1, 2 и 3 Гестационна Седмица от Бременността

За да изчислите и следите вашата бременност по дни използвайте нашия Калкулатор Бременност по Дни

За всяка бъдеща или настояща бременна жена е интересно как се определя термина за раждане, на колко етапи е разделена бременността, как се променя тялото на жената и как се развива ембриона.
В тази и следващите статии за гестационните седмици от бременността ще ви дадем отговори на много от въпросите, който възникват през цялата бременност и ви интересуват горещо.

Много акушер–гинеколози съветват преди да пристъпите към така желаното забременяване да спазите няколко елементарни съвета, като например да приемате фолиева киселина около месец преди да забременеете, да намалите или откажете цигарите и алкохола. Трябва да се движите и да си направите необходимите изследвания, ако имате някакви хронични заболявания. От съществено значение е и правилното хранене, използването на много плодове, зеленчуци и по–питателна храна.

1 седмица от бременността

280-Дневното обратно броене започва от тук –  въпреки, че все още официално не сте забременели. Тялото ви през тази седмица не показва нищо необичайно, но официално 1 гестационна седмица започва от първия ден на вашия месечен цикъл. Не се подлъгвайте по това, че бременността тече от този ден. Имате цикъл, така че знаете, че все още не сте бременна. Но ако заченете по време на този менструален цикъл, първият ден от менструацията ще се счита за първи ден от бременността. Това е просто медицински термин. Може би знаете, че цикълът ви идва на всеки 28 дни , около средата на този период, настъпва овулацията ви. Добра идея е да преразгледате начина си на живот и да се уверите, че разбирате как работи всичко „вътре“ във вас. Така наречената 1-ва гестационна седмица също е подходящ период да положите грижи за здравето си, в случай че имате някакви здравословни проблеми. Било то да посетите зъболекар, да си проверите кръвното налягане, да си направите кардиограма при личния лекар и да предприемете и проследите други важни кръвни изследвания например. Знаейки фактите за вашето здраве – това може да помогне да се повишат шансовете ви за зачеване.

2 седмица от бременността2 гестационна седмица е седем дни от настъпване на овулацията ви. Ще разберете за това, когато има увеличаване на влагалищния секрет. Обикновено това събитие се случва след около 15 дни от първия ден на цикъла ви, ако разбира се той е на 28 дни. Ако менструацията идва по по–голям или по–малък период, то и овулацията ще варира. В аптеките се предлагат много добри тестове, дали сте в овулация. Ако вече е настъпила, сега е моментът да заченете.

3 седмица от бременността3 гестационна седмица от бременността започва след около 15 дни от началото на месечния ви цикъл. През тази 3 седмица от бременността вече яйцеклетката и сперматозоидът са се слели. След около седем дни яйцеклетката завършва своя преход към матката  и се установява там трайно. След което започва деление на яйцеклетката  – първоначално на две, след това на  четири и т.н.

Възможно е веднага след зачеването да започнете да усещате гадене, да ви прилошее  и да се почувствате изморена. Наистина това са много редки случаи, но все пак са реални и напълно възможни.

 

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).