Селен при бременност

Следващите редове се отнасят за микроелемента селен по време на бременност, ако желаете да прочетете само за него се прехвърлете на отделната публикация Селен.

Важен ли е достатъчният прием на селен при бременност?
Поради въздействието на майчиното хранене върху резултатите от бременността, има голям интерес в изучаването на ролята на микронутриентите по време на бременността. Много е вероятно статусът на микронутриенти при майките да повлияе на резултатите и на новороденото, въпреки че единствената официална настояща препоръка за този период днес е свързана с употребата на желязо и фолиева киселина.

Микронутриент, който може да бъде изключително важен е селен при бременност. Това е минерал, известен особено заради антиоксидантната си активност. Той е от съществено значение за синтеза и функцията на няколко ензими като глутатион пероксидази и тиреодоксин редуктаза, които играят важна роля в антиоксидантните защити и по този начин помагат за намаляване на оксидативните щети. Тъй като е доказано, че оксидативният стрес може да се увеличи по време на бременност и че изостреният оксидативен стрес в този период може да бъде свързан с появата на заболявания и неблагоприятни резултати като спонтанен аборт, <