Вирусна Инфекция

Когато един човек е неразположен поради вирусна инфекция всичко е различно. Нещата са неприятни за цялото семейство, всички се измъчват, особено трудно е когато не знаеш как да помогнеш. Вирусните инфекции са често срещани и подлагат на изпитания малки и големи членове на всяко едно семейство.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какво е вирусна инфекция?
Вирусът е малък микроорганизъм, който е изключително опасен за тялото на човек. За да се развива и оцелява той трябва да се прикачи към жив организъм без значение дали става въпрос за малко дете, голям човек или дори домашният ни любимец. Техният размер и много малък и подсилен с предпазно покритие, което им осигурява безпроблемно оцеляване. Това покритие прави преборването с него много трудно. При всички видове вирусни инфекции не се препоръчва ползването на антибиотици, а само лекарства, които да намалят съпровождащите вируса компоненти, като кашлица, хрема, температура или разтройство. Антибиотиците са краен момент от лечението, защото те убиват както лошите вируси и бактерии в организма, така и добрите полезни бактерии, който са нужни за нашият организъм.

Как се разпространява вируса?
Най–лесният начин за пренасяне на вирусът е по въздушен път. Когато на едно място има болен, който се изкашля или изкиха е достатъчно да се заразите. Поради този факт е нужно да се предпазват възрастните и малките деца в периодите когато има повишен риск от вирусни инфекции. Заразяването става изключително лесно и бързо и в повечето случаи дори не се осъзнава преди появата на първите симптоми.

В кои сезон от годината е най–разпространена вирусната инфекция?
По принцип вируси има през всички сезони от годината, но те са силно изразени през пролетта и есента, като също и през лятото с най–честите летни вирусни инфекции който отминават бързо. Но преди всичко през пролетта и есента вирусите са най–разпространени и хората са податливи поради смяната на климата и редица други фактори. През тези сезони е препоръчително всеки човек да се предпазва, като си мие често ръцете, не контактува с болни хора, а защо не и да добави доза витамини за повишаване на имунно защитните сили на организма.

вирусна инфекция

Симптоми на вирусната инфекция
В зависимост от вида на вирусната инфекция се наблюдават и различни симптоми, но все пак най–често срещаните са висока температура над 38 градуса, повръщане, разтройство, хрема, кашлица или запушен нос. През този период човек най–често губи своя апетит и се чувства отпаднало. При вирусните инфекции продължителността е между 4–6 дни, като температура продължава в продължение на около 3 дни, спирането и е знак за отшумяване на инфекцията при човек. Ако все пак вдигне отново температура е нужно да потърсите лекарски съвет. Често малките деца повръщат силно и обилно на фонтан, когато са изправени пред някой вид вирус, но ако това продължи и броят им надхвърли повече от 5–7 пъти за денонощие въпреки взетите мерки против това е нужно да отидете веднага на лекар. Едно от честите последствия при тези вируси при децата, а и не само при тях защото това важи и за възрастните е обезводняване на организма, затова трябва да се приемат повече течности – например чай. Като цяло ако усетите някаква промяна в цялостното състояние на вашето тяло не чакайте, а отидете при вашият лекар. Специалистите казват, че предотвратяването на усложнения е лесно ако се вземат мерки на време.

Препоръчително лечение при вирусна инфекция
Както споменахме вече всеки вирус има защитно покритие, което го прави труден за лекуване. Всъщност няма лекарства, които да го лекуват или ваксини които да го предотвратяват. Лекарите предписват нужните медикаменти, с които да облекчат симптомите докато организма сам изгради антитела, които да се справят с него. Чрез облекчаване на симптомите, които преминават при човек се спира и евентуално преминаване на вирусната инфекция в бактериална и настъпване на усложнения.

Важната част от нашият живот са децата, затова трябва да знаем как да помогнем на дете с вирусна инфекция
Всеки родител се чуди как да помогне и какво може да направи за своето малко дете, за да се чувства то добре. Новородените имат силна имунна система придобита от майката, но след 6–10 месец нейната сила намалява и на практика детето остава почти не защитено, докато самичко не развие имунитет. През това време се вземат нужните мерки, за да се предотвратява евентуално заразяване с някой вирус. При дете, което е болно се полагат огромни грижи. Като начало е силно раздразнително и отказва да яде, не го насилвайте да яде. Поднасяйте му приятни и любими за него храни. Важно е да се съобразите с менюта така, че храната да бъде лесно усвоима от организма и лесно смилаема от стомаха, за да не се натоварва. При вирус съпроводен от повръщане или диария е важно да се набляга на течности, за да се избегне обезводняване. Разходката на чист въздух помага на болното дете да се разведри и ободри, а така и забравяте за малко, че сте болни. Колкото и да е банално в такъв случай вашето дете има нужда плодове и зеленчуци, чрез тях си набавя нужните витамини и минерали за изграждането на имунната система и преборването на вирусната инфекция.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация