Защо Не Мога да Забременея

След много опити за забременяване, започват да изникват въпроси като „Защо не мога да забременея?“. Можете да опитвате, опитвате и опитвате отново, но да не успявате да постигнете бременност.
Ето няколко причини защо вероятно се случва така и какво можете да направите за този проблем
.
Проучванията показват, че 85 % от двойките, които практикуват редовен, незащитен секс – забременяват през първата година на опитите, а останалите 15%  имат някакъв „проблем“. В крайна сметка, ако не успявате с опитите, вероятно сте объркани и се чудите къде грешите. Вероятно сте толкова притеснени и мислите, че единствената възможност да забременеете е чрез лечение за безплодие. Много е важно да не се сравнявате с други двойки, а да подходите спокойно към проблемите и да не се отчайвайте. Разбира се е необходимо да се консултирате със специалист, който да ви помогне.
Ние всички познаваме двойки, които например са с наднормено тегло и са успели да забременеят лесно, или пък двойки, които пият много или дори пушат много, или които са възрастни и все пак забременяват без проблем дори и от първият път. Вгледайте се в ежедневието си и начина си на живот и потърсете лекарски съвет, така със сигурност ще успеете да се сдобиете с мечтаното бебенце.

защо не мога да забременея

Знаете ли кои са най–честите причини, поради които двойките не могат да имат бебе, и които не са свързани със сериозен здравословен проблем? В следващите редове ще откриете някои причини за вашето трудно забременяване и отговор може би на този така важен въпрос за вас – Защо не мога да забременея?

Имате проблем с килограмите?… Трябва да отслабнете?
Ако имате наднормени килограми, това може да възпрепятства способността ви да заченете бързо. Проучванията показват, че здравословното тегло е ключът – не само за самото зачеване, но и за спокойна бременност и здраво бъдещо дете. Когато става въпрос за зачатие, жени с повишено тегло спрямо техният ръст и възраст може да имат нередовни менструации. Допълнителното тегло съответно може да причини и нередовни овулации. В ин витро практиката повишеното тегло при жените намалява значително шансовете за бременност.

Ако забременеете, когато сте с наднормено тегло, рискът от усложнения като спонтанен аборт, диабет и преждевременно раждане – са значително по–високи. Знае се, че метаболитните промени, които се случват по време на бременност са толкова интензивни, че шансовете да се развие метаболитен синдром или диабет при наднормено тегло на родилката са много големи.

Пушите ли?
Пушите!? А въпросът защо не мога да забременея е във вашата глава?! Спрете цигарите, защото в тях няма нищо полезно. Пушенето очевидно засяга общото ни здравословно състояние, но в частност проучванията показват, че то може да повлияе отчасти на лигавицата на матката, което да направи имплантирането на оплоденото яйце проблем. Пушенето вкарва и много токсини и това също намалява шансовете за забременяване. При мъжете пушенето допълнително уврежда ДНК в сперматозоидите и често е голям фактор за безплодие и не бива да бъде пренебрегвано. Повредените сперматозоиди е малко вероятно да доведат до бременност и ако все пак оплодят едно яйце – има по–малка вероятност да се развие хубав ембрион, а това увеличава шанса за  спонтанен аборт.

Правите ли секс в точното време?
Няма смисъл да си задавате въобще въпросът „Защо не мога да забременея?“, ако пропускате точният ден за забременяване! Ако опитвате да забременеете от известно време, вие сте се поинтересували вече от това кога е най–подходящото време за това всеки месец. Дори ако правите секс два или три пъти седмично, шансовете на яйцеклетката да срещне сперматозоиди, ако не е точното време, са учудващо ниски. Вие трябва да научите повече за себе си и за собствения си цикъл. Защото, както може би сте прочели, трябва да правите секс около 14 ден от първия на последната менструация, за да има шанс да заченете (това са приблизителните дни при среден менструален цикъл от 28 дни). Кога съм в овулация? По въпроса сме писали много, можете да прочетете. Следете промените в цервикалната слуз, купете си тестове за овулация или си следете и измерете базалната си температура.

Имате поликистозни яйчници, инсулинова резистентност или друг здравословен проблем?
Някои хормонални проблеми могат да попречат на вашите опити да заченат като например инсулинова резистентност и поликистоза на яйчниците. Двата проблема често са свързани. Симптомите на тези проблеми включват неправилен или липсващ мензис, наднормено тегло, акне, окосмяване и т.н. Тези здравословни проблеми трябва да се открият и лекуват, за да се избегнат усложнения и проблем с забременяването и бременността.

Отлагали сте дълго майчинството?
Годините минават неусетно и отговорът на вашия въпрос – Защо не мога да забременея?, може би се крие точно тук! Разбира се, че е добре да забременеете, когато сте готови за деца, или когато срещнете партньор, от който искате да имате деца. Но трябва да имате предвид, че биологическата възраст за забременяване също е фактор. В много медицински проучвания се смята, че женският фертилитет настъпва след навършване на 40. Реалността обаче е друга? Плодовитостта на повечето жени започва да спада значително между 35 и 39 години. 20–те години е най–доброто време да се опитате да забременеете до 35. И докато вие може да искате да изчакате няколко години, вие трябва да се съобразите със спецификите на възрастта. Ако сте опитвали да заченете повече от шест месеца и сте над 35, то е най–добре да се обърнете към специалист.

Ние само очертаваме няколко реални причини, поради които да не можете да забременеете. Важно е да седнете и осъзнаете, че трябва да потърсите колкото е възможно по – бързо помощ от специалист и да не губите време в стремежа да имате мечтано бебе. Екипът на Bremennost.bg се надява да е отговорил на въпросът „Защо не мога да забременея?, който беше изпратен на нашата Facebook страница от читателка на Bremennost.bg – всичко за забременяване, бременност и раждане!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).