Здраве

Витамин Е

Обновена: 15-04-2018

Какво е Витамин Е?
Витамин Е е изключително важен витамин от групата на мастноразтворимите витамини. Той играе ролята на силен антиоксидант, естествено забавя стареенето и предотвратяване навлизането на свободните радикали в тялото, които сериозно може да нарушат вашето здраве. Други важни ползи от витамин Е включват неговата роля за правилното функциониране на много органи, ензимни дейности и неврологични процеси. Ползите от приемането на повече храни богати на витамин Е може да включват лечение и предотвратяване на болести на сърцето и кръвоносните съдове като болки в гърдите, високо кръвно налягане и дори блокирани или втвърдени артерии. Витамин Е се намира единствено в растителните храни включително някои масла, зърнени и плодове. Той също е наличен и като хранителна добавка.

Кои са най–важните предимства от приема на витамин Е?
Можем да посочим главните предимства от витамин Е в следната последователност:

витамин е 1. Баланс на холестерола: Холестеролът се произвежда от черния дроб и е естествено вещество в организма. Той е нужен за правилното функциониране на определени нерви и хормони. Когато нивата на холестерола са балансирани, то вие сте нормални и здрави. Когато холестеролът започне да се окислява – става опасен. Има проучвания които показват, че някои изомери на витамин Е са от изключителна важност за тялото, защото служат като защитен антиоксидант, който предотвратява окисляването на холестерола. Токотриенолните изомери на витамин Е са 3 двойни връзки, които положително въздействие на сърдечно–съдовите заболявания поради способността им да намалят активността на ензим, който контролира производството/синтеза на холестерол. Токотриенолните изомери може също така да забавят атеросклерозата или втвърдяването и уплътняването на артериите. Важно е да се знае, че синтетичните форми на витамин Е под формата на различни хранителни добавки нямат същите ползи както естествените форми.

2. Неутрализира вредите от свободните радикали и предпазва от развитие на болести: Свободните радикали разрушават и пречат на изграждането на здрави клетки в тялото на човек и това може да доведе след себе си до сърдечни заболявания и рак. Тези молекули се образуват естествено в тялото и могат да причинят сериозни щети, когато се окисляват. Някои изомери на витамин Е имат изключителни силни атиоксидантни способности, които са способни да намалят свободните радикали, борят се с възпаленията и следователно подпомагат забавянето на стареенето на клетките. Проучванията показват, че те могат значително да подсилят имунитета, затова помага и за предотвратяване на някои общи заболявания.

3. Регенерират увредената кожа: Витамин Е благоприятства състоянието на кожата чрез укрепване на стените на капилярите и подобряване на влажността и еластичността й, действа като естествено противостареещо вещество в тялото. Изследвания показват, че витамин Е намалява възпаленията в тялото и върху кожата, помага за поддържането на здрава и млада кожа. Тези супер антиоксидантни свойства също са полезни, когато сте изложени на цигарен дим или ултравиолетови лъчи от слънчевата светлина, защото защитават срещу рак на кожата.

4. Витамин Е в комбинация с витамин С се борят с възпаленията на кожата след излагане на UV радиация и също могат да бъдат полезни при намаляване на признаците на акне и екзема. Витамин Е също така помага на процеса на зарастване на кожата. Той се абсорбира от слой на епидермиса на кожата и може да се употребява за лечение на слънчево изгаряне, което е една от водещите причини за рак на кожата, наред с други фактори. Витамин Е ускорява регенерацията на клетките, той може успешно да се използва за лечение на различни белези, акне и бръчки, което прави кожата ви да изглежда по–здрава и по–млада.

5. Сгъстява косата: Тъй като витамин Е е мощен антиоксидант, той помага за намаляване на екологичните щети върху косата ви. Също така насърчава кръвообращението на скалпа. Маслата с витамин Е може да запазват естествената влага в кожата на главата. Това масло също прави косата ви да изглежда по–здрава и по–свежа. Можете да приложите няколко капки витамин Е върху косата си, особено ако тя изглежда суха и изтощена.

6. Балансира хормоните: Витамин Е играе основна роля за балансирането на ендокринната и нервната системи, естествено добре работи за балансиране на хормоните. Симптомите при хормонален дисбаланс може да включва предменструален синдром, наддаване на тегло, алергии, инфекции на пикочните пътища, промени в кожата, тревожност и умора. Запазвайки хормоните си в баланс, вие по–лесно ще поддържате здравословно тегло, вашият менструален цикъл ще бъде регулярен и ще се чувствате по–енергични.

7. Помага при симптомите на предменструален синдром: Като приемате добавки с витамин Е 2 до 3 дни преди и 2 до 3 дни след менструалния ви период може да намалите значително спазмите, тревожността и глада и другите симптоми на ПМС. Витамин Е може да намали болката, тежест и продължителността на цикъла ви. Това се постига чрез балансиране на вашите хормони и помага да запазите вашия менструален цикъл регулиран.

Какви са източниците на витамин Е?
Освен като хранителна добавка, витамин Е можете да си набавите и като консумирате следните храни – естествени източници: масло от пшеничен зародиш, соева мазнина, слънчогледово олио, бадеми, орехи, кашу, скариди и кафяв ориз. Вижте всички храни в табличен вид в Храни Богати на Витамин Е.

Опасен ли е дефицитът на витамин Е?
Дефицитът на витамин Е може да доведе до сериозни здравословни проблеми като дегенерация на кръвоносните капиляри, сърдечни проблеми, инсул, загуба на либидото, репродуктивни проблеми, стерилитет, аборт и т.н.

Ако се съмнявате, че имате някакъв дефицит на витамини или минерали, е добре да се обърнете и да се изследвате, така че да предотвратите евентуални будещи сериозни здравословни проблеми.

Кога се Прави Кръвен Тест за Бременност

Предишна публикация

Витамин Е и Кърмене

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве
множествена склероза

Множествена склероза

Какво е Множествена склероза? Множествената склероза е сериозно заболяване на мозъка и гръбначния мозък, т.е на централната ...
Здраве
подагра

Подагра

Какво е подагра? Подаграта е термин използван при различни състояния, които са причинени от натрупване на пикочна ...
Здраве