Прегледана и обновена на 15-07-2017

В следващите редове ще разискваме темата за наличие на розеола и бременност.
Човешкият херпесен вирус 6 и човешкият херпесен вирус 7 принадлежат към род от херпес вируси, известни като Roseolovirus. Розеолата е вирусна инфекция, която е причинена от тези вируси. Розеолата засяга предимно деца, които попадат във възрастовата група от 6 месеца до 2 години. Тъй като мнозинството от децата са изложени на този вирус, имунната система изработва трайни антитела по време на детството. Това е причината за ниска честота на розеолата при възрастните. Въпреки това тези, които не са били изложени на вируса в по–ранна възраст, може да бъдат засегнати от това вирусно заболяване по–късно в живота си. Трябва да се отбележи, че симптомите на тази инфекция са доста леки при здрави възрастни. В редки случаи бременните жени, които не са били изложени на този вирус по–рано, може да хванат вируса, ако влязат в контакт със заразен човек.

розеола и бременност

Как става предаването на вируса на розеола при бременност?
Както бе споменато по–горе, една жена, която е била изложена на този вирус по време на своето детството или юношеството вече е развила траен имунитет. При тези обстоятелства излагане на вируса на розеола по време на бременност не би засегнало неблагоприятно бременността. Въпреки това, ако една жена е изложена на вируса за първи път, особено по време на първия триместър на бременността, тя може да бъде податлива на някои усложнения на бременността. Смята се, че през първия триместър – инфектирането с човешки херпесен вирус 6 може да увеличи риска от спонтанен аборт.

Смята се, че този вирус се предава чрез дихателни секрети или слюнка. Когато заразен човек кашля или киха, вирусът попада във въздуха. Вирусът може да се предава и чрез секрети. След като вирусът попадне в тялото, симптомите могат да се проявят в рамките на няколко седмици. Те включват:
– Висока температура
– Хрема
– Възпалено гърло
– Подути лимфни възли
– Умора
– Загуба на апетит
– Червено/розов обрив, който се развива по торса и се разпространява към лицето, шията, ръцете и краката. Обривът се появява след като температурата на тялото се връща към нормалните си стойности.

Излагане на вируса на розеола при бременност
Розеола вирусът е подобен на вируса на варицела и херпес вирус по своята структурата. По този начин последващо излагане не е свързано със сериозни здравни рискове, които са по–вероятни при първият досег с него. Тези, които не са били изложени на този вирус преди – трябва да бъдат изключително внимателни. Бременността е времето, когато имунната система е доста потисната, което прави бременните жени по–податливи на всякакви инфекции. Ако бременна жена е била болна и е с нарушена имунна система, тя трябва да се взема сериозни предпазни мерки. За да бъдат в максимална безопасност, бременните жени трябва да стоят далеч от деца или възрастни, които са били заразени с този вирус. Ако една жена се зарази с вируса на розеола за първи път по време на първия триместър на бременността си, тя става податлива на опасност от спонтанен аборт. Смята се, че експозицията на този вирус може да има отрицателно въздействие върху развитието на плода. Въпреки че случаите на бременни жени, които развиват розеола са доста рядко срещани, ако сте бременна и имате гореспоменатите симптоми, веднага трябва да се консултирате с лекар.

Тъй като розеолата обикновено засяга деца, повечето хора са били изложени на нея по–рано. Макар и последващо излагане да не представлява  сериозен риск за здравето, е нужно да бъдете внимателни по време на бременността си. Бременните жени, особено тези, които не са били засегнати от тази инфекция в детска възраст, трябва да поддържа дистанция от тези, които са заразени с този вирус. Такива предпазни мерки със сигурност ще намалят риска, свързан с тази инфекция. Ако една жена изпитва симптомите, свързани с розеола при бременност, тя трябва да се потърси медицинска помощ по–рано, за да се избегнат последващи усложнения за майката и за развиващия се плод.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Розеола

Previous article

Колко Трябва да е Влажността на Въздуха при Бебе

Next article