Прегледана и обновена на 28-04-2020

Следващите редове се отнасят за микроелемента селен по време на бременност, ако желаете да прочетете само за него се прехвърлете на отделната публикация Селен.

Важен ли е достатъчният прием на селен при бременност?
Поради въздействието на майчиното хранене върху резултатите от бременността, има голям интерес в изучаването на ролята на микронутриентите по време на бременността. Много е вероятно статусът на микронутриенти при майките да повлияе на резултатите и на новороденото, въпреки че единствената официална настояща препоръка за този период днес е свързана с употребата на желязо и фолиева киселина.

Микронутриент, който може да бъде изключително важен е селен при бременност. Това е минерал, известен особено заради антиоксидантната си активност. Той е от съществено значение за синтеза и функцията на няколко ензими като глутатион пероксидази и тиреодоксин редуктаза, които играят важна роля в антиоксидантните защити и по този начин помагат за намаляване на оксидативните щети. Тъй като е доказано, че оксидативният стрес може да се увеличи по време на бременност и че изостреният оксидативен стрес в този период може да бъде свързан с появата на заболявания и неблагоприятни резултати като спонтанен аборт, прееклампсия, гестационен диабет, преждевременно разкъсване на мембраните и вътрематочно ограничение на растежа, преждевременно раждане, така че приемът на достатъчно количество селен при бременност може да бъде важен през този период.

селен при бременност

Може ли да имам дефицит на селен при бременност?
Въпреки широкото му разпространение в доста животински и растителни храни като месо, морски дарове, зърна, млечни продукти, плодове и зеленчуци, съдържанието на селен в храната зависи от наличността му в почвата. Дефицитът му е рядък и обикновено се отчита само в области, където почвата е бедна на минерала. По време на бременност, хранителният прием трябва да осигури достатъчно селен за майчиния метаболизъм, което да позволи достатъчно количество да бъде прехвърлено на плода, така че неговите селенопротеини да се наситят и антиоксидантните му защитни сили да се подобряват.

Какви може да са неприятните последици от недостатъчен прием на селен през бременността?
Оксидативният стрес се характеризира с промяна на антиоксидантния баланс, водещ до липидната пероксидация, протеиново окисляване и увреждане на ДНК. Изследвана е ролята на селен по вр