Шарка

Какво е шарка?

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Шарката с всичките нейни разновидности днес се възприемат като обичайни ,,детски болести”, но реално те могат да бъдат доста голямо предизвикателство за всеки един родител, тъй като носи много неприятни ефекти за детето и за околните. Може да възникнат като редица въпроси като това дали детето реално има шарка, какви са симптомите, как да облекчите неприятните проявления на шарките? В настоящата статия ще ви запознаем накратко с различните видове шарки, с изключение на едрата шарка, позната като Вариола, защото към днешна дата тя се счита за изчезнала от лицето на земята.

шарка

Какви видове шарка има и какви са техните най-специфични характеристики?

1. Варицела: Тази шарка е позната като ,,лещенка”. Причинява се от вирус, които се предава по въздушно-капков път и вътреутробно – от майка на бебе. Установено е, че инкубационният период е между 12 и 21 дни. Характерен симптом е високата температура – около 39 градуса. Обривът първоначално е във вид на червени грапави петна, които впоследствие стават мехури с прозрачна течност. После мехурите потъмняват и се превръщат в корички. Лечението е в домашни условия и трае около 10 дни. Обикновено тази шарка не води до някакви тежки последствия и минава леко само с облекчаващи състоянието продукти. След едно заразяване с варицела – се добива траен имунитет. Повече прочетете в цялата статия за Варицела.

2. Рубеола: В България не се наблюдават много често случаи на рубеола и това се отдава на ваксинацията с трикомпонентна ваксина Рубеола-Морбили-Паротит. Първата доза е на 13 месечна възраст с реимунизация на 12 години. Тази шарка е изключително опасна по време на бременност, което завършва с прекъсване на бременността. Причинява се от вирус, разпространяван предимно по въздушно-капков път. Инкубационният период е от 11 до около 23 дни. Човек е силно заразен до 7 дни преди и след като избие обривът. Характерно за тази шарка е изразено подуване на лимфните възли, несърбящ обрив под форма на дребни петна. Обривът започва от главата към краката и се задържат около три дни, а може и да няма обрив въобще. Лечението е с облекчаващи медикаменти, не се изписват антибиотици. След заразяване се добива траен имунитет. Научете всичко за Рубеола.

3. Морбили: Тази шарка е много заразна. У нас има гнезда на зараза от време на време, но се приема, че заболеваемостта е сравнително ниска, заради комбинираната ваксина, която споменахме при Рубеолата. Заразата се предава по въздушно-капков път или чрез докосване на предмети, по които има слюнка от заразения. Инкубационният период е 7-145 дни. Най-характерни за морбили са високата температура, кашлица и червени очи от два до четири дни от заразяването. Обривът започва зад ушите и се пуска надолу. Обикновено не сърби, състои се в малки зачервени пъпчици. Лечение няма, приемат се много течности и медикаменти за облекчаване на температурата. Ако възникнат усложнения като пневмония, се започва с антибиотична терапия. Заболяването има траен имунитет. Прочетете цялата публикация за Морбили.

4. Скарлатина: Реално това не е шарка, но заради обривите, с които протича, много хора я възприемат за такава. Причинител на заболяването е вид бактерия – стрептокок, което става по въздушно-капков път. Инкубационен период 2-14 дни. Започва с рязко покачване на телесната температурата, с характерното супер възпалено гърло с гнойни налепи и т.нар ,,малинов език” – езикът става на петна. Обривът избива до два часа след тези симптоми, пъпките са най-често по слабините и свивките на коленете и лактите. Лекува се с антибиотици и за съжаление не се изгражда траен имунитет и е възможно повторно боледуване. Вижте всичко за Скарлатина.

5. Розеола: Много често срещана при деца под 2 години. Причинява се от вирус по въздушно-капков път. Другото й название е тридневна треска. Розеолата започва с много висока температура, около 40 градуса. След три дни температурата спада изведнъж и се появява обрив по корема и крачетата. Пъпките сърбят, минават за около пет дни и не оставят белези. За лечение се назначават температурно-понижаващи, имуностимуланти и витамини. Заразяването носи траен имунитет. Още за Розеола.

Вече знаете повече за това какво е шарка, разбрахте за различните видове шарка и техните специфики.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация