Витамин Е и Кърмене

Важна информация за приема на Витамин Е и кърмене на новородено бебе!
Хранителни вещества, които вие поемате, докато кърмите, са гарантът за здравето и доброто развитие на вашето бебе. Първата храна, която бебето яде, се нарича коластра и е много богата на витамин Е и други важни вещества. Тъй като вашето бебе расте много по интензивно отколкото по-възрастните, то ще трябва да продължи да получава здравословната доза от витамин Е чрез майчиното мляко. Витамин Е предлага на вашето бебе няколко ползи и като допълнителна хранителна добавка може да бъдат необходим за насърчаване на здравето и благосъстоянието на детето.

Какви са предимствата на Витамин Е за майката и бебето в периода на кърменето?
витамин е

1. Помага за предотвратяване на анемия: Той е важен хранителен елемент, който може да помогне предотвратяване на развитието на анемия у бебето, след като то се роди. Анемията е намалено количество на червените кръвни клетки, които пренасят кислород през тялото на бебето. Развитието на анемия може да доведе до силна умора, както и неправилно развитие на вътрешните органи на бебето. Ако тялото ви е с ниско съдържание на витамин Е, ще бъде по-трудно за бебето да получава нужната му доза, която трябва да помогне за предотвратяване на анемия, така че помислете за някаква хранителна добавка.

2. Предпазва очите и белите дробове: Витамин Е се счита за мощен антиоксидант и може да помогне за защитата на очите и белите дробове на бебето. Витамин Е се счита антиоксидант и достатъчните нива може да предпазят бебето от ретинопатия или белодробна недостатъчност. Ниското ниво на витамин Е може да ограничи достигането на кислород до очите и белите дробове, което може да доведе до трайни увреждания, ако проблемът не е диагностициран и лекуван на време. Ако сте кърмачка и имате много ниски нива на витамин Е, вашето бебе не може да получава достатъчно от него и това е опасно. Вашият лекар може да препоръча добавяне на богати на витамин Е храни като ядки и масла към вашата диета.

3. Помага за развитието на здрава и силна мускулатура: Витамин Е ще ви помогне да защитите мускулатурата на бебето си. Витамин Е е необходим за правилния метаболизъм, и ако бебето ви развие дефицит на витамин Е, с течение на растежа си то ще започне да изпитва слабост или дегенерация на мускулите. Може да се наложи да се приемат допълнителни добавки на витамин Е или да започнете да хапвате по-богати на витамина храни.

Кои са източниците на витамин Е?
Витамин Е е широко разпространен в много растителни храни. Най-богатите източници от храните са всички студенопресовани растителни масла, слънчогледовото семе, маслините, ряпата, синапа, магданозът, спанакът, броколите, боровинките, брюкселското зеле, зелето, доматите, ядките, авокадото, кивито и папаята. Животинските храни като цяло са беден източник и чрез тях не можете да си набавите витамина. Повечето хора могат да получат нужните дози витамин Е само посредством добре балансиран хранителен план. Но ако вашият лекар прецени – е добре да взимате добавки с витамин Е, което трябва да бъде в препоръчителните дози, така че да не се проявят никакви странични ефекти. Прочетете повече информация в Храни Богати на Витамин Е.

Каква е нужната препоръчителна дневна доза?
Препоръчителната дневна доза за витамин Е е 15 милиграма за възрастните и 19 милиграма по време на кърмене. Вероятността да предозирате с витамин Е от хрантелни източници е нищожна, но при прием на добавки предозирането може да бъде сериозно и опасно и трябва да се внимава. Прекалено много витамин Е от добавки може да увеличи риска за хеморагичен инсулт, рак на простатата при мъжете и общия риск от смърт от всички причини.

Какви могат да бъдат страничните ефекти от предозиране с витамин Е?
Освен повишения риск от някои заболявания – предозирането с добавки  витамин Е може да предизвика остри странични ефекти. Такива ефекти могат да включват диария, гадене, стомашни спазми, главоболие, слабост, умора, обрив, синини и замъглено зрение. Приемането на високи дози на хранителни добавки с витамин Е може също да увеличи риска от спонтанно кървене, особено ако имате нарушения в кръвосъсирването. Ако започнете да изпитвате някой от тези симптоми, спрете да приемате витамин Е веднага и потърсете вашия лекар.

Хранителните добавки с витамин Е могат да бъдат вредни за развиващия се плод, когато се приема в началото на бременността и се препоръчва избягването на такива добавки по време на ранна бременност. Говорете с вашия акушер-гинеколог, ако сте бременна или кърмите и обмисляте да пиете добавки с витамин Е, така че това да е максимално безопасно за вашето здраве и това на вашето бебе.

Надяваме се да е била полезна статията Витамин Е и кърмене. Очаквайте още теми свързани с витамините и кърменето.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!