4 Гестационна Седмица от Бременността

За да изчислите и следите вашата бременност по дни използвайте нашия Калкулатор Бременност по Дни

Времето минава бързо и Вие сте в края на първи месец от бременността или по точно 4 гестационна седмица. Като всяка бременна жена и вие жадувате да получите малко повече информация за това как се развива бебето ви по време на цялата бременност, как се променя вашето тяло и какво трябва да правите или да не правите.

4 седмица от бременността

Вие вече сте в 4 гестационна седмица от бременността, което е в първи лунарен месец и първи триместър от бременността.  Може би все още само предполагате, че сте бременна. Но вече са налице първите симптоми на начална бременностзакъснение на цикъла, гадене по време на бременност, промяна в настроенията и желание за приемане на нови храни или отвращение към обичаните преди. През тази седмица ще ви е нужно малко търпение, докато чакате, чудите се и се надявате. Ембрионът, който сега е здраво имплантиран в лигавицата на матката ви, започва да се развива стремглаво (вижте Развитие на ембриона). Въпреки че можете да си направите тест за бременност през тази седмица, може да се окажете разочаровани или несигурни, защото на този етап определен категоричен резултат е малко вероятен. Въпреки това е време е да си направите тест за бременност. Във всяка аптека предлагат няколко разновидности. Вие може да си изберете такъв по цената, която е по джоба ви. Може да станете доста нервни през 4 гестационна седмица от бременността, защото чудейки се дали направения отрицателен тест за бременност ще се потвърди с непоявяващият се менструален период и е на път да пристигне и да разбие надеждите ви. Говорете с партньора си и споделете чувствата си с него – той може също да е нетърпелив, но търпението е злато!

Ембрион

През 4 гестационна седмица от бременността зародишът вече се е настанил в матката. В някои случай може да има леко прокървяване, което да настъпи в момента на очакваната менструация. Не при всички жени се случва, но съществува като вариант. Това прокървяване може да варира от леко кафеникаво зацапване за един, два дни – до сериозно кървене, което може да е признак на ранен аборт. В този период започват да се образуват плацентата и околоплодните води. Ембрионът се намира в т.нар амниотичен сак, който го предпазва от вредни външни влияния и наранявания. По време на цялата бременност, този сак предпазва бебето и се разкъсва едва при раждането. Плацентата образува хормони, които осигуряват безпроблемна бременност. Един от най–важните е т.нар. „хормон на бременността” – хорионгонадотропин (hcg), другите са естроген, прогестерон. По–високото количество на прогестерон съдейства за това движенията на матката да са по–плавни и ембрионът да се задържи и да не бъде отхвърлен. Зародишът на този етап е много малък – около един мм. В самото начало на бременността, гинеколозите са дали на ембриона името” зародишни листа”. Това са три вида клетки – ектодерма, мезодерма и ендодерма.
– Мозъкът, очите, ушите, нервната система, потните жлези , ноктите и космите се образуват от ектодермата.
– Бъбреците, кръвоносната система, сърцето, половите органи, мускулите, костите, далакът се оформят от мезодермата.
– Черен, дроб, бели дробове, панкреас, пикочопровод, щитовидна жлеза и хранопровода се образуват от ендодермата.
Разбира се всички тези органи са в своята примитивна форма през тази 4 гестационна седмица и ще растат и развиват по време на бременността ви.

Бъдещата Майка

Вашето тяло видимо все още няма промени, но вече са започнали много вътрешни трансформации. Матката и влагалището започват да се подготвят за дългия период на носене на бебето, както и за излизането му. Както знаете това са мускули, които трябва да се разширят – матката в рамките на девет месеца, а влагалището – при раждането. Единственото, което може да усещате на този етап е много леко увеличен секрет от влагалището. Възможно е в 4 гестационна седмица от бременността също да усещате умора, запек, както често ходене по малка нужда. Това се дължи на увеличените нива на прогестерона, чиято роля е да управлява движенията на матката и да задържи ембриона. Също така и напрежение в гърдите, което пък се дължи на хормоните, които се произвеждат от плацентата и благодарение на тях гърдите през деветте месеца на бременността се подготвят за бъдещето кърмене на бебето.

Гинекологични прегледи и изследвания

В 4 гестационна седмица след като вече сте направила тест за бременност, време е да си запишете час при вашия акушер–гинеколог. Най добрият период за теста е между 12 и 14 дни от датата, в която предполагате, че сте заченали. За да сте сигурна, че тестът е направен добре, може да го повторите отново след 48 часа, нищо че първия път е показал положителен резултат. Не е лошо, ако тестът за бременност е положителен да започнете да приемате фолиева киселина. Най–оптималния прием за този период е около 400 микрограма на ден.

Съвети към бременните жени

Здравословното хранене е най–добрия начин да се усещате жизнена и здрава, както и бебето, което носите в утробата си. Храната е особено важна в началото на бременността, както вие в момента сте в четвърта гестационна седмица. Най–добрите храни и напитки през този период са:

  • Прясно мляко. Желателно е да изпивате поне по 1 литър на ден. По този начин ще набавите калций, който е много важен, както за вас, така и за бебето.
  • Месо и риба. Употребявайки тези храни, ще си набавите протеини и фосфор, който се намира в рибата. Фосфорът предпазва от високо кръвно налягане, което знаете е много опасно по време на бременността.
  • Бобови растения, ориз, картофи, ръжен и пшеничен хляб, яйца и др. С тяхна помощ ще си набавите необходимите ви въглехидрати.
  • Плодове и зеленчуци. Желателно е да ядете поне по три различни вида на ден. Те ще ви дадат много минерали и витамини.
  • Вода. Трябва да пиете поне по 1,5 – 2 литра на ден. Знаете, водата е жизнено важна и тя поддържа баланса на организма.
  • В 4 гестационна седмица от бременността и не само в нея разбира се трябва да избягвате кафе, силни тонизиращи напитки, сурови яйца и месо, пресноводни риби, вода от чешмата. Всичките тези неща могат да ви донесат проблеми от страна на нервна и храносмилателна система, а честата употреба на пресноводни риби, като пъстърва, костур, лафер и др. могат да  съдържат тежки метали, като например живак или олово. Това от своя страна ще подложи на риск, както вашето здраве, така и това на плода.

В следващите статии за развитието на бременността, освен промените, които настъпват  в ембриона и тялото ви,  ще ви дадем информация как трябва да спортувате, как да опазите себе си от депресия, как да преодолеете своите страхове, какъв трябва да е начина ви на живот по време на бременността и много други полезни практини съвети от първа ръка. Очаквайте в следващата статия полезна информация за 5 гестационна седмица от бременността Ви.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация