Прегледана и обновена на 02-04-2018

Някои бременни жени споделят, че думите стрес и бременност са две взаимно свързани думи, а други казват че това не е така! В статията ще разкажем повече за появата на стрес по време на бременност. Всички знаем, че бременността е период на много промени. Тялото ви, емоциите ви и живота на вашето семейство се променят. Вие може да посрещнете тези промени, но те могат и да добавят нови нива на стрес живота ви. Не забравяйте обаче, че твърде много стрес по време на бременност може да повлияе отрицателно както на протичането на бременността, така и върху бебето ви. Всеки малък стрес по време на бременност може да ви причини проблеми със съня, главоболие, загуба на апетита си или желание да  преяждате.

стрес по време на бременност

Ако Високите нива на стрес по време на бременност (и не само тогава) продължат твърде дълго, може да доведат след себе си до множество здравословни проблеми като сърдечни заболявания и високо кръвно налягане. Когато сте бременна, този тип стрес може да увеличи шансовете да родите недоносено бебе (такова, което е родено преди 37 гестационна седмица на бременността) или бебе с ниско тегло (с тегло по–малко от 2500 грама ). Бебета, които са родени прекалено рано или са прекалено малки, винаги са с повишен риск за бъдещо развитие на различни здравословни проблеми.

Какво води и причинява стрес по време на бременност?
Причините за стреса са различни за всяка бременна жена в зависимост от нейното ежедневие и заобикаляща среда. Ето някои от най–честите причини за появата на стрес по време на бременност:
– Може да е свързан с неудобствата на бременността като гадене, запек, умора или болките в гърба.
– Вашите хормони се променят, което може да доведе до сериозни промени във вашето настроение. Настроението ви може да направи справянето със стреса много трудно.
– Можете да се тревожите за това какво да очаквате от самото раждане или как ще се грижите за вашето бебе.
– Ако работите трябва да управлявате служебните си отговорности, което също може да повиши нивата на стрес.
– При втора бременност, трябва да се грижите за 1–вото си дете, което може да окаже психологически натиск.

Какви видове здравословни проблеми може да последват след продължителна поява на стрес по време на бременност?
Стресът по време на бременност не е единствено и само негативен, а може да бъде и положително стимулиращ. Когато се справяте с него, малко стрес може да ви помогне да приемат нови професионални предизвикателства или да се постигнете по–бързи резултати в текущите ви дейности.

Въпреки това сериозният стрес по време на бременността може да увеличи шансовете ви за някои проблеми като преждевременно раждане. Повечето жени, които са подложени на сериозен стрес по време на бременността може да застрашат възможността за раждане на  здрави бебета. Бъдете внимателни, ако имате сериозен стрес, като:
– Негативни събития в живота. Това са неща като развод, тежко заболяване или смърт в семейството или загуба на работа.
– Катастрофални събития. Това са неща като земетресения, урагани и терористични атаки.
– Дълготраен стрес по време на бременност. Този тип стрес може да бъде причинен от финансови проблеми,  злоупотреба с непозволени вещества, сериозни здравословни проблеми или депресивни състояния. Депресията е медицинско състояние, при което силните чувств