Забременяване

Тест за Бременност

Обновена: 05-10-2019

Тест за Бременност – един лесен и бърз метод за домашна употреба.
Първите тестове за бременност за домашна употреба започват да се продават в средата на 70-те години на миналия век.

Какво е тест за бременност!
Бърз метод на тест, чрез които може да се установи настъпила бременност у жената.

тест за бременност

Класификация и видове тестове за бременност: Има два вида съвременни химически тестове за бременност. Единият е кръвен тест за бременност, а втория уринен тест за бременност, които също така е по удобният от двата защото може да се направи в домашни условия и също така някои го наричат домашен тест за бременност.

Как работи тестът за бременност
И двата теста търсят присъствието на хормона HCG т.е human chorionic gonadotropin в човешкият организъм. Този хормон единствено може да се намери в женския организъм ако една жена е забременяла. Разбира се има и изключения като присъствието на хормона може да е извън нормални граници ако се приемат някои лекарства.

Точност на тестовете за бременност
Точността почти при всички производители е 99%. С всеки изминал ден този хормонът на бременността – Човешки Хорион гонадотропин нараства прогресивно и при повече изминали дни от датата на половия акт, теста е по категоричен. Точността на теста за бременност е повече от 99% но почти няма фирми които да дават 100% точност. Повечето тестове могат да открият нива на HCG от 20 до 100 mIU/mL в зависимост от фирмата производител. Това може да проверите на всяка отделна листовка на самия продукт. Повечето производители споделят в листовката за употреба или дори се рекламират с това, че засичат бременност 7 дни след вероятната дата на зачеване, други дават гаранция за своята точност от първия ден на закъснение на вашия менструален цикъл.

След колко време е готов резултатът от теста за бременност
Времето при което резултата е готов варира от 1 до 5 минути, но не повече от 10 минути, отново зависи от самия производител на уринарния тест за бременност. При кръвните тестове може да вземете вашият резултат още на следващият ден, а някои лаборатории изкарват данните още на същият ден директно в техните сайтове, като това дали е положителен или отрицателен може да проверите чрез парола дадена от тях.

Кога е най-добре да се прави тест за бременност! Времето дали се прави Сутрин, Обед или Вечер оказва ли влияние?
Тестовете могат да се правят по всяко време на деня, но е препоръчително това да се случва сутрин и самия продукт да не е стоял отворен повече от 30 минути. Не правете тест за бременност след аборт, скорошно раждане или използвате лекарства, защото самия тест за бременност може да даде грешни резултати. Може да повторите теста след 48 часа т.е две денонощия за да проверите отново.

Лъжливи положителни тестови резултати могат да се получат поради няколко причини:
– Ако проверите резултата след определеното време за реакция
– Ако използвате продукта след неговата дата на годност
– Ако използвате в момента някои лекарства
– Ако имате някои заболявания на черния дроб, тумори и други.

Към днешна дата в България могат да бъдат намерени следните видове тестове за бременност в аптеките: Surecheck, Home Test, Blue Dream, UniMark, BB Test, Ozone, Quick Sure, Presto, Clear Test, Clear View, Confirm и други.

*Тестовете не са подредени по качество или други характеристики. Ако вие сте вносители или производител, а вашият тест за бременност не е в списъка пишете ни за да го добавим.

Comments

Comments are closed.