Морбили

Какво е морбили?
Морбили е много заразно вирусно заболяване, което може да бъде много неприятно и понякога да доведе до сериозни усложнения. Морбили често се среща и под наименованието дребна шарка. Днес се среща сравнително рядко, заради ефективността на ваксинацията срещу заболяването. Всеки може да се разболее от морбили, особено ако не е бил ваксиниран или ако няма изграден имунитет вследствие на предишно боледуване, въпреки че най–често е срещано при малки деца. Инфекцията обикновено се изчиства за около 7 до 10 дни.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какви са видовете симптоми на морбили?
Първоначалните симптоми на морбили се развиват за около 10 дни, след като човек е бил заразен. Те могат да включват:
– подобни на настинка симптоми като хрема, кихане и кашлица
– болки, зачервяване на очите, които могат да бъдат чувствителни към светлина
– висока температура, която може да достигне около 40 C
– малки сиво бели петна от вътрешната страна на бузите

Няколко дни по–късно, се появява обрив от червено кафяви петна. Той обикновено започва от главата преди да се разпространи към останалата част от тялото.

морбили

Кога да посетите лекар?
Трябва да се обадите на доктор колкото е възможно по–скоро, ако мислите, че вие или вашето дете може да имате морбили. Най–добре е да телефонирате преди посещението, тъй като може да се наложи да се предприемат мерки за намаляване на риска от разпространение на инфекцията и върху други хора. Вие също трябва да посетите доктор, ако сте били в близък контакт с някой, който има морбили и вие не сте били ваксинирани или не сте боледували преди, дори и ако нямате никакви симптоми.

Сериозно заболяване ли е морбили?
Морбили може да бъде неприятно заболяване, но обикновено отминават за около 7 до 10 дни без да причиняват по–нататъшни проблеми. След като сте имали морбили, вашето тяло изгражда резистентност на вируса и е много малко вероятно да се разболеете отново. Въпреки това морбили може да доведе до сериозни и потенциално животозастрашаващи усложнения при някои хора. Те включват инфекции на белите дробове – пневмония и инфекция на мозъка – енцефалит.

Как се разпространява морбили?
Вирусът на морбили се съдържа в милионите малки капчици, които идват от носа и устата, когато заразен човек кашля или киха. Лесно можете да хванете морбили от вдишването на тези капчици или ако капчиците са попаднали на повърхност от която вие чрез докосване с ръце сте докоснали носа или устата си. Вирусът може да оцелее по различни повърхности за няколко часа. Хората с морбили са заразни от момента, когато симптомите се развиват до около 4 дни след първата поява на обрив.

Как може да бъде предотвратено заразяването с морбили?
Заразяването с морбили може да бъде предотвратено чрез поставяне на ваксина, която е срещу морбили, паротит и рубеола, но няма 100% гаранция за това. Ваксината се поставя в две дози като част от програмата за ваксинация на деца. Първата доза се прави, когато детето е на около 13 месеца, а втора доза се дава преди детето да започва училище. По–големи деца и възрастни също могат да бъдат ваксинирани във всяка възраст, ако те не са били напълно ваксинирани преди по една или друга причина. Попитайте вашия лекар за подробностите около ваксинацията.

Какво е лечението за морбили?
Има няколко основни неща, които трябва да направите, за да помогне за облекчаване на симптомите и намаляване на риска от разпространение на инфекцията. Самото лечение на морбили включва:
– Прием на парацетамол или ибупрофен за облекчаване на треската и болките – аспирин не трябва да се дава на деца под 16 години.
– Пиене на вода, за да се избегне обезводняване.
– Стоене в тъмна стая, за да се помогне за намаляване на чувствителността към светлината.
– Отсъствие от училище или работа за поне четири дни от първата появи на обрив.

При тежки случаи, особено ако има усложнения, вие или вашето дете може да се наложи да бъдат настанени в болнично заведение за лечение.

Колко често се среща морбили?
Смята се, че заради ефикасността на ваксината – случаите на морбили са рядкост днес. Въпреки това броят на случаите се е повишил в Европа през последните години и е имало няколко огнища. Смята се, че нарастването на броя на случаите на морбили е резултат от все по–честите откази на родителите да ваксинират с ваксината децата си, заради разпространяващото се мнение, че тя отключва аутизъм. Ако се съмнявате дори малко, че сте болни или, че имате болен от морбили в семейството – потърсете незабавно медицинска помощ, за да се избегнат евентуалните усложнения.

Както казахме в началото Морбили е вид шарка, ако желаете да прочетете и друга наша публикация от доказани източници прочетете Дребна Шарка.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация