Прегледана и обновена на 02-04-2018

Някои бременни жени споделят, че думите стрес и бременност са две взаимно свързани думи, а други казват че това не е така! В статията ще разкажем повече за появата на стрес по време на бременност. Всички знаем, че бременността е период на много промени. Тялото ви, емоциите ви и живота на вашето семейство се променят. Вие може да посрещнете тези промени, но те могат и да добавят нови нива на стрес живота ви. Не забравяйте обаче, че твърде много стрес по време на бременност може да повлияе отрицателно както на протичането на бременността, така и върху бебето ви. Всеки малък стрес по време на бременност може да ви причини проблеми със съня, главоболие, загуба на апетита си или желание да  преяждате.

стрес по време на бременност

Ако Високите нива на стрес по време на бременност (и не само тогава) продължат твърде дълго, може да доведат след себе си до множество здравословни проблеми като сърдечни заболявания и високо кръвно налягане. Когато сте бременна, този тип стрес може да увеличи шансовете да родите недоносено бебе (такова, което е родено преди 37 гестационна седмица на бременността) или бебе с ниско тегло (с тегло по–малко от 2500 грама ). Бебета, които са родени прекалено рано или са прекалено малки, винаги са с повишен риск за бъдещо развитие на различни здравословни проблеми.

Какво води и причинява стрес по време на бременност?
Причините за стреса са различни за всяка бременна жена в зависимост от нейното ежедневие и заобикаляща среда. Ето някои от най–честите причини за появата на стрес по време на бременност:
– Може да е свързан с неудобствата на бременността като гадене, запек, умора или болките в гърба.
– Вашите хормони се променят, което може да доведе до сериозни промени във вашето настроение. Настроението ви може да направи справянето със стреса много трудно.
– Можете да се тревожите за това какво да очаквате от самото раждане или как ще се грижите за вашето бебе.
– Ако работите трябва да управлявате служебните си отговорности, което също може да повиши нивата на стрес.
– При втора бременност, трябва да се грижите за 1–вото си дете, което може да окаже психологически натиск.

Какви видове здравословни проблеми може да последват след продължителна поява на стрес по време на бременност?
Стресът по време на бременност не е единствено и само негативен, а може да бъде и положително стимулиращ. Когато се справяте с него, малко стрес може да ви помогне да приемат нови професионални предизвикателства или да се постигнете по–бързи резултати в текущите ви дейности.

Въпреки това сериозният стрес по време на бременността може да увеличи шансовете ви за някои проблеми като преждевременно раждане. Повечето жени, които са подложени на сериозен стрес по време на бременността може да застрашат възможността за раждане на  здрави бебета. Бъдете внимателни, ако имате сериозен стрес, като:
– Негативни събития в живота. Това са неща като развод, тежко заболяване или смърт в семейството или загуба на работа.
– Катастрофални събития. Това са неща като земетресения, урагани и терористични атаки.
– Дълготраен стрес по време на бременност. Този тип стрес може да бъде причинен от финансови проблеми,  злоупотреба с непозволени вещества, сериозни здравословни проблеми или депресивни състояния. Депресията е медицинско състояние, при което силните чувства на тъга за дълги периоди от време могат да попречат на лицето да води нормален живот.
– Расизъм. Някои жени може да бъдат подложени на стрес от расизъм през живота си. Това може да обясни например защо афро–американските жени в Съединените щати е по–вероятно да родят преждевременно, отколкото жени от другите расови или етнически групи.
– Бременност, свързана със стрес. Някои жени може да почувстват сериозен стрес от самата бременност. Те могат да се тревожат за спонтанен аборт, здравето на бебето си или за това как те ще се справят с раждането или какви родители ще бъдат. Ако се чувствате по този начин, консултирайте се с вашия лекар по най–бързия начин.

Посттравматичното стресово разстройство засяга ли бременността?
Посттравматичното стресово разстройство се случва, когато имате проблеми, след като сте преживяли някакво ужасно събитие като изнасилване, злоупотреба, природно бедствие, терористична атака или смъртта на любим човек. Хората с такъв тип стрес по време на бременност може да имат:
– Сериозно безпокойство
– Ретроспекции на събитието
– Кошмари
– Физически реакции (като състезателни сърцебиене или изпотяване), когато си спомнят за събитието.

Статистически 8 на всеки 100 жени (или това са 8 процента) може да имат посттравматичното стресово разстройство по време на бременността. Жени, които имат посттравматично стресово разстройство, са много по–склонни от жените без такова да родят преждевременно или бебе с много ниско тегло. Те също са по–склонни от другите жени да имат рисково поведение като пушене на цигари, злоупотреба с алкохол или наркотици. Тези неща може да увеличат шансовете за проблеми през  бременността. Ако мислите, че може да имате посттравматично стресово разстройство, говорете с вашия лекар или потърсете психоаналитик.

Всеки стрес по време на бременност ли води до проблеми?
Ние не разбираме и не се замисляме за последиците от стреса по време на бременността. Но някои стресови хормони могат да играят роля във възникването на някои усложнения на бременността. Сериозният или траен стрес по време на бременност може да повлияе  на вашата имунна система, като я отслаби. Това може да увеличи шансовете за получаване на инфекция на матката. Този тип инфекция например може да предизвика и доведе до преждевременно раждане.

Справянето със стреса понякога също може да повлияе негативно. Някои жени които са подложени на по–голям стрес по време на бременността се справят с него чрез пушене на цигари (дори и електронните цигари са вредни за бременните жени), пиенето на алкохол или вземането на наркотици, които могат да доведат до ужасни проблеми по време на бременността.

Могат ли високите нива на стрес през бременността да доведат негативни последствия на бебето ви по–късно в живота?
Има изследвания които казват, че високите нива на стрес по време на бременност може да предизвикат някои проблеми по време на детството като проблеми с хиперактивност или страхови разстройства. Стресът може да засегне развитието на мозъка на бебето или да увреди имунната му система.

Как мога да намаля нивата на стрес по време на бременност?
Ето някои начини за намаляване на стреса:

 • Разберете какво го причинява  и говорете за помощ с вашия партньор, приятел или вашия лекар за това.
 • Не забравяйте, че неудобствата на бременността са само временни. Попитайте вашия лекар как да се справите с тези неудобства.
 • Останете здрави и спокойни. Яжте здравословни храни, осигурявайте си много сън и се упражнявайте.
  Намалете дейностите, които не са наложителни.
 • Осигурете си подкрепа от вашия партньор, семейство и приятели.
 • Помолете за помощ хората, на които имате доверие. Например може да имате нужда от помощ за почистване на къщата, или може да искате някой да отиде с вас на консултациите.
 • Опитайте да практикувате релаксиращи дейности като пренатална йога или медитация, които да намалят този така неприятен стрес по време на бременност.
 • Посещавайте образователни класове за бъдещи родители, така че да знаете какво да очаквате по време на бременността и в момента, когато бебето дойде.
 • Ако работите, планирайте бъдещето си и подгответе вашия работодател за времето, когато сте далеч от работа ви.
 • Ако мислите, че сте депресирани, консултирайте се с вашия лекар веднага. Има много начини да се справите с депресията. Получаване на лечение и консултиране в началото може да помогне.

Внимавайте със стреса и запазете спокойствие през бременността, за да родите здраво и хубаво бебе и да се насладите по най–добрия начин на този прекрасен период от живота ви. Не се притеснявайте да споделяте и търсите помощ от близките ви, за да се справите с новите усещания, настроения и разбира се с придошлия в повече стрес по време на бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 3 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Фенилкетонурия

Previous article

Болки в Яйчниците

Next article