Прегледана и обновена на 15-02-2019

Преди да кажем няколко думи за морбили и бременност, нека първо изясним какво е морбили?
Морбили е силно заразно заболяване, причинено от парамиксовирус и характеризиращо се с много висока температура, хрема, кашлица, червени очи и кожен обрив. Морбили е вид шарка и също е известно под наименованието дребна шарка. Вижте пълната статия за Морбили или продължете да четете за морбили и бременност.

Колко често се среща инфекцията с морбили?
Инфекцията с морбили вече се случва изключително рядко, тъй като повечето хора са ваксинирани срещу него като част от трикомпонентната ваксината срещу морбили, паротит и рубеола.

морбили и бременност

Кой е най–застрашен от заразяване с морбили?
Повечето жени в детеродна възраст или са преболедували заболяването в своето детство или са имунизирани срещу него като дете. Дори, ако не сте имунизирани, рискът да се разболеете от морбили е малък, тъй като повечето хора са имунизирани и е малко вероятно да прихванете инфекцията. Обаче – тъй като морбили е силно заразна болест, неимунизираното лице е в риск от прихващане на инфекцията, ако той влезе в контакт с някой, който е заразоносител. (Ако не са били ваксинирани и не сте изградили траен имунитет, вие не може да бъдете ваксинирани по време на бременността, тъй като ваксината съдържа малко количество жив вирус, който може да бъде опасен при бременните жени.

Какви са симптомите при морбили?
Типичната проява на инфекцията с морбили започва с висока температура, хрема, раздираща кашлица и червени очи. Петнист червен обрив се появява от 3 до 5 дни след появата на симптомите, като напредва от главата надолу по останалите части на тялото. Обривът и симптомите обикновено стават напълно ясни в рамките на една до две седмици.

Какви са рисковете от заразяването с морбили при бременност?
За щастие морбили не изглежда да предизвика вродени дефекти на бебето, ако се разболеете по време на бременност обаче евентуално ще бъдете с повишен риск от спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Какво можете да направите, за да избегнете заразяване с морбили при бременност?
Ако не знаете дали сте преболедували от морбили в детството ви или дали сте ваксинирани срещу заболяването, трябва да направите кръвен тест – за предпочитане преди още да се опитвате да заченете, за да разберете със сигурност дали имате антитела. Ако не сте имунизирани и сте изложени на вируса, докато сте бременна, трябва да говорите с вашия наблюдаващ лекар, за да решите какво да правите занапред, за да избегнете риска от аборт или преждевременно раждане на бебето.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Морбили

Previous article

Обрив по Лицето на Бебето

Next article