Прегледана и обновена на 15-05-2020

Какво трябва да знае бременната жена за възможната поява на глисти през бременността?
Глистите са малки бели паразитни червеи, които живеят и снасят яйца в ректума и дебелото черво на хората. Те са около 1 см по размер и заразят хората, когато те ги вдишат или погълнат. Те се разпространяват лесно и също така пътуват през червата и други органи. Яйцата на тези червеи са желеобразни, лепкави и микроскопични. Тези червеи причиняват сърбеж и дискомфорт и трябва да бъдат отстранени от тялото възможно най-скоро. Инфекцията с глисти също е силно заразна и най-вероятно ще я получите от член на семейството, колега или приятел със заболяването. Други имена на инфекцията с глисти са инфекция на нишковия червей, оксиуриаза и ентеробиаза.

бременна жена с глисти лежи в леглото с котка

Инфекцията с глисти засяга ли бременните жени?
Да, инфекцията с глисти може да повлияе на една жена и по време на бременността. Въпреки това, можете да бъдете сигурни, че плодът не е наранен от нея. Във всеки случай обаче заболяването трябва да се лекува на време, преди да се разпространи и да се размножи в тялото ви, което ще ви прави по-неспокойни и изнервени.
Липсата на хигиена обикновено е причина за инфекция с глисти при бременност.

Какви може да бъдат причините за заразяване с глисти при бременност?
Нехигиеничните условия повишават риска от инфекция. Когато сте бременна, трябва да сте по-съзнателни в това отношение. Яйцата се прехвърлят лесно от едно заразено лице в друго чрез споделяне на храна или други предмети. Женските червеи обикновено снасят яйцата си в и около областта на ануса и могат да бъдат прехвърляни от споделени дрехи и дори кърпи. Има възможност за заразяване, когато споделяте един и същи килим, чаршафи и възглавници с инфектирания човек. Червеите създават сърбящи усещания. След като човек се почеши с ръка, слузестите яйца се прехвърлят от ръцете ви на всяка повърхност или нещо, което докосвате, от където те може да се разпространят и към други хора.

Откъде да знам, че съм заразен с глисти?
Ако червеите са твърде малки и са по-малко на брой, тогава може да няма признаци или симптоми. Въпреки това, когато те се разпространяват и са по-големи, тогава можете да изпитате различни признаци за наличието на глисти. Признаците и симптомите на инфекция с глисти по време на бременност могат да бъдат:

– Сърбеж около ректума и в гениталиите
– Нарушен сън
– Дразнене и безпокойство
– Гадене и коремна болка
– След диагностицирането лекарят ще препоръча някои лекарства, за да се отървете от червеите.

Лечение на глисти при бременни
Има ли безопасни медикаменти срещу глисти при бременност? Някои лекарства помагат в борбата срещу тези паразити по време на бременност. Въпреки това, не трябва да ги приемате през първия триместър. Бензимидазолът се препоръчва за обезпаразитяване при бременни жени на базата на фактори като толерантност, ефикасност и безопасност. Албендазолът се препоръчва в дозата на 400mg еднократна доза. В допълнение към това, мебендазолът и пирантеловият памоат също могат да бъдат взети в ограничени количества, както е предписано от лекаря. Те обаче също са позволени само през втория и третия триместър. Лекарствата могат да се избягват като предотвратите появата на инфекция, като живеете в хигиенни условия. Винаги се консултирайте с вашия лекар преди да предприемете лечение.

Как да се предпазя от инфекция с глисти?
Червеите живеят при хора за около 3 до 6 седмици, но поддържането на подходяща хигиена помага да се прекъсне цикълът им на снасяне на яйца и умножаване. Ето няколко неща, които трябва да направите, за да предотвратите инфекция:
– Не яжте в спалнята си, особено на леглото.
– Поддържайте дома си чист и без прах, особено спалните или района, където често спите.
– Банята и кухнята трябва да се почистват редовно.
– Не споделяйте кърпи и дрехи, особено вътрешните облекла.
– Съхранявайте четките за зъби далеч от тоалетната седалка и ги изплакнете преди употреба.
– Редовно сменяйте и перете спалното си бельо, калъфки за възглавници и дори нощни дрехи.
– Мийте ръцете си често, за да ги държите чисти.
– Взимайте душ всеки ден и се поддържайте чисти.
– Дръжте ноктите си чисти и изрязани и избягвайте надраскване в аналния район.
– Измивайте ръцете си всеки път, след като използвате тоалетната.

Ако сърбежът и раздразнението станат тежки, можете да посетите лекаря и да се лекувате. Въпреки че инфекцията с глисти по време на бременност не е нещо, за което да се тревожи, все пак трябва да обърнете внимание и да се уверите, че живеете в хигиенна среда. Запазването от всяка инфекция ще направи бременността много по-добра и по-лесна за преминаване и да достигане до един успешен завършек.

Източници на статията – „Глисти при бременност“:
1. cdc.gov/parasites/pinworm/epi.html
2. cdc.gov/parasites/pinworm/index.html
3. health.ny.gov/diseases/communicable/pinworm/fact_sheet.htm
4. cdc.gov/parasites/pinworm/gen_info/faqs.html
5. cdc.gov/parasites/pinworm/diagnosis.html
6. cdc.gov/parasites/pinworm/treatment.html
7. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5990147/
8. health.vic.gov.au/public-health/infectious-diseases/disease-information-advice/pinworm

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Безопасност на бебето

Next article