Коронавирус

Какво е коронавирус?
Групата на коронавирусите е идентифицирана за първи път през 1960 г., но все още не се знае откъде идват. Учените им дават име, вдъхновено от формата им на корона. Понякога се случва коронавирусът да зарази както животни, така и хора, , въпреки че не е често. Повечето коронавируси се разпространяват между приемниците си по същия начин, както другите вируси: чрез заразени хора, посредством кашляне и кихане, чрез докосване на ръцете или лицето на заразения човек, или чрез докосване на неща като дръжки на врати, които са докосвали заразени. Почти всеки човек получава коронавирусна инфекция поне веднъж в живота си, най-вероятно това се случва като малко дете. В Съединените щати например коронавирусите са по-често срещани през есенно-зимният сезон, но всеки може да се зарази с коронавирусна инфекция по всяко едно време на годината.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

коронавирус

Какви са честите симптоми на коронавирус?
Симптомите на повечето коронавируси се припокриват с всяка една друга инфекция на горните дихателни пътища, включително хрема, кашлица, възпалено гърло, а понякога и треска. В повечето случаи, вие няма да знаете дали имате коронавирус или друг причиняващ настинка вирус, като риновирус. Може да се направят лабораторни изследвания, включително на секрети от носа и гърлото и кръвна работа, за да разберете дали настинката ви е причинена от коронавирус, но няма причина да го правите. Резултатите от теста няма да промени начина как да се отнасяте към вашите симптоми, които обикновено изчезват в рамките на седмица. Но ако коронавирусната инфекция се разпространи в долните дихателни пътища, тя може да причини пневмония, като с повишен риска са възрастни хора, хора със сърдечни заболявания или хора с отслабена имунна система.

Какво да направите при коронавирусна инфекция?
Все още няма ваксина за коронавирус. За да предотвратите инфекция с коронавирус, направете същите неща, които правите, за да избегнете обикновена настинка:
– Измивайте добре ръцете си със сапун и топла вода или с дезинфектант за ръце на спиртна основа.
– Дръжте ръцете и пръстите си далеч от очите, носа и устата.
– Избягвайте близък контакт с хора, които са заразени.

Третирайте инфекция с коронавирус по същия начин, по който третирате настинка:
– Почивайте си активно.
– Пийте течности.
– Овлажнител или парен душ може също да помогне за облекчаване на възпалено и раздразнено гърло.
– Взимайте стандартните лекарства за настинка, но задължително се консултирайте с лекар
Ако се разболеете и имате съмнение за коронавирус, лекувайте симптомите си и се свържете с лекар, ако те се влошат или не си отиват.

Щамът на коронавирус наречен също COVID-19, който върлува в началото на 2020 година първоначално в Китай, а вече и по целия Свят причини заразяване на хиляди и смъртта на стотици, е с мутирал характер, много опасен, за него няма лекарство, а единствено лекарите се осланят на силата на имунната система на заразения. Макар мерките за сигурност, вирусът се разпространява и в други страни и не може да се предвиди развитието на проблема в дългосрочен план. Препоръчва се хората да не пътуват в проблемните райони с огнища на вируса, да се спазва висока хигиена и да се прилагат мерки за предпазване. Всеки, които е посещавал Китай или друга висока рискова държава като Испания, Италия, Турция и други държави или е контактувал с хора, върнали се оттам, трябва да бъде с повишено внимание и степен на готовност да реагира, ако прояви симптоми на вируса, така че максимално бързо да се вземат мерки за неговото изолиране и предпазване от понататъшно разпространение на болестта. Спазвайте висока линча хигиена!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация