Контрацептиви

Какво е контрацептиви?
Контрацептиви са онези средства, които се използват за контрол на раждаемостта т.е. предпазване от забременяване и последваща бременност. Има няколко основни метода за контрол на раждаемостта и те са:
1. Вътрематочна контрацепция
2. Хормонални методи
3. Бариерни методи
4. Постоянни методи за контрол на раждаемостта

Колко ефективни са контрацептивите?
Ефективността на всеки един от изброените методи за контрол на раждаемостта е много важна за намаляване на риска от нежелана бременност.  Най–добрият начин за намаляване на рисковете от нежелана бременност сред жените, които са сексуално активни, е да се използват ефективно, правилно и последователно контрацептивните средства.

Видове контрацептиви?
Обратими методи за контрол на раждаемостта:
1. Вътрематочна контрацепция
Лекарят ви имплантира в матката малко устройство, което е във формата на буква „т.“ То може да остане в матката ви до 10 години. Процентът забременяване с този имплант е под: 0,8 %.

2. Хормонални методи
Поставя се тънък малък имплант подкожно под мишницата на жената. Имплантът съдържа прогестин, който се освобождава в тялото над 3 години. Нежелана бременност се случва в под 0,5%.
Инжектиране на хормона прогестин в задните части или ръката на жената на всеки три месеца от нейния лекар. Нежелана бременност се случва в под 6 %.
Прием на орални контрацептиви — също се наричат „хапчета“. Оралните контрацептиви съдържат хормони като естроген и прогестерон. Хапчето се взима по едно и също време всеки ден. Нежелана бременност се случва в под  9 %.
Хормонален вагинален контрацептивен пръстен — Пръстенът освобождава хормони прогестин и естроген. Можете да поставите пръстен във вътрешността на вагината. Вие трябва да носите пръстена за три седмици, вадите го за седмица, докато имате цикъл и след това се поставя нов пръстен. Нежелана бременност се случва в под 9 %.
Спешна контрацепция – спешната контрацепция в никакъв случай не е правилен метод за контрол на раждаемостта. Спешната контрацепция може да се използва, след като по време на секс не са ползвани контрацептиви, или ако е ползван метод за контрол на раждаемостта, като например презерватив, но той се е скъсал. Спешната контрацепция обърква много сериозно хормоните в тялото и техния естествен баланс и е добре да ги използвате в краен случай. В аптечната мрежа има различни варианти, важно е да запомните, че трябва да четете внимателно инструкциите.

контрацептиви

3. Бариерни контрацептиви
Диафрагма – тя се поставя дълбоко във вътрешността на вагината, като нейната цел е да покрива шийката на матката, така че да се блокират сперматозоидите. Диафрагмата има форма на плитка купа. Преди полов акт вие може да поставите спермицид, който да блокира или да убие сперматозоидите. Посетете вашия лекар за правилното монтиране, защото диафрагмите имат различни размери. Нежелана бременност се случва в под 12 %.
Използване на мъжки презерватив т.е носен от мъжа – презервативът възпрепятства спермата да попадне в тялото на жената. Латексовите презервативи са най–често срещаните типове, те помагат за предотвратяване на бременност и ХИВ и други полово предавани болести. Нежелана бременност се случва в под 18%. Всеки презерватив е еднократен и може да се използва само веднъж. Можете да закупите презервативи и лубриканти на водна основа във всяка аптека. Не използвайте смазочни масла като масажно олио, бебешко олио, лосиони или вазелин с латексовите презервативи. Те ще отслабят презервативите, карайки ги да се скъсат.

– Използване на женски презерватив – Прочети повече информация в отделната статия – Женски Презерватив
Спермицидни продукти – тези продукти работят като убиват сперматозоидите и обикновено са в няколко форми – свещички, гел, пяна или таблетки. Те се поставят във влагалището за не повече от 1 час преди същинския полов акт. Те остават в сила най–малко шест до осем часа след полов акт. Можете да използвате спермицид заедно с  мъжките кондоми и  диафрагмите. Нежелана бременност се случва в под 10%.

Необратими методи за контрол на раждаемостта
Контрацептивната стерилизацията е постоянен, безопасен и високо ефективен подход за контрол на раждаемостта. Тези методи са предназначени за хора, които са сигурни, че не желаят бременност в бъдеще. Те имат абсолютна успеваемост.
1. Женска стерилизация – когато фалопиевите тръби биват прекъснати, така че сперматозоидите и яйцата не могат да се оплождат. Процедурата може да се направи в болница или в специализиран амбулаторно хирургически център. Можете да се прибера вкъщи в същия ден на операцията и да възобновите вашите нормални дейности в рамките на няколко дни след нея. Този метод действа незабавно.
2. Мъжката стерилизация или така наречената вазектомия — това е операция и се прави, за да  се спре еякулацията на сперматозоиди, които могат да оплодят яйцеклетка. Процедурата се извършва в специализиран амбулаторно хирургически център. Човекът може да се прибера вкъщи същия ден. Времето за възстановяване е по–малко от 1 седмица. След операцията мъжът посещава своя лекар за тестове на неговата сперма и, за да се уверят, че броят на сперматозоидите е спаднал до нула. Това отнема около 12 седмици. Задължително е да се ползва друга форма за контрол на раждаемостта, докато броят на сперматозоидите на мъжа е спаднал до нула.

Има много контрацептивни методи днес, вие трябва да решите кой е най–подходящият за вас! Разбира се най–добрият избор на контрацептиви може би ще направите с вашият лекар!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).