Прегледана и обновена на 11-05-2018

Важна информация за приема на Витамин Е и кърмене на новородено бебе!
Хранителни вещества, които вие поемате, докато кърмите, са гарантът за здравето и доброто развитие на вашето бебе. Първата храна, която бебето яде, се нарича коластра и е много богата на витамин Е и други важни вещества. Тъй като вашето бебе расте много по интензивно отколкото по-възрастните, то ще трябва да продължи да получава здравословната доза от витамин Е чрез майчиното мляко. Витамин Е предлага на вашето бебе няколко ползи и като допълнителна хранителна добавка може да бъдат необходим за насърчаване на здравето и благосъстоянието на детето.

Какви са предимствата на Витамин Е за майката и бебето в периода на кърменето?
витамин е

1. Помага за предотвратяване на анемия: Той е важен хранителен елемент, който може да помогне предотвратяване на развитието на анемия у бебето, след като то се роди. Анемията е намалено количество на червените кръвни клетки, които пренасят кислород през тялото на бебето. Развитието на анемия може да доведе до силна умора, както и неправилно развитие на вътрешните органи на бебето. Ако тялото ви е с ниско съдържание на витамин Е, ще бъде по-трудно за бебето да получава нужната му доза, която трябва да помогне за предотвратяване на анемия, така че помислете за някаква хранителна добавка.

2. Предпазва очите и белите дробове: Витамин Е се счита за мощен антиоксидант и може да помогне за защитата на очите и белите дробове на бебето. Витамин Е се счита антиоксидант и достатъчните нива може да предпазят бебето от ретинопатия или белодробна недостатъчност. Ниското ниво на витамин Е може да ограничи достигането на кислород до очите и белите дробове, което може да доведе до трайни увреждания, ако проблемът не е диагностициран и лекуван на време. Ако сте кърмачка и имате много ниски нива на витамин Е, вашето бебе не може да получава достатъчно от него и това е опасно. Вашият лекар може да препоръча добавяне на богати на витамин Е храни като ядки и масла към вашата диета.

3. Помага за развитието на здрава и силна мускулатура: Витамин Е ще ви помогне да защитите мускулатурата на бебето си. Витамин Е е необходим за правилния метаболизъм, и ако бебето ви развие дефицит на витамин Е, с течение на растежа си то ще започне да изпитва слабост или дегенерация на мускулите. Може да се наложи да се приемат допълнителни добавки на витамин Е или да започнете да хапвате по-богати на витамина храни.

Кои са източниците на витамин Е?
Витамин Е е широко разпространен в много растителни храни. Най-богатите източници от храните са всички студенопресовани растителни масла, слънчогледовото семе, маслините, ряпата, синапа, магданозът, спанакът, броколите, боровинките, брюкселското зеле, зелето, доматите, ядките, авокадото, кивито и папаята. Животинските храни като цяло са беден източник и чрез тях не можете да си набавите витамина. Повечето хора могат да получат нужните дози витамин Е само посредством добре балансиран хранителен план. Но ако вашият лекар прецени – е добре да взимате добавки с витамин Е, което трябва да бъде в препоръчителните дози, така че да не се проявят никакви странични ефекти. Прочетете повече информация в Храни Богати на Витамин Е.

Каква е нужната препоръчителна дневна доза?
Препоръчителната дневна доза за витамин Е е 15 милиграма за възрастните и 19 милиграма по време на кърмене. Вероятността да предозирате с витамин Е от хрантелни източници е нищожна, но при прием на добавки предозирането може да бъде сериозно и опасно и трябва да се внимава. Прекалено много витамин Е от добавки може да увеличи риска за хеморагичен инсулт, рак на простатата при мъжете и общия риск от смърт от всички причини.

Какви могат да бъдат страничните ефекти от предозиране с витамин Е?
Освен повишения риск от някои заболявания – предозирането с добавки  витамин Е може да предизвика остри странични ефекти. Такива ефекти могат да включват диария, гадене, стомашни спазми, главоболие, слабост, умора, обрив, синини и замъглено зрение. Приемането на високи дози на хранителни добавки с витамин Е може също да увеличи риска от спонтанно кървене, особено ако имате нарушения в кръвосъсирването. Ако започнете да изпитвате някой от тези симптоми, спрете да приемате витамин Е веднага и потърсете вашия лекар.

Хранителните добавки с витамин Е могат да бъдат вредни за развиващия се плод, когато се приема в началото на бременността и се препоръчва избягването на такива добавки по време на ранна бременност. Говорете с вашия акушер-гинеколог, ако сте бременна или кърмите и обмисляте да пиете добавки с витамин Е, така че това да е максимално безопасно за вашето здраве и това на вашето бебе.

Надяваме се да е била полезна статията Витамин Е и кърмене. Очаквайте още теми свързани с витамините и кърменето.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.