Розеола

Какво е розеола?
Розеолата е лека инфекция, която обикновено засяга деца до 2–годишна възраст, но понякога може да се развие и при възрастните. Два щама на херпес вируса причиняват розеола. Заболяването протича с висока температура за няколко дни – обикновено три, последвани от поява на обрив. В общия случаи появата на розеола не е сериозно заболяване. Рядко много високата температура може да доведе до усложнения. Лечение на розеолата включва почивка на легло, прием на повече течности и медикаменти за намаляване на високата температура.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какви са видовете симптоми на розеола?
Обикновено отнема 1 до 2 седмици за изявата на симптомите на инфекцията след контакт със заразоносител. Симптомите на розеола включват:
Температура. Розеолата обикновено започва внезапно с висока температура – често по–голяма от 39.4 C. При някои деца може да се наблюдава и има леко възпалено гърло, течащ нос, кашлица и подути лимфни възли. Тя продължава 3 до 5 дни.
Обрив. След като температурата спадне, обикновено се появява обрив, но не винаги. Обривът се състои от много малки розови петна или пъпчици. Тези петна обикновено са плоски, но някои могат да бъдат и изпъкнали. Може да има бял пръстен около някои от пъпките. Обривът обикновено започва по гърдите, гърба и корема и след това се разпространява към шията и ръцете. Може да обхване краката и лицето. Обривът не е сърбящ или дразнещ и може да продължи от няколко часа до няколко дни.

розеола

Други симптоми на розеола може да включват:
– Раздразнителност при бебета и деца
– Лека диария
– Намален апетит
– Подути клепачи

Кога да отидете на лекар при розеола?
Потърсете непременно лекарска помощ, ако:
– Вашето дете има конвулсии – фебрилни гърчове
– Вашето дете има висока температура – по–висока от 39.4 C
– Вашето дете има температурата, която продължава повече от 7 дни
– Обривът не се подобри след 3 дни

Какви са основните причини за розеола?
Най–честата причина за розеолата е човешкия херпесен вирус 6, но причината може да бъде и друг херпес вирус–човешки херпесен вирус 7. Розеолата се разпространява от човек на човек чрез контакт със заразен човек посредством дихателни секрети или слюнка. За пример здраво дете, което пие от една чаша с дете, което има розеола може да се зарази с вируса. Болестта е заразна, дори ако няма налице обрив. Това означава, че заболяването може да се разпространява, докато заразното дете има само температура, дори преди да е ясно, че то има розеола. Инфекцията може да се появи по всяко време на годината.

Какви са рисковите фактори?
По–големите бебета са с най–голям риск от заразяване с розеола, защото те не са имали време все още да развиват свои собствени антитела срещу много вируси. Докато са в матката, бебета получават антитела от майките им, които ги защитават като новородени от различни инфекции. Но този имунитет намалява с времето. Най–честата възраст за заразяване с розеола е между 6 и 15 месеца.

Какви може да са усложненията?
Понякога при едно дете с розеола може да се получи гърч, предизвикан от рязкото покачване на телесната температура. Ако това стане, потърсете спешна помощ. Усложнения от розеолата са редки. По–голямата част от иначе здравите деца и възрастни с розеола се възстановяват много бързо и напълно. Розеолата е много притеснителна при хора, чиято имунна система е изложена на риск като тези, които наскоро са получили костен мозък или трансплантация на органи. Хората със слаба имунна система, които могат претърпят потенциално сериозни усложнения от инфекцията като пневмония или енцефалит, които са потенциално животозастрашаващи.

Какви са изследванията за диагностициране на розеола?
Розеолата може да бъде трудна за диагностициране, защото първоначалните симптоми са подобни на тези на други общи заболявания в детството. Ако детето ви има висока температура и е ясно, че няма настинка, инфекция на ушите, стрептокок в гърлото или друго общо заболяване, вашият доктор може да изчака, за да види дали ще се появи характерния обрив за розеолата.

Какъв е начинът за лечение на розеолата?
Повечето деца се възстановяват напълно от розеолата в рамките на една седмица от началото на заболяването. След консултацията с лекар, можете да дадете на вашето дете лекарства за намаляване на високата температура като парацетамол или ибупрофен. Няма специфично лечение за розеолата, въпреки че някои лекари може да предписват антивирусни лекарства за лечение на инфекцията при хората с отслабен имунитет. Антибиотици не са ефективни при лечение на вирусни заболявания като розеола.

Каква е превенцията?
Няма ваксина срещу розеолата, така че най–доброто, което можете да направите за предотвратяване на разпространението на болестта, е да се избегне излагането на вашето дете на контакт със заразено дете. Ако детето ви е болно от розеола, го дръжте у дома, далеч от други деца, докато симптомите не утихнат. Веднъж прекарано заболяването, няма опасност то да се прояви пак. Дори и ако един член на домакинството развие вируса, се уверете, че всички членове на семейството си мият ръцете често, за да се предотврати разпространението на вируса до всеки, който не е имунизиран. Възрастните, които никога не са се разболявали от розеола, може да се заразят по–късно в живота, но болестта не е опасна и протича леко при здрави възрастни.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация