Витамин Б12 при Бременност

Полезна информация за така нашумялият сред вегетарианци и вегани Витамин Б12 при бременност!
Много бременни и кърмещи майки не знаят, че дефицитът на витамин В12 може да има сериозни и трайни ефекти върху живота и здравето на тяхното бебе. Тук ще се опитаме да ви очертаем проблема и да обясним защо и какво да направите по въпроса.

Ако сте бременна или се опитвате да заченете, трябва да знаете, че приемането на фолиева киселина е от съществено значение за здравословното развитие на вашето бебе. Но според Световната здравна организация, витамин Б12 е също толкова важен за предотвратяване на проблеми с невронната тръба и други неврологични дефекти при кърмачета. За съжаление около 1 на 20 възрастни е с недостиг на този основен витамин.

Този витамин е изключително важен, защото помага тялото да пази здравето на нервната си система и кръвните клетки и помага да се синтезира ДНК, генетичния материал във всички клетки. Недостигът е свързан с повишен риск от някои неблагоприятни резултати от бременността както за майката, така и за плода. Тези рискове включват дефекти на невралната тръба, вътрематочно изоставане в растежа, прееклампсия и ранен спонтанен аборт. Още по-плашещо е, че неврологичните отклонения и забавянето в развитието на бебета, ко