Здраве

Витамин Е

Обновена: 15-04-2018

Какво е Витамин Е?
Витамин Е е изключително важен витамин от групата на мастноразтворимите витамини. Той играе ролята на силен антиоксидант, естествено забавя стареенето и предотвратяване навлизането на свободните радикали в тялото, които сериозно може да нарушат вашето здраве. Други важни ползи от витамин Е включват неговата роля за правилното функциониране на много органи, ензимни дейности и неврологични процеси. Ползите от приемането на повече храни богати на витамин Е може да включват лечение и предотвратяване на болести на сърцето и кръвоносните съдове като болки в гърдите, високо кръвно налягане и дори блокирани или втвърдени артерии. Витамин Е се намира единствено в растителните храни включително някои масла, зърнени и плодове. Той също е наличен и като хранителна добавка.

Кои са най–важните предимства от приема на витамин Е?
Можем да посочим главните предимства от витамин Е в следната последователност:

витамин е 1. Баланс на холестерола: Холестеролът се произвежда от черния дроб и е естествено вещество в организма. Той е нужен за правилното функциониране на определени нерви и хормони. Когато нивата на холестерола са балансирани, то вие сте нормални и здрави. Когато холестеролът започне да се окислява – става опасен. Има проучвания които показват, че някои изомери на витамин Е са от изключителна важност за тялото, защото служат като защитен антиоксидант, който предотвратява окисляването на холестерола. Токотриенолните изомери на витамин Е са 3 двойни връзки, които положително въздействие на сърдечно–съдовите заболявания поради способността им да намалят активността на ензим, който контролира производството/синтеза на холестерол. Токотриенолните изомери може също така да забавят атеросклерозата или втвърдяването и уплътняването на артериите. Важно е да се знае, че синтетичните форми на витамин Е под формата на различни хранителни добавки нямат същите ползи както естествените форми.

2. Неутрализира вредите от свободните радикали и предпазва от развитие на болести: Свободните радикали разрушават и пречат на изграждането на здрави клетки в тялото на човек и това може да доведе след себе си до сърдечни заболявания и рак. Тези молекули се образуват естествено в тялото и могат да причинят сериозни щети, когато се окисляват. Някои изомери на витамин Е имат изключителни силни атиоксидантни способности, които са способни да намалят свободните радикали, борят се с възпаленията и следователно подпомагат забавянето на стареенето на клетките. Проучванията показват, че те могат значително да подсилят имунитета, затова помага и за предотвратяване на някои общи заболявания.

3. Регенерират увредената кожа: Витамин Е благоприятства състоянието на кожата чрез укрепване на стените на капилярите и подобряване на влажността и еластичността й, действа като естествено противостареещо вещество в тялото. Изследвания показват, че витамин Е намалява възпаленията в тялото и върху кожата, помага за поддържането на здрава и млада кожа. Тези супер антиоксидантни свойства също са полезни, когато сте изложени на цигарен дим или ултравиолетови лъчи от слънчевата светлина, защото защитават срещу рак на кожата.

4. Витамин Е в комбинация с витамин С се борят с възпаленията на кожата след излагане на UV радиация и също могат да бъдат полезни при намаляване на признаците на акне и екзема. Витамин Е също така помага на процеса на зарастване на кожата. Той се абсорбира от слой на епидермиса на кожата и може да се употребява за лечение на слънчево изгаряне, което е една от водещите причини за рак на кожата, наред с други фактори. Витамин Е ускорява регенерацията на клетките, той може успешно да се използва за лечение на различни белези, акне и бръчки, което прави кожата ви да изглежда по–здрава и по–млада.

5. Сгъстява косата: Тъй като витамин Е е мощен антиоксидант, той помага за намаляване на екологичните щети върху косата ви. Също така насърчава кръвообращението на скалпа. Маслата с витамин Е може да запазват естествената влага в кожата на главата. Това масло също прави косата ви да изглежда по–здрава и по–свежа. Можете да приложите няколко капки витамин Е върху косата си, особено ако тя изглежда суха и изтощена.

6. Балансира хормоните: Витамин Е играе основна роля за балансирането на ендокринната и нервната системи, естествено добре работи за балансиране на хормоните. Симптомите при хормонален дисбаланс може да включва предменструален синдром, наддаване на тегло, алергии, инфекции на пикочните пътища, промени в кожата, тревожност и умора. Запазвайки хормоните си в баланс, вие по–лесно ще поддържате здравословно тегло, вашият менструален цикъл ще бъде регулярен и ще се чувствате по–енергични.

7. Помага при симптомите на предменструален синдром: Като приемате добавки с витамин Е 2 до 3 дни преди и 2 до 3 дни след менструалния ви период може да намалите значително спазмите, тревожността и глада и другите симптоми на ПМС. Витамин Е може да намали болката, тежест и продължителността на цикъла ви. Това се постига чрез балансиране на вашите хормони и помага да запазите вашия менструален цикъл регулиран.

Какви са източниците на витамин Е?
Освен като хранителна добавка, витамин Е можете да си набавите и като консумирате следните храни – естествени източници: масло от пшеничен зародиш, соева мазнина, слънчогледово олио, бадеми, орехи, кашу, скариди и кафяв ориз. Вижте всички храни в табличен вид в Храни Богати на Витамин Е.

Опасен ли е дефицитът на витамин Е?
Дефицитът на витамин Е може да доведе до сериозни здравословни проблеми като дегенерация на кръвоносните капиляри, сърдечни проблеми, инсул, загуба на либидото, репродуктивни проблеми, стерилитет, аборт и т.н.

Ако се съмнявате, че имате някакъв дефицит на витамини или минерали, е добре да се обърнете и да се изследвате, така че да предотвратите евентуални будещи сериозни здравословни проблеми.

Кога се Прави Кръвен Тест за Бременност

Предишна публикация

Витамин Е и Кърмене

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве