Прегледана и обновена на 02-03-2020

Полезна информация за така нашумялият сред вегетарианци и вегани Витамин Б12 при бременност!
Много бременни и кърмещи майки не знаят, че дефицитът на витамин В12 може да има сериозни и трайни ефекти върху живота и здравето на тяхното бебе. Тук ще се опитаме да ви очертаем проблема и да обясним защо и какво да направите по въпроса.

Ако сте бременна или се опитвате да заченете, трябва да знаете, че приемането на фолиева киселина е от съществено значение за здравословното развитие на вашето бебе. Но според Световната здравна организация, витамин Б12 е също толкова важен за предотвратяване на проблеми с невронната тръба и други неврологични дефекти при кърмачета. За съжаление около 1 на 20 възрастни е с недостиг на този основен витамин.

Този витамин е изключително важен, защото помага тялото да пази здравето на нервната си система и кръвните клетки и помага да се синтезира ДНК, генетичния материал във всички клетки. Недостигът е свързан с повишен риск от някои неблагоприятни резултати от бременността както за майката, така и за плода. Тези рискове включват дефекти на невралната тръба, вътрематочно изоставане в растежа, прееклампсия и ранен спонтанен аборт. Още по-плашещо е, че неврологичните отклонения и забавянето в развитието на бебета, които могат да бъдат причинени от такъв недостиг, са необратими.

бременна жена с цвете и надпис витамин б12

Трябва ли да се приема допълнително витамин Б12 при бременност?
Все повече национални институти по здравеопазването препоръчват, бременните жени и кърмещите майки да консумират 2,8 мкг Б12 на ден. Повечето хора получават това чрез обогатени храни и от консумация на естествени животински продукти като говеждо, черен дроб и миди, които са най-добрите източници на витамина, както и риба, месо, птици, яйца, мляко и други млечни продукти.

Проблемът идва, ако сте премахнали месото и млечните продукти от диетата си. Растителните храни нямат витамин Б12, освен ако те не са обработени и обогатени с него. Ето защо за вегетарианците се препоръчва допълнителен прием на витамин Б12 при бременност  и кърмене. Това може да стане под формата на добавки и вегетарианците и веганите е добре да помислят за консултация с лекар за прием на допълнителни добавки по време на бременност.
Доста пренаталните витамини съдържат B12, но човешките същества не са достатъчно способни в усвояването на този конкретен витамин. В действителност ние абсорбираме само около 1-2% от типичните добавки с B комплекс. Тези, които страдат от заболявания като целиакия или Крон, които влияят върху частта от червата, която абсорбира витамините, или които са били подложени на някаква коремна хирургия също са изложени на риск от недостиг.

Как се идентифицира дефицит на витамин Б12 при бременност?
Най-честите симптоми включват умора, слабост или замаяност, учестено сърцебиене и тежко дишане, бледа кожа, болезнен език, лесно образуване на синини или кървене, включително кървене на венците, стомашно разстройство, загуба на тегло, диария или запек. Основните причини за недостиг включват малсорбация на витамин Б12 от храната, злокачествена анемия, постоперативни малабсорбция и хранителен дефицит. Въпреки това в много от установените случаи – причината за липса на витамин Б12 при бременност остава неизвестна. Рискът от недостиг може да бъде оценен от вашия лекар въз основа на оглед на симптомите, обсъждане на диетата ви, вашата предварителна медицинска и хирургическа история и съответните кръвни изследвания.

Трябва ли да се следи нивото на витамин Б12 по време на кърмене?
Бебета до навършване на 6 месечна възраст трябва да консумират по 0,4 мкг Б12 дневно и 0,5 мкг от 7-12 месеца. Лошата новина тук е, че не много голямо количество влиза в кърмата. Ето защо кърмачетата, които са изключително кърмени от жени, които не консумират животински продукти, могат да имат много ограничени резерви на витамин Б12 и могат да развият недостиг в рамките на първите няколко месеца след раждането. Здравните специалисти съветват, че кърмещите жени, които следват строга вегетарианска или веганска диета, трябва да се консултират с педиатър по отношение на добавки и набавяне на достатъчно витамин Б12. Има варианти – или променете диетата си, или включете хранителни добавки, или в краен случай – при по-тежък дефицит, трябва да се приложи и схема с инжекции с витамин Б12.
Бъдете отговорни родители още с първия ден в които научите, че сте бременни и незабравките че освен така важната фолиева киселина при бременност е важно да поддържате своите нива на Витамин Б12 ри бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Селен при бременност

Previous article

9 Предизвикателства пред родителите на новороденото бебе

Next article