Бременност

4 Гестационна Седмица от Бременността

Обновена: 07-03-2016

Като всяка бременна жена и вие жадувате да получите малко повече информация за това как се развива бебето ви по време на цялата бременност, как се променя вашето тяло и какво трябва да правите или да не правите.

1 седмица от бременността Вие вече сте в 4 гестационна седмица, което е в първи лунарен месец и първи триместър от бременността.  Може би все още само предполагате, че сте бременна. Но вече са налице първите симптоми на начална бременност – закъснение на цикъла, гадене, промяна в настроенията и желание за приемане на нови храни или отвращение към обичаните преди. Време е да си направите тест за бременност. Във всяка аптека предлагат няколко разновидности. Вие може да си изберете такъв по цената, която е по джоба ви.

Ембрион
През 4 гестационна седмица от бременността зародишът вече се е настанил в матката. В някои случай може да има леко прокървяване, което да настъпи в момента на очакваната менструация. Не при всички жени се случва, но съществува като вариант. Това прокървяване може да варира от леко кафеникаво зацапване за един, два дни – до сериозно кървене, което може да е признак на ранен аборт. В този период започват да се образуват плацентата и околоплодните води. Ембрионът се намира в т.нар амниотичен сак, който го предпазва от вредни външни влияния и наранявания. По време на цялата бременност, този сак предпазва бебето и се разкъсва едва при раждането. Плацентата образува хормони, които осигуряват безпроблемна бременност. Един от най–важните е т.нар. „хормон на бременността” – хорионгонадотропин (hcg), другите са естроген, прогестерон. По–високото количество на прогестерон съдейства за това движенията на матката да са по–плавни и ембрионът да се задържи и да не бъде отхвърлен. Зародишът на този етап е много малък – около един мм. В самото начало на бременността, гинеколозите са дали на ембриона името” зародишни листа”. Това са три вида клетки – ектодерма, мезодерма и ендодерма.
Мозъкът, очите, ушите, нервната система, потните жлези , ноктите и космите се образуват от ектодермата.
Бъбреците, кръвоносната система, сърцето, половите органи, мускулите, костите, далакът се оформят от мезодермата.
Черен, дроб, бели дробове, панкреас, пикочопровод, щитовидна жлеза и хранопровода се образуват от ендодермата.
Разбира се всички тези органи са в своята примитивна форма през тази 4 гестационна седмица и ще растат и развиват по време на бременността ви.

Бъдещата Майка
Вашето тяло видимо все още няма промени, но вече са започнали много вътрешни трансформации. Матката и влагалището започват да се подготвят за дългия период на носене на бебето, както и за излизането му. Както знаете това са мускули, които трябва да се разширят – матката в рамките на девет месеца, а влагалището – при раждането. Единственото, което може да усещате на този етап е много леко увеличен секрет от влагалището. Възможно е в 4 гестационна седмица от бременността също да усещате умора, запек, както често ходене по малка нужда. Това се дължи на увеличените нива на прогестерона, чиято роля е да управлява движенията на матката и да задържи ембриона. Също така и напрежение в гърдите, което пък се дължи на хормоните, които се произвеждат от плацентата и благодарение на тях гърдите през деветте месеца на бременността се подготвят за бъдещето кърмене на бебето.

Гинекологични прегледи и изследвания
В 4 гестационна седмица след като вече сте направила тест за бременност, време е да си запишете час при вашия акушер–гинеколог. Най добрият период за теста е между 12 и 14 дни от датата, в която предполагате, че сте заченали. За да сте сигурна, че тестът е направен добре, може да го повторите отново след 48 часа, нищо че първия път е показал положителен резултат. Не е лошо, ако тестът за бременност е положителен да започнете да приемате фолиева киселина. Най–оптималния прием за този период е около 400 микрограма на ден.

Съвети към бременните жени
Здравословното хранене е най–добрия начин да се усещате жизнена и здрава, както и бебето, което носите в утробата си. Храната е особено важна в началото на бременността, както вие в момента сте в четвърта гестационна седмица. Най–добрите храни и напитки през този период са:
– Прясно мляко. Желателно е да изпивате поне по 1 литър на ден. По този начин ще набавите калций, който е много важен, както за вас, така и за бебето.
– Месо и риба. Употребявайки тези храни, ще си набавите протеини и фосфор, който се намира в рибата. Фосфорът предпазва от високо кръвно налягане, което знаете е много опасно по време на бременността.
– Бобови растения, ориз, картофи, ръжен и пшеничен хляб, яйца и др. С тяхна помощ ще си набавите необходимите ви въглехидрати.
– Плодове и зеленчуци. Желателно е да ядете поне по три различни вида на ден. Те ще ви дадат много минерали и витамини.
– Вода. Трябва да пиете поне по 1,5 – 2 литра на ден. Знаете, водата е жизнено важна и тя поддържа баланса на организма.
– В 4 гестационна седмица от бременността и не само в нея разбира се трябва да избягвате кафе, силни тонизиращи напитки, сурови яйца и месо, пресноводни риби, вода от чешмата. Всичките тези неща могат да ви донесат проблеми от страна на нервна и храносмилателна система, а честата употреба на пресноводни риби, като пъстърва, костур, лафер и др. могат да  съдържат тежки метали, като например живак или олово. Това от своя страна ще подложи на риск, както вашето здраве, така и това на плода.

В следващите статии за развитието на бременността, освен промените, които настъпват  в ембриона и тялото ви,  ще ви дадем информация как трябва да спортувате, как да опазите себе си от депресия, как да преодолеете своите страхове, какъв трябва да е начина ви на живот по време на бременността и много други. Очаквайте в следващата статия полезна информация за 5 гестационна седмица от бременността Ви.

1, 2 и 3 Гестационна Седмица от Бременността

Предишна публикация

5 Гестационна Седмица от Бременността

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.