Хормонални Изследвания

Преди да покажем какво знаем за всички видове хормонални изследвания, считаме че е длъжно да ви запознаем на кратко за това какво е хормон?!

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какво представляват хормоните?
Хормоните са вещества в кръвта, които се произвеждат от клетките на ендокринната жлеза или от нервните клетки в отговор на конкретни нервни или химични стимули. Те засягат метаболитната функция на тези клетки, които имат съответните рецептори за хормона. Всички многоклетъчни организми (включително растенията) произвеждат хормони. Най–известни хормони са тези, произвеждани от жлезите с вътрешна секреция на гръбначните животни, но хормони се произвеждат от почти всяка органна система в тялото на човека или животните. Хормоните са химически вещества, произведени от жлезите с вътрешна секреция. Тези хормони преминават направо в кръвта, която ги носи в тялото. Хормоните са в центъра на контрола на безброй биохимични реакции и обмяната на веществата. Всички възможни хормонални изследвания се правят и са важни за всеки човек, защото чрез резултати може да проследим много различни процеси в организма. Хормоните регулират храносмилателната система, растежа, глада, жаждата, глюкозата в кръвта и нивата на холестерола, изгарянето на мазнините и тяхното съхранение и абсорбция, менструалните цикли и сексуалното влечение. Човешките хормони като човешки растежен хормон, пролактин, плацентарен лактоген са хомоложни протеин хормони, които са мощни ендогенните химически вещества. Биологичното дейности на тези хормони не са едни и същи и се различават в зависимост от това за кой орган са произведени.

хормонални изследвания

Обикновено различните хормони се произвеждат и секретират от жлезите с вътрешна секреция, включително хипофизата, щитовидната жлеза, паратироидите, надбъбречните жлези, яйчниците, тестисите и панкреаса, някои части от стомашно–чревния тракт и плацентата. Както казахме всички хормонални изследвания са важни, защото хормоните контролират растежа и развитието, размножаването, половите характеристики, и нивата на кръвната захар и влияят на начина, по който тялото използва и съхранява енергията.

Кога е необходимо да се правят различните хормонални изследвания и какво представляват?
Изследвания на хормоните се правят поради различни причини. Основно хормонални изследвания се правят заради нарушения при работата на щитовидната жлеза, хипофизната, полов стерилитет и т.н. Чрез тези хормонални изследвания се диагностицират много проблеми в организма на човек.

Как се правят различните хормонални изследвания?
Правят се чрез взимане на кръвна проба, най–често от вената и стават готови в рамките на 1 до 3 дни.

Видове хормонални изследвания
Най–честите изследвания на хормоните са тези на:
Антидиуретичен хормон (вазопресин) – антидиуретичният хормон влияе на кръвното налягане и реабсорбирането на водата от бъбречните каналчета.
Кортикотропин – той стимулира надбъбречните жлези да отделят глюкокортикоидни хормони. Тези хормони са противовъзпалителни, отговарят за намаляването на отока и другите аспекти на възпаление.
Лутеинизиращ хормон – лутеинизиращия хормон и фоликуло – стимулиращия хормон контролират репродуктивнит функции, включително производството на сперматозоиди, съзряването на яйцеклетките и менструалните цикли; контрол на мъжките и женските полови характеристики.
Хормонални изследвания на така важният при репродукция хормон Окситоцин – окситоцинът помага да се предизвика раждането и контракциите в тялото. Той има стимулиращ ефект върху гладката мускулатура на матката и млечните жлези. Окситоцинът участва в репродуктивното поведение при мъжете и жените.
Пролактин – пролактинът участва в развитието на гърдите и управлява производството на кърма. Той също регулира функциите по време на менструалния цикъл. Почти всяка жена си е правила такъв тип хормонално изследане.
Стимулиране на тироидния хормон – стимулиране на тироидния хормон стимулира освобождаването на хормони на щитовидната жлеза от thyroglobulin. Той също така стимулира растежа на фоликуларен клетки на щитовидната жлеза.
Паратиреоидния хормон – Паратиреоидният хормон контролира разпределението на калций и фосфати в тялото.
Хормонални изследвания на различни хормони на щитовидната жлеза – хормоните на щитовидната жлеза са от огромно значение за нормалните метаболитни процеси и психическото и физическото развитие. Хормоните на щитовидната жлеза регулират метаболизма.
Алдостерон – алдостеронът е отговорен за запазване на солите в тялото ни, поддържане на баланса на течности и поддържането на кръвното налягане. Той помага за регулирането на електролитния баланс.
Хормонални изследвания на хормона Кортизол – кортизолът е важен за поддържането на нива на кръвната захар, поддръжка на телесните течности и електролитите и защита на тялото от стрес. Кортизолът има противовъзпалително действие, поддържа нивото на кръвната захар, кръвното налягане и мускулната сила. Виж Кортизол.
Адреналин – Епинефринът помага на черния дроб за освобождаването на глюкозат и ограничаване на освобождаването на инсулин. Той също така прави сърцето да бие по–бързо и може да повиши кръвното налягане.
Инсулин – инсулинът е необходим за глюкозата, за да може да влезе в клетките на тялото и се използва за производството на енергия.
Еритропоетин – еритропоетинът е важен за нормалното производство на нови червени кръвни клетки.
Хормонални изследвания на хормона Естроген – естрогенът стимулира развитието на вторични полови характеристики и предизвиква менструация при жените. Естрогенът е важен за поддържането на нормалното функциониране на мозъка и развитието на нервните клетки. Виж Естроген.
Прогестерон – прогестеронът, заедно с естрогена, матката се подготвя за възможна бременност всеки месец и поддържането на оплодената яйцеклетка, ако зачеването се случи. Прогестеронът също помага за подготовка на гърдите за производство на мляко и кърменето. Виж Прогестерон.
Хормонални изследвания на тестостерон – тестостеронът стимулира притока на кръв, растеж в някои тъкани, както и вторичните полови белези. Тестостеронът е необходим за производството на сперматозоиди, развитието на мъжките репродуктивни органи, както и появата на мъжки вторични полови характеристики. Виж Тестостерон.
Лептин – лептинът играе роля в регулиране на телесната тегло като действа върху хипоталамуса да потиска апетита и да изгаря мазнините, съхранявани в мастната тъкан.

Както вече се запознахте има доста различни видове хормони, а и с тя и доста видове хормонални изследвания. Дано сме описали нещата по разбираем начин, защото всички хормони и техните хормонални изследвания са доста сложни за повечето хора.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).