Хипотиреоидизъм

Какво е хипотиреоидизъм?
Хипотиреоидизмът, характеризиращ се със слаба активност на щитовидната жлеза, е често срещано заболяване. При хипотиреоидизмът щитовидната жлеза не може да произведе достатъчно от хормоните на щитовидната жлеза. Хормони, освобождавани от жлезата пътуват чрез кръвта и засягат почти всяка част от тялото, сърцето и мозъка, мускулите и кожата. Щитовидната жлеза контролира как клетки на тялото използва енергия от храната, процес, наречен метаболизъм. Наред с други неща – вашият метаболизъм засяга температурата на тялото ви, вашето сърцебиене и колко добре горите калории. Ако нямате достатъчно количество от хормоните на щитовидната жлеза, процесите във вашето тяло значително ще се забавят. Това означава, че тялото ви произвежда по–малко енергия и метаболизмът ви става много муден.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какви са основните видове причини за хипотиреоидизъм?
Основната причина за хипотиреоидизъм е тиреоидит на Хашимото. „Хашимото“ е вид възпаление на щитовидната жлеза. Тиреоидът на Хашимото се води автоимунно заболяване. При него тялото ви произвежда антитела срещу самото тяло, които атакуват и унищожат щитовидната жлеза. Хашимото също може да бъде причинено и от вирусна инфекция. Други видове причини за хипотиреоидизъм са:
Лъчева терапия в областта на шията. Лечението на някои видове рак като например лимфом, изискват прилагане на радиация в областта на врата. Радиацията засяга клетките на щитовидната жлеза. От това жлезата започва по–трудно да произвежда хормони.
Лечение с радиоактивен йод. Това лечение е често предписвано на хора, които имат свръх активна щитовидна жлеза, състояние, известно като хипертиреоидизъм. Лъчението унищожава клетките на щитовидната жлеза, което от своя страна обикновено води до хипотиреоидизъм.
Употреба на някои лекарства. Някои лекарства за лечение на проблеми със сърцето, психични заболявания и рак могат понякога да повлияят на производството на хормони на щитовидната жлеза.
Операция на щитовидната жлеза. Хирургична интервенция за отстраняване на щитовидната жлеза ще доведе до хипотиреоидизъм. Ако само част от щитовидната жлеза се отстранява, останалата жлеза все още може да бъде в състояние да произвежда достатъчно хормони за нуждите на тялото.
Твърде малко йод в диетата. Щитовидната жлеза се нуждае от йод, за да произвежда хормоните си. Тялото не произвежда йод, така че той трябва да се получава чрез храната. Йодираната трапезна сол е богата на йод. Други хранителни източници на йод включват миди, морски риби, яйца, млечни продукти и водорасли.
Бременност. Причината не е ясна, но понякога след бременност се появява възпаление на щитовидната жлеза. Това се нарича следродилно Хашимото. Повечето жени със следродилно Хашимото ще възвърнат нормалната си щитовидната функция до година след раждането. Вижте Хашимото и Бременност.
– Съпътстващи проблеми с щитовидната жлеза при раждането . Някои бебета може да се родят с щитовидна жлеза, която да не се развива правилно или да не работи правилно. Този тип на хипотиреоидизъм се нарича вроден хипотиреоидизъм.
Увреждане на хипофизната жлеза. Рядко проблем с хипофизната жлеза може да попречи на производството на хормони на щитовидната жлеза. Хипофизната жлеза прави хормон, наречен TSH, който цели да стимулира работата на щитовидната.
Разстройство на хипоталамуса. Изключително рядка форма на хипотиреоидизъм може да възникне, ако хипоталамусът в мозъка не произвежда достатъчно количество от един хормон, наречен TRH. TRH засяга освобождаването на TSH от хипофизната жлеза.

хипотиреоидизъм

Кой е в риск от хипотиреоидизъм?
Жените, особено по–възрастните жени, е по–вероятно да развият хипотиреоидизъм, отколкото мъжете. Също е по–вероятно да развиете хипотиреоидизъм, ако имате близък член на семейството с автоимунно заболяване. Други рискови фактори включват:
– Раса – ако сте бели или азиатци.
– Възраст – сте след 45.
– Преждевременно побеляване на косата
– Автоимунни заболявания като диабет тип 1, множествена склероза, ревматоиден артрит, цьолиакия, болест на Адисон, злокачествена анемия или витилиго.
Биполярно разстройство
Синдром на Даун
Синдром на Търнър

Какви са видовете симптоми на хипотиреоидизъм?
Симптомите на хипотиреоидизъм могат да бъдат неясни и често могат да имитират други заболявания. Те могат да включват:
– Промени в менструалния цикъл
– Запек
Депресия
– Суха коса и косопад
– Суха кожа
– Умора
– По–голяма чувствителност към студено
– Бавен пулс
– Подуване на щитовидната жлеза (гуша)
– Необяснима наддаване на тегло или трудно отслабване

Бебета с хипотиреоидизъм може да нямат симптоми. Ако симптомите се появяват, те могат да включват:
– Студени ръце и крака
– Запек
– Екстремни сънливост
– Дрезгав плач
– Забавен или никакъв растеж
– Нисък мускулен тонус
– Продължителна жълтеница
– Лоши хранителни навици
– Подпухнало лице
– Подуване на стомаха
– Подуване на езика

Направете консултация с лекар, ако имате някои от тези симптоми. Важно е да се отбележи, че тези симптоми могат да бъдат причинени от и други медицински състояния.

Как се диагностицира заболяването хипотиреоидизъм?
Ако имате симптоми на хипотиреоидизъм, вашият лекар ще назначи кръвни тестове за проверка на нивата на хормоните: TSH и Т4 (тироксин). По–ниските от нормалните нива на Т4 обикновено означава, че имате хипотиреоидизъм.  Ако резултатите от изследванията или физическия преглед на щитовидната жлеза са необичайни, лекарят може да назначи ултразвук на щитовидната, за да се провери за наличие на възелчета или възпаление.

Лечение на хипотиреоидизъм
Ако имате хипотиреоидизъм, лекарят ви ще предпише синтетични (изкуствени) хормони за компенсиране на недостига от тези на щитовидната жлеза. Това хапче се приема всеки ден. Някои други лекарства могат да повлияят на това как тялото усвоява синтетичните хормони на щитовидната жлеза. Уверете се, че лекарят ви знае за всички лекарства, билки и добавки, които приемате към момента на определяне на необходимата терапия. Ще трябва да правите редовни кръвни тестове за проверка на нивата на различните хормони произвеждани от щитовидната жлеза.

Какви може да бъдат усложнения от хипотиреоидизъм?
Нелекуваният хипотиреоидизъм може да предизвика:
– Сърдечни проблеми
Безплодие
– Болки в ставите
– Затлъстяване

Проблемите с щитовидната жлеза по време на бременност може да повлияят на развиващото се бебе. По време на първия триместър на бременността бебето получава всички хормони на щитовидната жлеза от майка си. Ако майката има хипотиреоидизъм, бебето не получава достатъчно от нужните хормони. Това от своя страна може да доведе до проблеми с психичното развитие. Изключително ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза може да предизвика животозастрашаващо състояние, наречено микседем. Микседемът е най–тежката форма на хипотиреоидизъм. Човек с микседема може да загуби съзнание или да изпадне в кома. Състоянието може да предизвика спадане на телесната температурата на тялото, което може да причини смърт.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 3.5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии