Прегледана и обновена на 23-11-2018

Отговор на един често задаван въпрос – Кога се прави кръвен тест за бременност?
Кога един кръвен тест ще открие хормоните на бременността в организма ви?
Смятате, че може да сте бременна, но не сте сигурна за надеждността на домашния тест за бременност, който сте взели? Или може би искате да знаете сега, ако сте бременна, но е твърде рано да си направите уринарен тест, така че обмисляте възможността за кръвен тест.

Кога можете да се доверите на тест в домашни условия и кога трябва да ви се вземе кръв за изследване в лабораторни условия?
Има няколко важни неща, които е хубаво да се вземат предвид при вземането на решение дали и кога да си направите кръвен тест:
– Колко точен може да бъде той?
– Колко големи разходи ще ви причини той?
– Колко скоро можете да дадете кръв и кога ще получите резултатите?

Да отговорим:
Кога се прави кръвен тест за бременност?

Точност на кръвния тест за бременност: Кръвният тест има процент на точност 99%, така че почти винаги е точен. Основната причина за това е, че кръвният тест може да открие дори най-малките следи от HCG хормон на бременността, ако направите количествен кръвен тест. Качествени срещу количествени кръвни изследвания: количествените кръвни тестове измерват колко HCG имате в кръвта си. Качественият тест от друга страна просто ви дава отговор дали сте бременна или не. Количественият тест е по-прецизен и също помага да се определи дали бременността е нормална и здрава. Ще има увеличаване на размера на HCG в организма ви през първите четири седмици на бременността, но след това нивата ще започнат да се успокояват, така че чрез измерване на тези нива на HCG, лекарят ви може да се определи дали нещата напредват нормално.

Точността на уринарния тест: Ако се направят в препоръчителното време – седмица след закъснението на цикъла – домашните тестове имат 92% точност. Причини уринарният тест да бъде неточен може да са:
– Ако го направите твърде скоро след зачеването.
– Някои медикаменти влияят на нивата на HCG във вашия организъм.
– Тестовият комплект е дефектен.
– Имате кръв в урината.
– Имате протеин в урината.
– Имали сте спонтанен аборт, така че все още имате HCG хормон във вашата система.
– Тумор на яйчниците.

Колко скоро след зачеването можете да направите кръвен тест?
Това е още едно предимство за предпочитането на кръвен тест: можете да го направите по-рано от уринарния тест. Обикновено, тестовете на урината няма да покажат положителни резултати до две седмици след зачеването или първия ден след пропуснатия период. За разлика от тях – можете да направите кръвен тест и да получите точен резултат в рамките на 7 до 12 дни след предполагаемото зачеване, тъй като той ще открие дори  най-малките количества HCG хормон.

Негативните страни на кръвния тест са:
– По-висока цена – Важен фактор, който трябва да обмислите преди вземането на кръвен тест е фактът, че той е по-скъп от домашния тест. Домашният тест е сравнително евтин и можете да го вземете от всяка аптека или дрогерия, а резултатите са готови в рамките на минути от направата на теста.
– Трябва да се направи в кабинета на доктора или в лаборатория – кръвният тест трябва да бъде направен в кабинета на лекаря или в лаборатория. Трябва да отидете на специализираното място, да чакате, да минете през процедурата.
– Трябва да чакате повече за резултатите.

Колко дълго трябва да чакате резултатите от кръвния тест?
Кръвта ви трябва да бъде изпратена за анализ. Колко време е необходимо, за да ви излезе резултатът – варира от лаборатория до лаборатория. Това може да стане веднага, след час или дори след няколко дни. Но няколко дни е типичен период на изчакване за лабораторни резултати.

Да обобщим отговора на въпроса – Кога се прави кръвен тест за бременност? След изминати пълни 7 – 12 дни след предполагаемата дата на забременяване.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Количество Храна за Бебе

Previous article

Витамин Е

Next article