Кюртаж

Какво е кюртаж?
Когато повечето жени чуят тази дума целите настръхват и правят аналогия с неописуема болка и страдание. Това до някаква степен е вярно и не вярно. Зависи за какво се прави кюртажа. Като цяло и простичко казано е процес при, който се поставя лека упойка (пълна или месна) и се извършва следната процедура. Първо се разширява каналът на шийката на матката и след това с помощта на метална кюрета се остъргва лигавицата и стените на матката, за да се изчисти или премахне плода. Някои хора го произнасят и изписват кюретаж.

Колко вида кюртаж има при бременност?
Тази интервенция се извършва при няколко случая, които си приличат и се различават до определена степен:
– Първият модел се нарича аспирационен кюртаж – Процедурата се прави до 12 гестационна седмица от началото на бременността, когато зародиша е все още в началото на развитието. Вкарва се една тънка тръба в матката и чрез създаването на вакуум се издърпва зародиша. По този начин се прекъсва бременността.
– Вторият вид кюртаж е малко по сложен и се прилага при прекъсване на бременността до 24 гестационна седмица. Обикновено се прави ако е настъпило някакво усложнение и лекарите са преценили, че има опасност за майката. Също и ако е настъпил спонтанен аборт. И в двата случая се налага премахването на плода и тъй, като той вече е по–развит и голям се ползва този вид кюртаж, като се разширява влагалището и се ползва кюрета (това е вид медицински нож) и тя нарязва внимателно зародиша и едновременно с това изстъргва всички остатъци от стената на матката. Този вариант е малко по–опасен, тъй като се налага да се установи дали всичко е извадено от тялото на жената, защото при наличието на малко парче се получава силна инфекция.

кюртаж при бременност

Възстановяване след кюртаж?
Почти всеки специалист ще ви каже, че за възстановяването ви, както физическо, така и психическо ще отнеме време. Обикновено се смята, че за физическото състояние отнема период от около 1 месец, при някои отнема и повече, това зависи от причината за кюртажа. А чисто психологично повечето жени се нуждаят поне от 6 месеца, а някои дори повече, преди да преодолеят случилото се. Има няколко особености, за които е нужно да се знае повече. Така се предотвратяват всякакви възможности за усложнения. При всички положения е много важно да не бъдете наивни, тази интервенция не е никак обикновено и просто нещо. Изисква се много внимание, както по време на извършването, така и след това, през периода на възстановяване.
– След прибирането у дома идва момента на леко неразположение. Наблюдават се симптоми, които съпътстват оздравяването – леко гадене (от упойката), спазми в областта на матката, кървене. Това кървене обикновено е леко и продължава не повече от 3 дни, а в повечето случай прекъсва още след 24 часа.
– Главна роля за лесното отшумяване на неразположението е личната хигиена и това до колко познавате тялото си. Промивките 2 пъти на ден със смрадлика облекчават болката и предпазват проникването на микроби във влагалището.
– Не се препоръчва използването на дамски тампони, преди да бъде разрешено от личният ви гинеколог.

Неблагоприятни симптоми след кюртаж?
При всяка направена медицинска интервенция има съответните опасности от излагане на инфекция и след тази има някои рискове. Те са поправими, но трябва да знаете кога се случва нещо нередно, за да изискате консултация и повторен преглед. Установява се дали няма останало някое парче съсирек и се поставя лечение или повторно се прави процедурата. Ето някои симптоми, при които е нужно незабавно да потърсите лекарски съвет:
– Засилване на кървенето
– Неприятна миризма
– Повишена телесна температура придружена с втрисане
– Силни спазми в областта на стомаха
– Прекомерно повръщане или гадене

Колко време е нужно да се изчака за нови опити за бебе?
Всяка жена след извършен кюретаж започва да се пита един въпрос „След колко време мога да започнем да правим опити за зачеване?“. По принцип всички лекари казват едно и също, да се изчака пълното възстановяване на лигавицата на матката. Но за да започнете нови опити за зачеване трябва да се съобразите с настъпването на първата нормална менструация, също така и дали не сте получили някакви усложнения след кюртажа. Много важен фактор е в коя гестационна седмица сте били при извършването на процедурата, само по това може да си направите някакви бъдещи планове. Причината, е че колкото в по–ранен етап е направен кюртажа, толкова по–лесно се възстановява организма и настъпват по–малко усложнения. Повечето лекари съветват да се обновят опитите след минаването на 2–3 месеца, но не по–малко от 2, защото дори да се чувствате добре, вашата матка все още може да не се е оправила и заздравяла напълно.

Екипът на Bremennost.bg ви желае успешно зачеване, красива и безпроблемна бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация