Не мога да забременея

Може би се питате, защо не мога да забременея, а не си задавете други въпроси като какво правя в тази насока, имам ли достатъчно спокойствие, щастие, почивка,  здравословна и чиста храна, спортувам ли – Грижа ли се за себе си?

Може би вече сте разбрали, че опитите за забременяване не винаги се увенчават с мечтания успех веднага. Независимо дали са минали няколко месеца в опитване – много от нас не постигат бременност от първия път. Но каква може да е изненадващата новина – има митове за плодовитостта, които могат да опустошат някои от шансовете ви за зачеване напълно с погрешните си схващания. Ето как да се справят с пет възможни причини, ако не сте постигнали бременност все още.

не мога да забременея

1. Стрес: Когато казвате на приятели или на семейството си „Не мога да забременея“ – е почти гарантирано да чуете някой да казва: „просто се отпуснете и то ще се случи.“ По-лесно е да се каже, отколкото да се направи. Стресът покрай опитите ще окаже влияние върху вас неминуемо, както физически, така и психически. Според редица медицински специалисти по темата – балансът и спокойствието са важна част от опитването да заченете. Когато сте под стрес – надбъбречна ви жлеза започва да страда много. Тялото ви няма да каже: „Добре, нека бременееш.“ Научете се да казвате „не“ и да отделяте време за себе си, защото това е много важно за подобряване на шансовете ви да имате бебе. Много жени мислят, най-доброто нещо, което могат да направят, когато започнат опитите – е да вземат отпуск. Хубаво е в този период да сте максимално спокойни, вместо да се променя си ежедневната рутина изцяло. Препоръчва се консултиране, арт терапия, щастливи мигове, за да се отървете от рутинните проблеми и може да започнете да практикувате медитация и упражнения за намаляване на нивата на стрес.

2. Лишаване от достатъчно количество сън: Вече знаете колко е важно за здравето на всеки човек адекватното количество сън, което организмът получава. Опитвайте се да стигате до леглото още преди малките часове. Лишаването от сън поставя акцент върху тялото и когато сте уморени, не можете да поемате психическия товар на ежедневието изобщо. При хората, които не получават достатъчно сън, имунната им система е по-малко ефективна и е по-вероятно да получат някакви инфекции, които ще засегнат сериозно техния репродуктивен цикъл. Това се отнася и за мъжете и за жените. Инфекциите може да предизвикат повишена температура и излишната топлина може да увреди сперматозоидите на мъжа временно. Жените, които не получават достатъчно сън, може да започват да се чувстват тревожни и напрегнати, което може да доведе до пропускане на менструални периоди. Поддържайте себе си здрави, за да постигнете зачеване по-скоро.

3. Въпросите около тегло: Една жена, която е с поднормено тегло или с наднормено тегло може да има редица трудности при зачеването на бебето. Недохранването може да причини на тялото липса на редовна овулация. От друга страна наднорменото тегло може да има значителен ефект върху фертилитета. Всичко над или под идеалното тегло намалява шансовете ви за забременяване, дори ако овулирате редовно. Поддържането на здравословна диета и разработването и практикуването на разумни физически упражнения ще направи чудеса за ума и тялото ви и ще помогне да постигнете така желаната бременност.

4. Проблемите с менструалния цикъл: Това да казвате на себе и другите – не мога да забременея е лесно, но знаете ли кога е вашата овулация и правили ли сте опити точно тогава. Много жени не разбират собственият си месечен цикъл. Повечето от нас не са били обучавани в училище и не са запознати с подробностите. Типичният цикъл е 28-дневен, но всяка жена е различна и циклите са с различна дължина. Жените обикновено овулират около две седмици преди менструация. Повечето хора смятат, че това е две седмици след, но това е само ако имате точен четири седмичен цикъл. Ще имате повече късмет в опитите за зачеване, ако следите овулацията си и започнете да правите секс в точното време. Животът на сперматозоидите е около три дни в шийката на матката, така че не е нужно да знаете и да правите секс в деня на овулацията, може да бъде в деня преди. Също така много хора не знаят, че лубрикантите, които са свикнали да използват, могат да намалят подвижността на сперматозоидите и да възпрепятстват тяхното по-лесно придвижване, така че не трябва да използвате лубрикант, когато се опитвате да забременеете.

5. Положително отношение към заобикалящата ви среда: Питате се защо не мога да забременея, а като се обърнете назад сте виждали, че сте гледали от негативната страна на нещата. Поддържането на положително отношение към околния ви свят е изключително важно. Старайте се да поддържате оптимална връзка дух-тяло. Опитайте се да не слушам негативни истории и се опитайте да бъдете максимално търпеливи и толерантни. Подготовката за бременност до една година в аванс може да бъде добра идея, ако планирате да създадете семейство в близко бъдеще, по този начин можете да се съсредоточите върху предприемането на промени в начина на живот към добро. Ако се опитвате вече да забременеете – не забравяйте, че това може да отнеме време — експертите твърдят, че опитите е нормално да траят до една година от започването. Ако сте загрижени, че ви отнема твърде дълго време, говорете с вашия гинеколог за опциите ви за оценка на плодовитостта ви и за консултиране и лечение при евентуално констатиране на някакъв проблем.

Това да изказвате думите – Не мога да забременея! е отрицателно утвърждение и няма да работи за вас, по добре помислете как може наистина да започнете да мислите в положителна насока. Ето една статия – Стъпка по Стъпка при Проблемно Забременяване, която ще ви е от полза при проблемно забременяване.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).