спрени поради липса на естроген.
Образни изследвания – В зависимост от вашите признаци и симптоми и в резултат на всички кръвни тестове, които сте направили, лекарят може да препоръча един или повече тестове чрез образни изображения, включително: Ултразвук – звукови вълни за показване на изображения на вътрешните органи. Ако никога не сте имали менструален цикъл, лекарят може да предложи ултразвуков тест за проверка за аномалии в репродуктивните органи. Компютърна томография – сканира и може да покаже дали вашата матката, яйчниците и бъбреците изглеждат нормално. Магнитен резонанс – използва радиовълни със силно магнитно поле да произвеждане на изключително детайлни снимки на меките тъкани в тялото. Лекарят може да назначи ЯМР, за да провери за тумор на хипофизата.

Лечение на липса на цикъл
Лечението при липса на цикъл зависи от основната причина за нея. В някои случаи контрацептивните хапчета или други хормонална терапии може да рестартират вашия менструален цикъл. Липсата на цикъл, която е причинена от щитовидната жлеза или от нарушения в хипофизата могат да бъдат лекувани с лекарства. Ако тумор или структурно запушване са причината за проблема, хирургията може да бъде наложителна и да разрешите проблема така. Потърсете лекар, ако имате липса на три и повече поредни цикъла (аменорея)!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии