Стряскане на Сън по Време на Бременност

Често ли ви се случва да се стряскате на сън по време на бременност? Дори и да не е често е доста неприятно особено ако сте в края на бременността и коремът Ви също е предизвикателство в легнало положение.
Сънят е нормален феномен и повечето от нас мечтаят да заспиват бързо и лесно. Понякога обаче, докато спим, имаме неприятни сънища, които може да не са щастливи или положителни. Някои от нас дори имат тежки кошмари. Ако имате кошмари по време на бременността, това може да се превърне в причина за безпокойство. Нека разберем какво може да причини кошмарите в този важен период и също така да научим различни начини, по които ще можете да се справите с неприятните усещания.

бременна жена се стряска по време на сън

Стряскане на сън по време на бременност и сънуването на кошмарите не е нормално явление?
Човешкият разум е много сложен и продължава да съхранява спомени в него. Много изследвания се опитват да разберат и интерпретират човешките мечти. Въпреки това, не е констатирано никакво съществено доказателство, което ясно да посочва защо имаме определени видове сънища. Но се наблюдава, че тези ефирни изображения, които виждате, докато спите, може да са резултат от вашите мисли, спомени, тревоги и т. н., и може да се появят в ума ви под формата на сън или кошмар. Когато това е позитивно или щастливо преживяване, то се нарича „блян“, а когато е с отрицателен или смущаващ характер, то се нарича „кошмар“.
Ако сте бременна, тогава трябва да следите дали кошмарите са чести по време на бременност или не. Е, няма съмнение, че тялото ви преминава през много физически и емоционални промени по време на бременност и понякога тези промени водят до различни видове смущения в съня.

Какви може да са причините за стряскане на сън по време на бременност?
Следват няколко причини, които могат да доведат до кошмари и внезапно будене по време на бременност:

1. Промяна на хормоните: Може да прозвучи малко странно, но вашите променящи се хормони на бременността може да ви накарат да имате кошмари и да се стряскате на сън. Това може да се случи заради хормон, наречен кортизол. Нивото на този хормон започва да се увеличава, докато забременеете и може да достигне своя връх по време на раждане. Този конкретен хормон може да бъде отговорен за задействане на тази част от мозъка, която може да ви накара да видите странни или страшни изображения по време на сън. Следователно, може да имате кошмари и да се стряскате на сън.

2. Тревожност: Изключително нормално е бременната жена да се чувства разтревожена. Има толкова много причини за това. Например вие ще бъдете загрижени за здравето и благосъстоянието на вашето бебе, процеса на раждане, вашето здраве и т. н. Но стресът или тревожността няма да помогнат. Тези проблеми могат да повлияят на съня и да доведат до нарушения в него. Това може да доведе до негативни мисли и емоции, които могат да завършват с кошмари.

3. Проблеми със съня: Ако сте изправени пред проблеми със съня по време на бременност, вероятно ще имате кошмари. Появата на проблеми със съня се дължи на променящите се хормони, увеличаване на теглото, натиск върху коремната област и т. н. И всички тези проблеми може да увеличат шансовете за събуждане през нощта и по този начин може да доведат до проблеми със съня. Следователно, може да имате повече шансове за кошмари през втория триместър на бременността. Ако забравяте тези кошмари след събуждане, това не е проблем, но ако си припомните за тях, това може да доведе до стрес и тревожност. Всякакъв вид стрес или тревожност не е добре за вас или нероденото ви дете. Следователно, може да се наложи да потърсите начини и средства, за да контролирате негативните си емоции и чувства, които ви карат да изпитате кошмари.

Съвети за избягване на лоши сънища и стряскане на сън по време на бременност:
Ако търсите начини за предотвратяване на появата на кошмари по време на бременност или така казано лечение, ето някои предложения, които може да ви помогнат. Погледнете следните съвети за намаляване на появата на лоши сънища по време на бременност:

1. Опитайте се да разберете причината: Вярвайте в това, но знаейки причината, която може да е причинила кошмари може да ви помогнат в справянето с проблема. Трябва да разберете защо може да имате такива негативни мисли. Това може да се дължи на здравословни проблеми, страх, притеснения или други такива проблеми, които могат да ви притесняват по време на бременност. Говорете с вашия лекар.

2. Поемете отговорност за вашето здраве: Ако страдате от заболяване по време на бременност, това може да ви накара да сте напрегнати и притеснени. Трябва да разберете състоянието си и също така да научите за различни начини за ефективно справяне с него, за да имате здравословна и безпроблемна бременност. Яжте добра храна, почивайте си достатъчно и поддържайте активен начин на живот. Това ще ви запази оптимистични по време на бременността. Ако тренирате, ядете пълноценно и следвате дневния си график, ще заспивате бързо и ще имате спокоен сън. И така шансовете за кошмар и стряскане на сън ще намалят.

3. Мислете позитивно и бъдете щастливи: Вашето състояние на ума има много общо със сънищата, които може да имате. Ако сте положителни и щастливи, това ще запази негативните чувства и мисли далеч от ума ви, което в крайна сметка ще предотврати появата на кошмари през нощта.

4. Спете добре: Важността на „почивката“ по време на бременност не може да бъде накърнена. Трябва да имате поне 7 до 8 часа прекъснат сън през нощта. Добре отпочинало тяло означава тяло без стрес или напрежение, което от своя страна ви прави щастливи и ви държи далеч от негативните мисли и емоции.

5. Не яжте късно през нощта: Може да имате необичайни хранителни позиви в малките часове по време на бременност, но не се подавайте на този глад. Всичко, което ядете точно преди да легнете, може да не се смила лесно и по този начин може да доведе до киселини, гадене или други храносмилателни проблеми. Тези проблеми могат да попречат на съня ви и по този начин да доведе до негативни емоции.

7. Отпуснете се: Релаксирането на ума и тялото по време на бременността е важно, тъй като стресът и тревожността не са добри за здравето на вашето бебе и за вашето здраве. Най-добрият начин да се отпуснете е да практикувате упражнения, йога, медитация, слушане на музика, четене на хубава книга или правене на това, което ви харесва. Можете също така да прекарвате известно време с вашите приятели или членове на семейството, за да се отпуснете след забързания ден. Говоренето с любимите ви хора е и една от най-добрите терапии, които спомагат за успокояване на ума.

Ако включите гореспоменатите съвети в начина си живот, можете да получите добър сън и да се отпуснете през нощта. Въпреки това, важно е да се разберете, че сънищата, дали са добри или лоши, са само прояви на ума и може да нямате никакъв контрол над него. Ето защо, ако се борите всяка вечер за нормален сън, но имате стряскане на сън по време на бременност и повтарящи се кошмари, потърсете медицинска помощ възможно най-рано.

Източници:
1. https://parenting.firstcry.com/articles/nightmaresbad-dreams-during-pregnancy-reasons-and-how-to-avoid/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация

Знаете ли, че...

Всъщност хормоните, отговорни за производството на сперматозоидите, се освобождават на всеки 60 до 90 минути. Така че мъжът непрекъснато произвежда сперматозоиди.

— Bremennost.bg</